tiistai 28. lokakuuta 2014

Ihan ensimmäinen hankinta

Nämä osat raahasin kotiin mökin vintiltä aivan ensimmäiseksi. Työn valmistuminen lykkääntyi, kun pelkäsin sen olevan haastavaa, mutta se menikin ihan ilman purkamista. Vaunutkin katsastettiin samalla, mutta niissä ei juuri muokkaamisen tarvetta ole. Jos nyt kuminauha pitää vaihtaa tai patjaan uusi päällinen ommella, niin sen tekee hetkessä. Saavat vielä hetken aikaa olla varastossa.


Metalliosien kimppuun kävin hinkkaamalla niitä jos jollakin aineella, ja kyllähän ne monen vuosikymmenen aikana olivatkin hieman patinoituneet. Alkuperäinen kangaskin oli siltä ajalta, kun minä tuossa istuskelin, ja olisi mainosti mennyt nytkin, mutta kaipasin siihen vähän väriä.  

Bussikangas on täältä palalaarista, ja lisänä on lakanakangasta, jotta olisi vähän tukevampi. Sen lisäksi on jämäpala ruskeaa kanttinauhaa laatikoiden uumenista ja kolme kam-neppiä. Kai ne riittävät pitämään lapsen turvallisesti tuossa paikoillaan. Sitterin takana on tasku, johon selän tukilevyn saa sujautettua.




Kaavat piirsin vanhasta, ja vähänhän ne sitten heittivät, kun en alkuperäistä halunnut osiin hajottaa. Jos vaikka siskoja aikanaan miellyttääkin tuo alkuperäinen enemmän tai varapäällistä tarvitsen. Ihan riittävän hyvä siitä kuitenkin näytti tulevan. Eräs pieni vieras kävi tämän jo koeajamassa.

perjantai 24. lokakuuta 2014

Amppari-villapuku

Ainoa asia, mitä tässä ohjeessa ihmettelin, oli se, että miksi villapuku koostuu niin monesta eri osasta. Jos olisin jaksanut lukea ohjeen kerran läpi ennen aloittamista, olisin muokannut sitä niin, että sivusaumojen sijaan olisin neulonut taka- ja etukappaleet tasona ja raglanhihat vain kavennuksina. Hupunkin olisi voinut jatkaa kauluksen yläreunasta suoraan. Hieman tämä olisi vaatinut laskemista, mutta voittanut olisi viimeistelyssä ja pehmeydessä.


Etukäteen mietityttävät myös lyhyet puntit, mutta laitoin keltaisesta kerästä jämät säästöön, jotta puntteja voi myöhemmin tarvittaessa jatkaa.

Ohje: Moda 1/2013
Koko: 0-3 kk
Lanka: Gjestal Maija (värit 254 &218)
Menekki: 250 g (3 keltaista ja kaksi punaruskeaa kerää)
                Lisäksi nappeja 13
Puikot: 3:n pyöröt

keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Äitiyspakkauksen makuupussin tuunaus

Tämän vuoden äitiyspakkauksen apinamakuupussi on ihan mukiinmenevä ja kelpaa hyvin vaunuihin (jos vaikka varastetaan), mutta kun sain käsiini vanhempaa vuosikertaa, niin piti kyllä alkaa nyhtämään vetoketjua irti. 


Vaikka kuva onkin luvattoman huono, niin ei tämä sininen lehmäkuosi silmiä hivele paremmassakaan valossa. 

Ajattelin ensin tuunaamisessa olevan kovan työn,  mutta vetoketju olikin kahdella tikillä kiinnitettynä päällikankaaseen. Ratkoin ulomman tikkauksen pois ja tikkasin oman kankaan pussin nurjan puolen tikkausjälkiä pitkin kiinni keskimmäisestä aloittaen vanhan päällikankaan päälle. Sitten vasta leikkasin kankaan muotoonsa - joka puolelta hieman pussia suuremmaksi. Kolmannessa vaiheessa käänsin ylimenevän kankaan kaksinkerroin niin, että uuden kankaan reunat menivät tasan vetoketjun ja päällikankaan rajapintaan. Siinä saikin olla aika tarkka, jotta uusi päällikangas varmasti jäisi takaisin tikattavan vetoketjun tikin alle. Pussinsuu meni siinä samalla käännöksellä.
 

Ihan mukiinmenevä siitä tuli, vaikkei mikään hurja taidonnäyte. Mua ei kuitenkaan jaksanut kiinnostaa se, että tällä menetelmällä sisäkankaaseen tuli tikattua muutama ryppy lisää, kun ei toi vanun myötä muutenkaan ole mikään sileä. Koska ompelukone ei oikein päässyt vetoketjupäissä loppuun asti, tein lopullista hienosääntöä neulalla ja langalla.

Kangasta tarvittiin suunnilleen metri, ja omani on ihan oikeaa retroa mökin uumenista. Vähän hailakka se on, mutta hakkaa mennen tullen tuon lehmän. Vasta tehtyäni tajusin, että nyt meillä sitten on vaunumakuupussi, kotimakuupussi ja köllöttelypeitto. Että mihinköhän näitä kaikkia kolmea tarvitsee?

perjantai 10. lokakuuta 2014

Villis

Mitä kaapista löytyi niin ohjeiden, nappien kuin lankojenkin puolesta ja tässä on tulos. Pahoittelen vinoa kuvakulmaa. Kyllä se ihan symmetrinen on oikeasti.


Halusin pepun kohdalle muotoa vaipalle ja siihen jäinkin varmaan kahdeksi kuukaudeksi kiinni (ks. esimerkki), mutta muutenhan tuollainen valmistuu sutjakkaasti. Resoria tein myös ohjeesta poiketen paljon, jotta riittää pidemmäksi aikaa, mutta ei niitä pidennyksiä tule käytettyä, kun vähän muotopuoleksi tuo venähti veden näkemisen jälkeen.

Puikot: 2,5 pyöröt ja sukat
Langat: Grignasco Bambi (50 g = 225 m; 38 krs & 30 s / 10 cm; merinovilla)
Menekki: 50 g lilaa, 100 g valkoista, 50 g sinistä (pienin koko)

keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Äitiyshousut ja -hame

Kun vyötäröltä alkoi kiristää, ja kaapissa oli vaatteita, joiden käyttöikä ei ole ehkä muutenkaan olisi ollut enää kovin pitkä, oli aika kävellä kangaskauppaan joustavaa resoria hankkimaan. Uusia, hyviä housuja tai hameita tähän ei kuitenkaan kannata tuhrata, sillä resoriosa oli hintava verrattuna valmiiden housujen ostoon.


Mulla oli työn alla siis kolmet joustavat housut ja yksi farkkuhame. Kuvissa housut ennen ja jälkeen. Otin välikuvankin eli saksitut housut, mutta se katosi jonnekin. Yritin siinä demonstroida, kuinka resorin reunan kaari menee. No, se on alhaalla edestä ja kaartuu korkealle taakse. 











Tarvikkeet:
  • vanhat housut tai hame
  • ohutta resoria, puuvilla-stretchiä tai jotain muuta kahteen suuntaan venyvää, napakkaa ja ohutta kangasta. Tarvitaan kaksi 26 cm x 82 palaa tai yksi 52 x 82 pala.

Ohje housuihin (M-kokoiset):
  1. Mittaa haaroista etusaumaa ylöspäin 12 cm ja takasaumaa 32 cm. Käännä housunpuntit sivuittain päällekkäin ja leikkaa viistosti alhaalta edestä keskelle taakse. Itse vedin ihan vain käsivaralla ja molemmat puolet yhtä aikaa, mutta tarkempi tekijä voi piirrellä puolet vaikka erikseen. Varoin kuitenkin huolellisesti, ettei ylimääräistä kangasta tule väliin. Takaa ylhäältä lähti pois vain housujen vyötärökuminauhan verran.
  2. Leikkaa resorista sopiva pala (ei saumaa yläreunaan) tai palat (sauma yläreunassa). Jos päädyt kahteen palaan, ompele palat kiinni toisiinsa yläreunoistaan. Kuvasta näkyy palan muoto ja mitat (muoto on hieman korkeampi kuin mitat antavat ymmärtää).
  3. Ompele takasauma oikeat puolet vastakkain. Nyt sinulla on ympyränmuotoinen kappale. Jos et halua jättää optiota kuminauhakujalle, ompele koko takasauma. Itse jätin kuitenkin keskeltä toiseen suuntaan pienen aukon, jos tuntuu myöhemmin siltä, että yläreuna repsottaa venymisen vuoksi.
  4. Taita resori kaksinkerroin niin, että takasauma jää sisään. Takasauma tulee housujen takasaumaan. Merkitse etusauma ja sivusaumat. Mulla housuissa sivusaumat eivät olleet aivan taka- ja etusaumojen puolivälissä, joten sovittelin suunnilleen. Ylimääräistä kangasta, jos sellaista on, kannattaa jättää eteen.
  5. Kiinnitä resori eli asettele housujen kaulus ja resori vastakkain, päällekkäin. Jos jätit nauhakujan, tarkista, että se ommeltuasi on housujen sisäpuolella.
  6. Hurauta kasaan.
  7. Tikkaa syntynyt sauma housujen puolelle kiinni.

Kävin vanhempien luona kokeilemassa uutta saumuria, ja nyt alkaa olla aivan pakko hankkia oma! Se oli niin hiljainen ja ompeleminen niin helppoa. Kerrankin odotukset työn helppoudesta vastasivat oikeasti työn helppoutta. Mulla meni jokaiseen kappaleeseen vain se puolisen tuntia.

Hame toimii käytössä hyvin, mutta housut eivät pysyneet ylhäällä pelkällä paksulla resorilla. Onneksi jätin reiän kuminauhakujalle. Ohuellakin kuminauhalla housuja ei nyt tarvitse kiskoa.