maanantai 30. huhtikuuta 2018

Pöksyjä ja pöksyjä ja... tarviihan näitä.

Sulkahousut tein Pojan pitkisten ja oman topin jämistä. Kangas on vuosia kaapissa ollutta Metsolaa, resorin alkuperästä ei ole tietoa. Kokona noin suunnilleen 62, ohje on niin moneen kertaan muokattu, etten tiedä enää, mikä se on.


Muut pökät teinkin sitten OB:n My Little Deeriä (OB 6/2016) enemmän tai vähemmän mukaillen. NOSHin tiikerit ovat koossa 62 cm, joskin jalkaterää pidensin. Tein joskus kankaasta teepparin, mutta ilmeisesti en sitä ole saanut kuvattua.


Onnit tein koossa 56, kun meni kaavat sekaisin, mutta hyvin ne taitavat mahtua, kun resorit laitoin. Pojan paidassa on ensiesiintyminen kankaasta. Lakut sain sitten oikeaan kokoon.


Viimeisenä tällä erää pisaroita, kun isomman valmiiksi leikellyistä housuista jäi. Polvipaikoilla tuli ihan kivat.

torstai 26. huhtikuuta 2018

Kuvausrekvisiittaa

Tein serkulle kuvausrekvisiitaksi Klompelompen vauvan jässikkämyssyn ja siihen sopivan kapalon. Ja sitten tein vielä yhden myssyn meille.


Lankana on Adlibriksen BabyMerinoa värissä Light sea green (50 g = 180 m, 26 s, 34 krs / 10 cm). Serkun lakin tein ohjeen mukaan - mutta kaksinkertaisella langalla ja kolmosen puikoilla ja 3,5:n koukulla - joskin unohdin tampin nappeineen. Kuvassa näkyvään omaan myssyyn sen muistin laittaa, mutta tässä isommassa koossa (1 - 3 kk) olisi mallikertoja voinut olla yksi vähemmän lakin päänympärykseen nähden. Pituus ei kuitenkaan ole häiritsevä, kun myssyn vetää hyvin alas niskaan.


Sekä pienempään että isompaan myssyyn meni reilusti alle kaksi kerää, kapaloon taas muutaman metrin yli kaksi. Kapalon loin aivan mututuntumalla ovaalinmuotoiseen pohjaan. Lisäsin sopivissa paikoin puolipylväitä, tein hetken aikaa lisäämättä ja lopussa kavensin saadakseni kuppimaisen muodon. Reunaan virkkasin viuhkoja kuudella pylväälläl joka kolmanteen silmukkaan.


Kapaloon mittasin pohjan leveydeksi n. 17 cm ja pituudeksi 26 cm. Ympärysmitaksi sain n. 70 cm. Meidän "pikkuinen" oli tähän jo aivan liian iso, mutta onneksi virkkaukset joustaa. Vastasyntyneestä saisi kapaloon ihanan sykerön, mutta jo hetken maailmaa nähneellä ei polvet enää taipuneet suuhun.


Oikeissa kuvauksissa meillä oli myös ystävän laitokselle tuoma orkidea suojaruukkuun virkattuna mukana. 

sunnuntai 22. huhtikuuta 2018

Ysikymppisillä


Molemmat lasten isomummot tavoittelevat jo sataa vuotta. Juhlittiin eräänä lauantaina 99-vuotiskekkereillä ja seuraavana päivänä 90-vuotisia. Nämä haalarit ajoivat pienemmän juhlavaatteen virkaa. Kaupan valmiiseen bodyyn tein samasta kankaasta rusetin ja kiinnitin vain pistoilla etumukseen.



Kaava on OB:n Soft & Cosy (6/2017) koossa 56 cm. EK:n palalaarin joustamattomasta villakankaasta tuli muuten ihan hyvät pökät, mutta lahkeisiin olisin kaivannut hieman pituutta. Tuollaisella sylissäpidettävällä oli sääret koko ajan paljaana. Vai onko mulla vain pitkäkoipinen vauva?


torstai 19. huhtikuuta 2018

Synttärikaksoselle

Kävi sellainen sattuma, että tavattiin hyvän ystävän kanssa synnärillä. Muutamaa viikkoa aiemmin selailtiin kaavalehtiä, ja ystävä osoitti esimerkiksi tämän Bunny's Balloonin (OB 6/2017) kivaksi. Oli mukava lähteä sitä tekemään myös siksi, että tiesi kaavan helpoksi. Tällä kertaa tein kuitenkin koossa 62, jottei odotus käyttöön aivan liian pitkäksi venyisi. Toivottavasti Elvelyckanin Timanttisade-kangaskin (Majapuu) osui jotakuinkin oikeaan. Timanttisateesta tein myös vauvalle lelun, mutta siitä myöhemmin.


Kaveriksi ompelin myös Rotondosta (EK/Kangaskapina) pöksyt Diagonal-kaavalla (OB1/2016). Ulkosivuista napsaisin jälleen sentit pois ja vyötärölle laitoin resorin kumpparin sijaan. Siltikin näyttävät aika leveiltä. Ei näistä nyt ihan ehkä paras yhdistelmä tullut, mutta vältyinpä jälleen reissulta kangaskauppaan. Varastot ovat ylittäneet sen pisteen, että ois kovin kiva ostaa uusia kankaita ennen kuin vanhat on tuhottu.

perjantai 6. huhtikuuta 2018

Kuvausvaatteet

Perhekuvauksiin valitsin Pojalle päälle tämän paidan ja nämä farkkuhousut. Vauvalle tein sitten jämistä samantyyliset, koska yksilöitähän nämä eivät ole...


Vauvan paitabodyssa on siis Noshin fasaania ja Verson autokangasta. Jälkimäistä riitti hihoihin ja applikaatioon. Kaavan pohjana käytin OB:n Two-in-Onea (4/2016), mutta muokkasin sitä aika lailla. Mekon helmaa lyhensin ja kavensin paidaksi, hihoista otin niin ikään sisään ja käänsin suut kuminauhan sijaan. Takahalkion sijaan sijoitin nepit raglanhihaan, rinnan puolelle. Koska pieninkin koko oli liian iso, jätin saumavarat leikkaamatta, ja silti tuli ihan hyvä. Resoria olisin voinut alaosaan laittaa pidemmälti - on hieman ruosteessa tuo arviointi ja resorintuntemus.

Housut on yhtä lailla kovin löyhä mukaelma OB:n Diagonaleista (1/2016) koossa 56 cm. Kavensin sekä etu- että takalahkeen kaavasta yli sentin ulkoreunasta, lisäsin lahkeisiin reilusti pituutta käännöksiä varten, leikkasin valetaskut irti, piirsin sepaluksen kaavaan (ois saanut ylttyä alemmaksi) ja irrotin ylhäälle resorivyötärön erilliseksi. Kankaana Noshin farkkujoustocollegea. Toivottavasti siitä isosta loppupalasta riittää vielä mulle leggarit.


Ja mitäs sitten päälle itselle?


maanantai 2. huhtikuuta 2018

Inventaariota

Paniikki alkoi iskeä, kun tajusin, että esikoisen vauvatavaroista osa on hävinnyt tai ei aja enää asiaansa: Mitä sillä oli päässä, kun me tuotiin se laitokselta kotiin? Ei tälle voi laittaa samoja vaatteitakaan, jos niitä joskus muistoina jakaa eteenpäin. Uuden turvakaukalon osto tarkoitti, että mun tuunaama kaukalopussi ei toimitakaan virkaansa, kun viisipistevaljaita ei saa irti viiteen (vaan kolmeen) koloon. Saksin auki ja ompelin tarranauhaa.

Pitääkö vielä tehdä haalarikin keväälle? Ainakin esikoiselle, joo. Mitkä vaatteet me laitetaan perhekuvaukseen? Ja hyvä idea pitsimekon käyttämisestä ristiäisissä saattaa ihan ministi vaikeutua, jos meinaa ruokkia lapsensa helposti... Kangaskapinan kaavaa vaan pitäisi testata eka ehkä jossain toisessa kankaassa.


Aloitin kiireellisimmistä eli huitaisin jo viikkoja sitten illassa kasaan Novitan ohjeella kypärämyssyn. Lankana on Dropsin Karismaa värissä 70. Tein kolmosen puikoilla ja 23:lla silmukalla 10 + 10 + 6 + 6 + 10 + 10 tuplakerrosta. Lopputulos näytti hyvältä, mutta epäilin, että muistin vastasyntyneet isommiksi kuin ovatkaan. Vaan ihan passeli tuli!


Mitähän kaikkea muuta tarpeellista ja tarpeetonta sitä puuttuu? Kevätkaukalopussi?

sunnuntai 1. huhtikuuta 2018

DIY: Meditaatioharjoitus eli himmeli

Olohuoneen seinä on ammottanut tyhjyyttään rempan jälkeen. Yhdessä itse tehden -blogin innoittamana tilasin pillejä sekä metallilankaa Adlibrikseltä ja kävin toimeen. Malliksi en valinnut juuri tuota ympyränmuotoista (linkki ohjeeseen blogissa), vaan tein Eija Kosken kuusikulmaisen Asanohan Himmelin harmoniaa -kirjasta. Malli on aloittelijallekin yksinkertainen sisäistää, mutta käyttäisin tekniikkaan tutustujana ehdottomasti muovipillejä ja metallilankaa. Pillit kestävät paremmin työstämistä kuin oljet, ja metallilangan saa kiristettyä jokaisen pujotuksen jälkeen tiukasti. Muovisen voi myös suihkutella pölystä puhtaaksi, kun aika tulee.

Telkkari taitaa olla 32', himmeli on kulmasta kulmaan 115 cm. 

Adlibriksen pillit olivat 12,5 senttiä pitkiä. Kosken ohjeessa koko työ tehdään 8 cm:n pilleistä, mutta meistä se näytti sivusta hieman rujolta, joten päädyin tekemään kolmioista muodostuvan kuusikulmiopohjan 8-senttisillä, mutta päälle tulevat kolmiopohjaiset pyramidit puolitetuilla eli 6,25-senttisillä.



Keksin myös pilkkoa pillit oikeisiin mittoihin paksumman muovipillin avulla eli sujauttamalla kaksi noita ohuita tuollaisen normaalia paksumman (esim. Tigerista) sisään ja tasaamalla pöydän pintaa vasten. Tuli muuten paljon nopeammin ja tasalaatuisempaa jälkeä kuin viivottimella!


Kosken kirjassa oli ohjeet kolmeen kokoon, joista suurin oli 5 pillin sivumittainen. Me haluttiin kuitenkin näyttävyyttä enemmän, joten meidän sivun mitaksi tuli 7 pilliä eli 56 senttiä. Kulmasta kulmaan himmeli on 115 cm. Kuuden sivun olisi vielä saanut yhdestä pillipaketista lyhyemmillä päällipilleillä, mutta tähän seitsemään pillipaketteja (à 800 pilliä) sai tilata kaksi.

Mun mielestä kirjan isoimman himmelin pillimäärä ei laskennallisesti ihan riittänyt himmelin tekoon. Itse sain laskemalla, että pillejä pitäisi olla 240 pohjaan + 450 pyramideihin. En pane päätäni pantiksi myöskään näistä isommista, mutta jotain näiden suuntaisia määriä saa varautua pujottelemaan kirjan ohjetta isommissa:
  • Sivu 5 pilliä pitkä: 80 mm - 240 kpl, 62,5 mm - 450 kpl
  • Sivu 6 pilliä pitkä: 80 mm - 340 kpl, 62,5 mm - 648 kpl
  • Sivu 7 pilliä pitkä: 80 mm - 462 kpl, 62,5 mm - 882 kpl
  • Sivu 8 pilliä pitkä: 80 mm - 600 kpl, 62,5 mm - 1152 kpl


Metallilankaa arvioin menneen jotain 150 ja 200 metrin välistä. Metallilanka oli 0,3 mm paksua. Tehdessä vaikutti siltä, että lanka on liian heiveröistä pitämään pohjaa mitenkään suorassa, mutta kun pyramidejä päälle rakensi, suoristui pohjakin jonkin verran. Eipä tuon aivan littana seinää vasten tarvitse ollakaan. 

Jouluna 2016 tein himmeleitä lahjaksi järviruo'osta.