keskiviikko 6. elokuuta 2014

Värjäyskokeiluja eli harsoja

Ystäväpariskunta saa tällä kertaa harsoja. Niitä olen kuullut tarvittavan paljon. Koitin värjäystä eri muodoissa. Liukuvärjäykseen katsoin neuvoja Eilen tein -blogista. Pohjavärinä ovat Tulip red ja Navy blue. Noudatin mielestäni ohjeita, mutta värit jäivät hailakoiksi. Tuo sininen vielä sopii oikein hyvin merimaisemaan, mutta punaisessa on toivomisen varaa. Haaleana on hieman liian vauvanvaaleanpunainen. Ehkä mua hämäsi se, että kastuessaan nämä ovat todella paljon tummempia. Ensimmäinen pesukerta verotti myös väriä, kuten arvata saattaa.

Vessa oli pohjavärjäyksen jälkeen kyllä sen näköinenkin, että siellä oli roiskittu menemään. Onneksi väri lähti veteen sekoituksen jälkeen helposti irti kaikista kaakeleista ja jopa vanhasta huokoisesta kylpyammeesta. Hanskat kannattaa kuitenkin laittaa käteen siinä vaiheessa, kun jauhoa sekoittaa veteen, sillä jauhe lämpiää ihoon kyllä tanakasti kiinni. Tämän huomasin, kun kannoin tyhjät pussit roskiin.  Painoväreinä taas ovat perusvärit (merkki, hankintapaikka). Ilmeisesti hankin kuultoväriä, purkissa lukee vain "kankaanpainoväri". Väriä menee todella reilusti, jos haluaa harsoon peittävän kuvan. Esimerkiksi tuossa bodaajat-harsossa käytin lähes 50 ml. Se oli ehkä vähän liikaa, vaikka silittäminen ja pesu pehmentävät koppuraista kuviota.

Bodareissa on käytetty muottina kontaktimuovia. Otin netistä kuvat, piirtelin läpi kontaktimuoviin ja leikkasin. Monta reikää ei kuviossa kannata olla, sillä niiden asetteleminen on aika työlästä. Sivuille kannattaa myös jättää reilusti leikkaamatonta pintaa, ettei superlonilla tuputellessa tule tuputeltua aukon ulkopuolelle. Kontaktimuovi piti hyvin kiinni ainakin kolme kertaa harsossa, eikä päästänyt väriä reunan alle.


Meriaiheiseen harsoon sain design-apua Toiselta. Hän piirsi ja kaiversi merimerkit ja muut  linoleumilevylle. Ero levyn kohoumien ja urien kohdalla on aika pieni värjäyspastan paksuuteen nähden, joten pasta kannattaa levittää siveltimellä kohoumiin ja kangas pingottaa hyvin sileäksi. Leimasin tuntui hieman takertuvan harsoon nostettaessa, joten apukädet ovat tarpeen.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Värjäystä kannattaa kokeilla.
Valkoisesta punaiseksi juhlamekoksi, kuten tiedät. Hiukan jännitti tulos, mutta hyvä tuli.