keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Äitiyshousut ja -hame

Kun vyötäröltä alkoi kiristää, ja kaapissa oli vaatteita, joiden käyttöikä ei ole ehkä muutenkaan olisi ollut enää kovin pitkä, oli aika kävellä kangaskauppaan joustavaa resoria hankkimaan. Uusia, hyviä housuja tai hameita tähän ei kuitenkaan kannata tuhrata, sillä resoriosa oli hintava verrattuna valmiiden housujen ostoon.


Mulla oli työn alla siis kolmet joustavat housut ja yksi farkkuhame. Kuvissa housut ennen ja jälkeen. Otin välikuvankin eli saksitut housut, mutta se katosi jonnekin. Yritin siinä demonstroida, kuinka resorin reunan kaari menee. No, se on alhaalla edestä ja kaartuu korkealle taakse. Tarvikkeet:
  • vanhat housut tai hame
  • ohutta resoria, puuvilla-stretchiä tai jotain muuta kahteen suuntaan venyvää, napakkaa ja ohutta kangasta. Tarvitaan kaksi 26 cm x 82 palaa tai yksi 52 x 82 pala.

Ohje housuihin (M-kokoiset):
  1. Mittaa haaroista etusaumaa ylöspäin 12 cm ja takasaumaa 32 cm. Käännä housunpuntit sivuittain päällekkäin ja leikkaa viistosti alhaalta edestä keskelle taakse. Itse vedin ihan vain käsivaralla ja molemmat puolet yhtä aikaa, mutta tarkempi tekijä voi piirrellä puolet vaikka erikseen. Varoin kuitenkin huolellisesti, ettei ylimääräistä kangasta tule väliin. Takaa ylhäältä lähti pois vain housujen vyötärökuminauhan verran.
  2. Leikkaa resorista sopiva pala (ei saumaa yläreunaan) tai palat (sauma yläreunassa). Jos päädyt kahteen palaan, ompele palat kiinni toisiinsa yläreunoistaan. Kuvasta näkyy palan muoto ja mitat (muoto on hieman korkeampi kuin mitat antavat ymmärtää).
  3. Ompele takasauma oikeat puolet vastakkain. Nyt sinulla on ympyränmuotoinen kappale. Jos et halua jättää optiota kuminauhakujalle, ompele koko takasauma. Itse jätin kuitenkin keskeltä toiseen suuntaan pienen aukon, jos tuntuu myöhemmin siltä, että yläreuna repsottaa venymisen vuoksi.
  4. Taita resori kaksinkerroin niin, että takasauma jää sisään. Takasauma tulee housujen takasaumaan. Merkitse etusauma ja sivusaumat. Mulla housuissa sivusaumat eivät olleet aivan taka- ja etusaumojen puolivälissä, joten sovittelin suunnilleen. Ylimääräistä kangasta, jos sellaista on, kannattaa jättää eteen.
  5. Kiinnitä resori eli asettele housujen kaulus ja resori vastakkain, päällekkäin. Jos jätit nauhakujan, tarkista, että se ommeltuasi on housujen sisäpuolella.
  6. Hurauta kasaan.
  7. Tikkaa syntynyt sauma housujen puolelle kiinni.

Kävin vanhempien luona kokeilemassa uutta saumuria, ja nyt alkaa olla aivan pakko hankkia oma! Se oli niin hiljainen ja ompeleminen niin helppoa. Kerrankin odotukset työn helppoudesta vastasivat oikeasti työn helppoutta. Mulla meni jokaiseen kappaleeseen vain se puolisen tuntia.

Hame toimii käytössä hyvin, mutta housut eivät pysyneet ylhäällä pelkällä paksulla resorilla. Onneksi jätin reiän kuminauhakujalle. Ohuellakin kuminauhalla housuja ei nyt tarvitse kiskoa.

Ei kommentteja: