keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Joka ilta kun lamppu sammuu, tarvitaan unipussi

Joskus mä kyllä mietin työn valmiiksi saatuani, että oliko tässä nyt taas mitään järkeä. Kauhea vaiva kaikin tavoin, eikä säästä edes rahaa. Mutta onhan tää tuotos nyt tälläkin kertaa aikas ihana! Ei ole muilla vauvoilla samanlaista.


Unipussin saa koko matkalta auki, jotta pienikin lapsi on sinne helppo laittaa. Tuota nukkea sisälle napittaessani totesin kuitenkin, että todennäköisesti jotkut nepit pysyvät alituiseen kiinni, sillä en jaksa tai ehdi napittaa joka kerta pienen sätkiessä sisällä. No, saapa sen ainakin kuivumaan pesun jälkeen ilmavammin. Aluksi meinasin tehdä ihan kiinteät olkasaumat, mutta päädyin neppeihin, kun ne olivat helpommat laittaa. Nyt on myös helpompi pukea, ja jos mun arvio mittasuhteista jotenkin on pettänyt, voin tehdä lisäolkapalat.

 
Unipussissa piti aloittaa kaikki alusta, kaavojen suunnittelusta asti. Kaupoissa pyörähdin sen verran, että yritin saada selkoa, miten tuollainen toimii. Yksinkertaisintahan olisi ollut laittaa vetoketju eteen. Mutta ei, halusin tuollaisen ikään kuin kietaisumallin. Vetoketjun asettuvuutta epäilin sen verran, että päädyin tilaamaan neppejä kiinnitykseen. Kirjoitin niistä jutun erikseen, ettei paisu tämä postaus liian pitkäksi.


Tarvikkeet ja kaavat
Alla olevissa kuvissa näkyykin sitten suuntaa-antavat kaavat leikattujen palojen muodossa. Koko kappaleen pituus on 70 cm. Unipussiin tarvitaan siis päällikangasta, sisäkangasta, tukikangasta ja väliin vanulevyä (160-grammaista). Lisäksi meni neppejä 19. Ensimmäisessä kuvassa on takakappaleen osat, toisessa vasemmanpuoleisen etukappaleen osat neppilistoineen (toinen valkoinen on tukikangas) ja kolmannessa oikeanpuoleisen etukappaleen osat neppilistoineen (jälleen yksi tukikangassuikale). Mulla tais mennä tukikankaat hieman sekaisin tehdessä,  joten jos otatte kuvista mallia, tsekatkaa vielä, kaartuuko tukikangas oikealle vai vasemmalle, kun liimapinta on alaspäin.




Työjärjestys
Jouduin jotain aina välillä purkamaan, joten ohjeet ovat nyt aika summittaiset. Aloitin valmistamalla oikean etukappaleen, eli vanun kiinni harsimisen lisäksi kiinnitin neppilistat ompelemalla oikeat puolet vastakkain. Lopuksi tikkasin listat kiinni päältä. Ulkoreunan siksakkasin yhteen jatko-ompeluiden helpottamiseksi.


Ideana neppilistoissa oli, että sekä vauvaa vasten että päällepäin ei näkyisi neppejä, vaan ne olisivat sisemmissä listoissa kiinni. Seuraavat kaksi kuvaa pyrkivät tätä havainnollistamaan. Valkeassa kankaassa nepit olisi tarkoitus kiinnittää päälimmäiseen listaan (koska tämä oikeanpuoleinen etupala on vasemmanpuoleisen, punaisen palan alla), punaisessa alempaan. Tukikankaat tulevat siis näihin kahteen neppilistaan, ei suojalistaan. Päällimmäisen kuvan siksakit jouduin myöhemmin poistamaan ja kääntämään normaaleiksi saumoiksi ja ompelemaan päältä (ks. viimeinen etappi).



Samalla idealla tein vasemmanpuoleisen etukappaleen. 

Seuraavaksi kiinnitin takakappaleet ja oikean etukappaleen yhteen. Vanu jälleen harsittuna kiinni sisäkankaaseen, päälle oikeanpuoleinen etusosa (ylempi kuva) ja päällimmäiseksi takakappaleen päälliosa oikea puoli alaspäin (alempi kuva). Kun sivu on ommeltu, takakappaleen päälliosa käännetään koko komeuden alle. Näin koko sivusauma jää piiloon sekä pussin sisä- että ulkopuolelta. 



Sitten taisin kiinnittää vasemmanpuoleisen etuosan sisäkankaan ompeleella takaosan sisäkankaaseen ja toisella saumalla vasemmanpuoleisen etuosan ulkokankaan takaosan ulkokankaaseen. Näin saadaan taas sekä sisä- että ulkopuolen saumat koko työn sisään. Koska koko yläosa on vielä auki, työ on helppo kääntää nurin ompelemisen ajaksi.


Viimeinen etappi olikin sitten yläreunan ompelu. Käänsin sisä- ja ulkokankaan vastakkain nuppareilla ja silityksellä ja tikkasin päältä koko pituudelta eli vasemmalta etuolalta kainaloon, kainalosta vasempaan takaolkaan ja niskaan, niskasta oikeaan takaolkaan ja kainalon kautta oikeaan etuolkaan.


Ja sitten neppareita kiinni. Hengitin syvään ja yritin ottaa rauhallisesti, mutta enhän mä sitten osunutkaan niihin kahteen keskimmäiseen listaan. Rinnan yli menevät halusin koristuksen vuoksi näkyviin tuohon eteen ja ne sainkin oikein alapuolelta. Sivua pitkin menevät sitä vastoin eivät näy päällä, mutta kyllä sisäpuolella (toiseksi ylin kuva). No, tuskin ne tuolla reunoissa painavat.


Ei kommentteja: