maanantai 4. tammikuuta 2016

Joulu tulee! (tammikuun värihaaste)

Perinteisesti olen alkanut heinäkuun tienoilla miettiä joululahjoja ja -kortteja. Nyt pistin vieläkin paremmaksi, sillä kävin jo viime vuoden puolella Punatukan innoittamana ostamassa Hama-helmiä BR-Toysta. Siellä ei kuitenkaan ollut ympyräalustaa, joten kipaisin sen ja kimalleliimaa Sinellistä. Lapsena nämä oli mun mielestä liian räikeitä ja pikselimäisiä, vaikka rakastinkin jo silloin kaikkea näperrystä ja järjestämistä.


Nämä kaikki on tehty pyöreällä alustalla. Paljon erilaista sillä saa aikaan. Katselin ensimmäisen viiden mallit verkosta, mutta tosi nopeasti sitä oma silmä harjaantuu jakamaan ympyrän nuppeja kuudella. Hauskaa on myös se, miten kuvio muuttuu silityksen jälkeen. Lopputulosta ei ihan arvaa ennalta.


Kantapään kautta annan muutaman vinkin aloittelijoille. Ajattelemattomuuttani ostin ensin neliönmallisen alustan. No, sehän ei tietenkään tähän hommaan käy. Toiseksi helmien olisi hyvä olla ihan lähekkäin jo silittämättöminä, koska silitys ei ammottavia välejä tilkitse. Leivinpaperi sopii hyvin silittämiseen. Itse silitin jokaisesta sakarasta keskelle pari kertaa, jolloin sain aika tasaisen tuloksen, eivätkä alustan reunan piikit sulaneet pahasti. Sen jälkeen annoin jäähtyä minuutin ja vasta sitten irrotin hiutaleen alustasta silittääkseni toisen puolen. Tämän jälkeen annoin tekeleen jäähtyä painon alla (jotkut käyttävät kylmällä vedellä täytettyä kattilaa), jotta se ei kipristyisi.  

Helmirykelmä lähtisi kyllä paremmin irti heti kuumana vain kääntämällä, mutta silloin se ei pysy muodossaan, kuten kuvasta voi todeta (tässä ei myöskään ole kimalleliimaa): 


Mulla oli ihan aitoja alkuperäisiä hama-helmiä, mutta onhan näitä muitakin. Löysin englanninkielisen vertailun täältä. En kyllä tiedä, onko muilla merkeillä pimeässä hohtavia! Omani ovat läpikuultavia sinisiä.

Korttipohjatkin tein jo eilen valmiiksi, joten nyt vain kiinnittelemään näitä tehtailun jälkeen!

Katsotaan, jos tänä vuonna osallistuisin värihaasteeseen. Tammikuun värinä on sininen, mulle vauvavaaleanpunaisen jälkeen ehkä epämieluisin väri noin kokonaisuudessaan. Sininen on mulle ensisijaisesti kylmä, ja palelelen aina. Näissä hiutaleissa sininen on kuitenkin myös herkkä. Toisaalta miellän tietyt siniset tyylikkäiksi ja savunsiniharmaa on jopa lohduttava ja lämmin.

Ei kommentteja: