lauantai 21. tammikuuta 2017

Jämähaaste2017, tammikuu: DIY vauvalle kuuskulmiolelu

Poika pienenä viihtyi pitkät ajan lelukaaren alla, mutta mun tekemä matto ei häntä kiinnostanut. Vatsallaan saatiin hänet pysymään tämäntapaisen kuuskulmiolelun avulla, jossa päätään juuri ja juuri kannattelevan, mutta liikkumattoman vauvan ympärillä oli monta värikästä kuvaa ja paljon räpellettävää. Tällainen oli myös aivan huippu menossa, kun sen saattoi runnoa pieneen tilaan johonkin hoitolaukun uumeniinn - ja heittää huoletta pesukoneeseen.


Kaavan tähän kuuskulmioleluun voi ladata tästä. Se ohjeineen on tarkoitettu käytettäväksi ei-kaupallisiin tarkoituksiin, eli yksityishenkilöt sekä koulut saavat vapaasti kaavaa käyttää. Myös hyväntekeväisyyteen kaavaa ja ohjetta saa mielin määrin kopioida. Pahoittelen ohjekuvien tummuutta.

Tekemiseen tarvitset 
  • kymmenen kuusikulmiota, viisi molemmille puolille (à n. 18 * 20cm). Kaava sisältää saumavarat. 
  • neljä pehmukepalaa, jos kankaat eivät ole  paksuja (esim. huopaa tai levyvanua)
  • kahden kuusikulmion verran paistopussia
  • kovikekangasta, jos teet joustavista kankaista
  • palan puuvillaa, narua, nauhaa, puurenkaan... mitä nyt kaapeissa on.


Aloita silittämällä venymättömät tukikankaat joustavien palasten alle.

Tee sitten yksiyiskohdat. Ruusuke tehdään niin noin 12 * 18 cm -kokoisesta suorakaiteesta. Kankaan paksuus määrittelee työstämisen helppouden; kokoa voi kasvattaa, jos kangas on oikein paksu. Taita suorakulmio sivusta neliöksi. Tikkaa neliö keskeltä kiinni yhteen kuusikulmioista niin, että taitettu reuna jää alle ja kiinnittyy myös. Taita neliön reunat alle epäsymmetrisesti ja neulaa kiinni. Ompele ympäri ompelukoneella.


Toinen yksityiskohta lelussa on letitetyt nyörit. Kiinnitä kolme (tai neljä tai viisi...) nyöriä ompelukoneella kuusikulmion yhteen sivuun. Tikkaa pitkään ja hartaasti kiinni, jotta irtoamisen vaaraa ei ole. Letitä nyörit hieman tarvittua pidemmäksi  ja kiinnitä toisiinsa neulalla. Kiinnitä letti sopivaan kohtaan kuusikulmion toiselle puolelle. Tikkaa toinen pää kiinni kunnolla ja katkaise ylimääräiset nyörit. Muista, että nyörit lyhenevät letittäessä hieman. Vaihtoehtoisesti voit käyttää nauhaan pujotettua puurengasta tai kiinnittää jonkin kohonauhan koko pituudeltaan.


Tikkaa myös mahdolliset nauhat kiinni hyvin jonkin kuusikulmion aiottuun ulkoreunaan, jotta myöhemmin voit keskittyä ympäriompeluun. (kuva alla: papukaijojen kuusikulmiossa).  Kun yksittäiset kuusikulmiot on käsitelty, yhdistä kuusikulmiot viiden sarjoiksi niin, että kuusikulmiot muodostavat kaaren (uusi kuusikulmio kiinnitetään aina saman puolen seuraavaan kulmaan).


Käännä sarjat oikeat puolet vastakkain. Tarkista, että kaikki härpäkkeet ovat sisäpuolella. Neulaa päälle pehmukkeet. Alla olevassa kuvassa vasemmalta oikealle: tukihuopaa, kaksinkertainen kinkunpaistopussi, ohutta vanua, paksua vanua, ohutta vanua. Kuvasta poiketen pehmukkeiden on hyvä jäädä sauman alle, jotta kääntäminen onnistuu helpommin. Tee kinkunpaistopussiin muutamia reikiä. Ompele ympäri ja jätä kääntöaukko sisäkaarteen keskimmäisimpään kuusikulmion sivuun. Jos laitoit puurenkaan tai muun suuren esineen, varmista, että se mahtuu aukosta ulos.


Käännä työ, silitä (varo mahdollisesti sulavia osia) ja neulaa kääntöaukko kiinni.


Ompele päältä ja paketoi lahjaksi.


Huom! CE-hyväksyntää tällaisella itse tehdyllä lelulla ei ole. Yllätyksekseni kyllä kinkunpaistopussin reikien läpi aikuinen pystyi kevyesti hengittelemään, mutta tukihuopa oli hieman raskaampi tiheytensä vuoksi.

Koitan saada huomenna tai ylihuomenna ohjeet myös tuohon palloon aikaiseksi!

2 kommenttia:

Äippä kirjoitti...

Tuttua verhokangasta!

Kotikutoista kirjoitti...

Ja sitä jäi vieläkin jäljelle pikkuinen pala. Onnenapila taitaa olla nimi.