keskiviikko 28. helmikuuta 2018

DIY: Tripp Trappin pehmusteet

Niin ihana kuin meidän vanha pinnasyöttis varsinkin uudempine pehmusteineen olikin, kyllästyin Pojan kohdalla tuolin hinkkaamiseen ja siitä johtuvaan kulumiseen. Kuten on tullut jo mainittua, ostimme tuplana Stokken Tripp Trappit, joita olen nyt varustellut sopiviksi. Puukaareen tein uuden nahkahihnan ja Newborn setiin vaihtopäällisen. Kolmantena vuorossa oli sitten muovisen - ja sopii tämä siihen puiseenkin - baby setin pehmusteet.


Revin kierrätyksestä ostetut vanhat pehmusteet kaavoiksi, joten homma oli loppujen lopuksi tosi helppo. Kaavoja en tekijänoikeussyistä voi tietenkään jakaa, mutta ompelujärjestyksen laitan muistiin itselleni ja ehkä avuksi muille. Kankaana tässä on EK:n Palkkeja-kerni.

 

Istuinosa

Menekki: 
 • 35 cm kerniä (35 * 100 cm / 60 * 50 cm)
 • 35 * 50 cm puuvillaa
 • 35 * 50 cm vanua (150-grammainen)
 1. Leikkaa kankaat: istuinosa kernistä, vanusta (150 g) ja puuvillasta; alaetuläppä ja alatakaläppä kernistä.
 2. Käännä ja ompele läppien reunat (keskelle päin tulevat).
 3. Aseta osat päällekkäin: vanu, kerni oikea puoli ylöspäin, läpät oikea puoli alaspäin, puuvilla oikea puoli alaspäin (ja ompelumerkki sivulle ylös tai alas). Ompele molemmat sivut sekä suora etureuna saumurilla yhteen.
 4. Käännä työ oikein päin, mutta jätä takaläppä kääntämättä. Ompele takaläppä, vanu ja puuvilla kiinni toisiinsa. Sauma jää näin pussiin takaläpän sisälle, kun käännät läpän oikeaan asentoon. 
 5. Ompele mahdolliset napinläpi ja tikkaukset. Varo ompelemasta läppiä. Itse jätin napinläven ompelematta muutamasta istuinosasta, koska niiden kanssa ei baby setiä käytetä.
Automaattisella napinläpijalalla mun koneesta ei saanut kuin 2,5 senttiä pitkän napinläven. Ratkaisin ongelman niin, että käytin tavallista paininjalkaa ja vedin stopparin alas. Kun pääsin oikeaan kohtaan napinlävessä, hipaisin stopparia, jolloin kone alkoi hurruuttaa takaisinpäin. Näin paksun ompeluksen kanssa sai olla varovainen, ettei ompelus hipaissut stopparia liian aikaisin. Mun Elnassa stopparia ei tarvitse kuitenkaan vetää aivan ala-asentoon, jotta se toimisi.


Selkänoja 1 (baby set / tuolin selkänoja)

Menekki:
 • 30 cm kerniä (30 * 110 cm /  80 * 50 cm)
 • 25 * 30 cm puuvillaa
 • 30 * 50 cm vanua
 • 50 cm pehmeää tarranauhaa, 30 cm kovaa tarranauhaa
 1. Leikkaa kernistä etupuoli, sivuläppien takapuolet, ylätakaosa sekä yläläppä. 
 2. Käännä ylätakaosan alavara ja ompele. Käännä yläläpän sivut ja alavara. Ompele. 
 3. Kiinnitä paikoilleen ylätakaosan tarranauha (oikealle puolelle, 20 cm, pehmeä) ja yläläpän  tarranauha (nurjalle puolelle, 20 cm, kova).
 4. Valmista takakappale: yhdistä sivuläppien takapuolet ja puuvillapala ompelemalla. Tikkaa kernin päältä puuvilla kiinni.
 5. Aseta osat päällekkäin: vanu, etupuolen kerni oikea puoli ylöspäin, yläläppä oikea puoli alaspäin, ylätakaosa oikea puoli alaspäin, takakappale oikea puoli alaspäin. Takakappale saa olla hieman isompi kuin etukappale: kerää laskokset keskelle ylös. Ompele kaikki muut sivut paitsi alareuna. Avaa tiukat kulmat "kainaloista" saksilla.
 6. Käännä työ.
 7. Käännä alareuna sisään ja ompele päältä. 
 8. Ompele loput tarranauhat päälle: kainalosta kainaloon (nurjalle, 20 cm, pehmeä), sivuläppien yläosiin (nurjalle, 5 cm, pehmeät) ja alaosiin (nurjalle, 5 cm, kovat).
 9. Tikkaa etupuolelle "kainaloista" alasa raitoja, jos koet ne tarpeellisiksi ja esteettisiksi.

Tässä alimmassa kuvassa on siis sama selkänojan suoja kuin ylempänäkin, mutta ilman muovista selkänojatukea. Koitan muutaman päivän sisään saada ohjeen siitä, miten yksinkertaisen taaperon selkänojasuojan saa tehtyä itse.

Ei kommentteja: