lauantai 24. tammikuuta 2009

Pipo ja kaulaliina Toiselle


Tein pipon ja kaulaliinan Toiselle, kun niitä joululahjaksi pyysi. Viimein valmistuivat. Sopivaa mallia ei löydetty, vaikka etsittiin, joten oli internetistä löytyneen kuvan perusteella improvisoitava silmukat. Omasta aloitteesta purin kolmisen kertaa, Toinen oli tyytymätön neljänteen luomukseen. Viides kerta toden sanoo. Nyt en enää pura. • Ohje: omasta päästä
 • Lanka: Alpakka SandnesGarn 1088 (tummanharmaa), Alpaca Drops 7323 (harmaanvihreä). Pipo ja kaulaliina neulottiin kaksinkertaisella langalla.
 • Menekki: pipo 100 g (th) / 30 g (hv), kaulaliina 150 g (th) / 30 g (hv)
 • Puikot: nro. 4 (sukkapuikot pipoon ja puikot kaulaliinaan), virkkuukoukku 4


Ohje pipoon:
 1. Luo tummanharmaalla, kaksinkertaisella langalla 100 s sukkapuikoille.
 2. Neulo kaksi oikein, kaksi väärin -joustinneuletta neljä cm pyöröneuleena.
 3. Neulo kolme oikein (tummanharmaa), yksi väärin (harmaanvihreä) -neuletta, kunnes työn pituus alareunasta on 12 cm. Käytä harmaanvihreääkin lankaa kaksinkertaisena.
 4. Aloita kavennukset. Kavenna joka kolmannessa tummanharmaassa raidassa kaksi oikein yhteen. Silmukoita on kerroksen jälkeen 92. Viimeisten kahden harmaanvihreän raidan väliin jää kolme kolmen silmukan tummanharmaata raitaa.
 5. Neulo kolme kerrosta normaalisti eli tummanharmaaseen silmukkaan tummanharmaalla langalla oikein, harmaanvihreään silmukkaan harmaanvihreällä langalla väärin.
 6. Kavenna jälleen joka kolmannesta tummanharmaasta raidasta kaksi oikein yhteen. Älä kavenna samasta raidasta kuin viime kerralla. Silmukoita on kerroksen jälkeen 84. Viimeiseksi jää taas ylimääräisiä raitoja.
 7. Neulo kolme kerrosta normaalisti.
 8. Kavenna loput kolmen tummanharmaat raidat kahteen silmukkaan. Silmukoita on kerroksen jälkeen 75.
 9. Neulo kaksi kerrosta normaalisti.
 10. Kavenna joka toinen harmaanvihreä raita piiloon. Kavenna harmaanvihreä ja sitä seuraavan tummanharmaa silmukka oikein yhteen. Neulo siis neljä oikein tummanharmaata ja yksi väärin harmaanvihreää. Jätä kerroksen viimeinen harmaanvihreä lanka kaventamatta, jolloin ensimmäisen ja viimeisen harmaanvihreän väliin jää vain kaksi tummanharmaata silmukkaa. Silmukoita on nyt 63.
 11. Neulo yksi kerros normaalisti.
 12. Kavenna neljän tummanharmaan raidat kolmen tummanharmaan raidoiksi neulomalla kaksi oikein yhteen. Loppuun jää jälleen ylimääräisiä. Älä kavenna niitä. Silmukoita on 51.
 13. Neulo yksi kerros normaalisti.
 14. Kavenna kaikki kolmen tummanharmaan raidat kahden tummanharmaan raidoiksi neulomalla kaksi oikein yhteen. Silmukoita on 39.
 15. Neulo harmaanvihreät raidat piiloon kaventamalla ne kaksi oikein yhteen seuraavan tummanharmaan silmukan kanssa. Neulo siis tummanharmaalla langalla yksi oikein, kaksi oikein yhteen. Silmukoita on 26. Katkaise harmaanvihreä lanka.
 16. Kavenna kaksi oikein yhteen koko kierros. Silmukoita on 13.
 17. Kavenna kaksi oikein yhteen koko kierros. Yksi silmukka jää kaventamatta. Silmukoita on 7.
 18. Katkaise lanka, ja vie se silmukoiden läpi. Kiristä ja päättele.

___________

Ohje kaulaliinaan:
 1. Luo 40 s (=13 cm leveä) tummanharmaalla langalla.
 2. Nosta ensimmäinen silmukka toiselle puikolle ja neulo joka rivin alussa toinen silmukka oikein. Aloita tämän jälkeen joustinneule: kaksi oikein, kaksi väärin.
 3. Neulo tummanharmaalla kuusi kerrosta. Vaihda harmaanvihreä lanka ja neulo kaksi kerrosta. Toista kuuden ja kahden kerroksen raitoja niin kauan, että käytettävää lankaa on jäljellä 15 m.
 4. Päättele työ tummanharmaan raidan jälkeen. Vaihda viimeiseen lenkkiin virkkuukoukku ja virkkaa kaulaliinan reunat ympäri. Piilota virkatessa langanvaihdot.
 5. Päättele.

Ei kommentteja: