maanantai 17. kesäkuuta 2013

Kenkäteline

Kuten jo mainitsin, oikeankokoista kenkätelinettä ei verkon ihmemaailmasta helposti löytynyt, joten päätin isommat etsinnät suosiolla ohittaa ja pyöräilin rautakauppaan. Onneksi pihalla myyjä sahasi kolmimetriset rimat hieman pienemmiksi, jotta mahtuivat pyörän tarakalle. Uudestaan ne vielä isä sahasi mökillä, kun heittoa pituuksissa oli parin sentin verran. Ei ois tullut suoraa.

Pituus 91 cm, leveys 31 cm ja korkeus 29 cm.Tarvikkeet:
  • Rimaa 5 kpl: 15 x 32 x 3300 mm (14 kpl: 89 cm; 4 kpl: 31 cm; 8 kpl: 29 cm)
  • 3 pulloa spray-maalia (Bravo Spray, kiiltävä musta)
  • 30 mm ruuveja 28 kpl; 25 mm ruuveja 32 kpl)
  • pora, hiomapaperia, ruuvimeisseli, puristin, suojapahvia & -käsineet (hengityssuojainkin olis ollut hyvä) sekä sellainen ruuvin kannalle paikan tekevä käsityökalu (tietääkö kukaan sen oikeaa nimeä?
  • mustia huopatassuja
Työohjeet
  1. Sahaa rimat oikeanpituisiksi.
  2. Hio päistä tikut pois.
  3. Kiinnitä 7 pisintä rimaa kahteen 31-senttiseen rimaan. Huomaa 31-senttisen riman pystysuunta. Kiinnitä ensin reunarimat, sitten keskellä olevat. Tee toinen hylly.
  4. Maalaa ensimmäinen ohut kerros.
  5. Kiinnitä jalat 31-senttiseen rimaan kahdesta kohtaa (=molemmat hyllyt). Kiinnitä jälleen ensin uloimmat jalat, sitten toisen päädyn ulommat jalat. Ota ristimitta ja väännä suorakulmioksi salmiakista, jos tarpeen. Kiinnitä toisella ruuvilla joka kohdasta. Kiinnitä keskimmäiset jalat.

Ja sitten vielä tarkemmilla selityksillä:

Kokosin ensin hyllyt. Otin kaksi 31-senttistä rimaa päihin ja 7 kappaletta 89-senttistä rimaa väliin. 31-senttiset rimat laitoin pystypäin, kun mielestäni näytti paremmalta kuin vaakatasolla (kuvassa hyllyrimojen päällä).  Ihan sormilla kiinni puristaen liitin pitkän riman lyhyeeseen pitkän riman puolelta: porasin reiän, tein tilaa ruuvin kannalle ja ruuvasin (30-milliset ruuvit). Ensin kiinnitin molemmat pitkät reunarimat molemmista päistä, jotta lyhyet rimat pysyisi suorassa kaikkiin rimoihin nähden, sitten muut. Välitys pitkien rimojen välissä on riman paksuus eli 1,5 cm; oli helppo laittaa joku vapaana oleva rima pystypäin väliin, niin ei tarvinnut paljon mittailla. Toinen hylly samalla tavalla. Hioin kaikkia liitoskohtia, mittasin ristimitan ja väänsin suorakaiteeksi, jos oli salmiakkikuvio. Maalasin ensimmäisen ohuen kerroksen.

Toisessa vaiheessa kiinnitin 8 kappaletta jalkoja hyllyjen päihin, neljä kumpaankin päähän. Käänsin tässä vaiheessa hyllyt niin, että poikkirima oli päälläpäin. Toisin päin välejä olisi saanut olla putsaamassa koko ajan, ja näin sain sivuille jonkilaiset reunat, ettei kengät iske jälkiä seinään. Jaloista jokainen on kiinni kahdella ruuvilla diagonaalisesti (etteivät osuisi hyllyn jo porattuun ruuviin), sillä jalat liitettiin samaan 31-senttiseen rimaan, ei pitkien rimojen päihin. Toinen hylly tuli aivan jalkarimojen yläpäähän ja toisen alle jäi 7 cm, jotta imurilla mahtuu alle. Ensin kuitenkin laitoin jalat vain yhdellä ruuvilla sekä ylä- että alahyllyyn kiiinni. Tein näin uloimmille jaloille molemmissa päissä. Otin ristimitan ja väänsin suorakulmioksi, jos mitta ei ollut sama. Sitten puristimen avulla kiinnitin toisella ruuvilla oikeaan kohtaan jokaisen neljästä jalasta kahdesta kohtaa. Lopuksi laitoin koristeen vuoksi keskijalat kahdesta kohtaa ja kahdella ruuvilla kiinni. Otin reunajaloista suoran puun avulla mittaa, etteivät keskijalat olleet pidempiä kuin päissä olevat.

Lopuksi hioin taas kaikki liitoskohdat tasaisiksi. Maalasin. Maalasin. Tuli vesipisaroita. Maalasin. Kuplia. Hioin. Maalasin. Tassut alle.

Apua sain rimojen haussa ja yhteenliittämisessä, siis kiitos sisko ja isä!

Tällaiselta nyt näyttää eteinen: uusi naulakko ja uusi kenkäteline. Vielä uusi matto, jota sitäkin on harkittu muutama vuosi, niin olen tyytyväinen. Ja uusi lattia seuraavan isomman rempan yhteydessä...

Ei kommentteja: