keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Joululahjat osa 4: huopavirsut

Äidin virsut

Tällaisia oon puuhannut viime joulusta lähtien. Ongelmallista oli ensin sopivan materiaalin etsintä. Huopalevyjä ei tuntunut löytyvän tarpeeksi isoja, ja jos verkosta löytyikin, olisi ne pitänyt tilata ulkomailta suolaiseen hintaan. Päädyin sitten useammassa tapauksessa ompelemaan villahuopakankaita kaksinkertaisiksi, jotta huopa olisi tarpeeksi paksua. 


 Isän virsut

Suurin viivästys ei kuitenkaan ollut materiaalin hankinta, vaan punonnan oppiminen. Yritin ensin yhden käsityölehden ohjeen mukaan, mutta eihän siitä tullut mitään. Sitten haudoin tossuja kaapissa taas puolisen vuotta, mutta ei se ohje ollut muuttunut paremmaksi. Huusin toisen apuun. Ei vieläkään. Painelin kirjastoon ja lainasin neljä kirjaa. Näitä ohjeita yhdistelemällä, kuvia tutkimalla ja kahden pään voimalla saatiin aikaiseksi virsun muoto.


 Siskon virsut

Aivan oikeaoppiset ne eivät ole, sillä päättelyä ei ole, vaan ompelukoneella surautin suun kiinni ja siivosin reunan piiloon huopakaistaleella. Näin reunoista ei tullut aivan mielettömän paksuja, vaikka jouduinkin osasta tossuja vetämään neulaa pihdeillä läpi, kun lanka hieman tökki.

Toisen siskon virsut

Turvallisuusseikat on otettu huomioon lateksimaalilla, joka on nimenomaan tarkoitettu tossujen pohjaan liukuesteeksi (esim. täältä). Yksi 125 millin pullo riittää helposti tusinaan tossuja, kun tipoittain pistelee eikä maalaa koko pohjaa. Maali kestää myös 30 C:n pesun, mutta tossut kannattanee kääntää nurin, jotta hankaus ei maalitippoja vie mennessään.   

Toisen vanhempien virsut

Mulla oli kolmenlaista kangasta, joista pyrin tekemään hieman erilaisia tossuja. Ompelin punontanauhoihin ja koristetikkaukseen eri värejä, ympäröin vähän erimuotoisilla nauhoilla ja vaihtelin varren korkeutta. Tietenkin piti myös sitä miettiä, että olisivat sopivat kokoiset saajalleen.


Toisen isoäidille


 Toisen toiselle isoäidille

 Ystävän tossut

Otin kuvat jokaisesta tekovaiheesta, ja jos vain ehdin ja jaksan, laitan ne tänne vielä joku päivä. Jos vaikka helpottaisi jonkun toisen työtä. Enää ois sitten itselle ja Toiselle... Ja sitten ne kaikki lyhyet jämäpalat pitää käyttää jotenkin järkevästi.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos vielä lahjoista!
Virsut ovat oikein lämpöiset.

Kotikutoista kirjoitti...

Eipä mitään! Mä sain vihdoin meillekin parit valmiiksi, niin on päästy itsekin kokeilemaan!