perjantai 7. marraskuuta 2014

Kam-nepeistä

Käyttö
Tulevissa projekteissa on varmaan aika paljon sellaisia töitä, joissa tarvitaan muitakin sulkemistapoja kuin vetskareita. Tilasin siis jonkin verran neppejä kotiin. Nyt niitä on. Mä luulen, että mun täytyy myös keksiä sellaisia tulevia töitä, joihin voisin näitä käyttää. Lapselle ainakin tällaiset tossut. Ja tietenkin ne perinteiset ruokalaput ja -takit, kuolalaput ja muut vaatteet. Tajusin myös, ettei tuttinauhaan tarvita sellaista kumirengasta ollenkaan, jos ostaa erimallisen tutin ja kiinnittää nauhaan nepillä (ks. tuttinauhasta aikaisemmin). Samalla idealla voi sitten leluja tai juomapullon kiinnittää rattaisiin, kun tavaroiden tiputtelu alkaa. Puuhamaton kaareen ajattelin myös pistää irrotettavat lelut, siitä toivottavasti myöhemmin.

Itselle tai kotiinkin löysin erinäisiä vaihtoehtoja ihan vaatteiden lisäksi. Mekon ilmettä voi muuttaa vöillä. Tällainen kangaskorikin on aika hauska. Tyynynpäällisen ja pussilakanat voi tuunata kiinni nepeillä! Jos leipäkoriin olisi tarvetta, tekisin tällä idealla. Ja sitten on ihan höpöhöpöä, joka on tosi söpöä! Oletteko nähneet muita hyviä ideoita?

Tilaaminen
Ajattelin valmistajalla olevan parhaat valikoimat, ja kai ne aika laajat olikin. Sain kaikki värit yhdellä kertaa samasta paikasta, osan pyöreitä ja osan tähtiä. Muutama robottikaiverrettukin tuli kaupan päälle. Sivuilla on todella selvät ohjeet kaikesta neppeihin liittyvästä. Ainoa huono puoli tuossa kaupassa on se, että aikamoiset määrät saa tilata kerralla yhtä väriä, jos ei heidän valmiit sekoituksensa miellytä (minimi 50 yhden värin tilauksissa). Kotiin tupsahti tarvikkeet 800 neppiin ja neppipihdit eri koon osasilla varustettuna. Tilaa ne vievät onneksi vähän, ja yhden nepin hinnaksi ei tule kuin 15 senttiä, vaikka mukaan laskee postikulut ja pihdit. Ihan suhteellisen halpaa siis. Ja halpenee, mitä enemmän pihtejä käyttää.

Huomioita
Muutamia asioita tuli opittua, jotka mielestäni ovat listaamisen arvoisia muille aloittelijoille:
  • Neppiin kuuluu neljä osaa: kaksi ympyrää/tähteä/yms., yksi naaras ja yksi uros (ks. kuva yllä: punaiset osat). Naaras ja uros ovat siis kiinniottavat osat, ympyrät molempien samanlaiset vastinkappaleet. Neppien käyttötarkoituksesta riippuen voi tilata naaraita ja uroita saman määrän (esim. 25 + 25) ja kantoja vastaavasti (25 + 25 = 50) tai esimerkiksi uroksia enemmän kuin naaraita (25 + 75) ja kantoja vastaavasti (25 + 75 = 100). Ensimmäinen toimii silloin, kun säätövaraa ei haluta jättää, toinen esimerkiksi potkareiden olalla tai kestovaipoissa säätövarana. 
  • Pakkauksissa neppien osien määrää ei ole aivan tarkkaan laskettu (painon mukaan), joten jos ei ole ihan nökönuukaa, millainen neppiosa jää vaatteeseen piiloon, voi myös käyttää erivärisiä osia yhdessä, kunhan kaikki ovat samankokoisia. Kanta vaatteen ulkopuolella voi olla se haluttu punainen, mutta naaras, uros ja sisäpuolen kanta voivat olla sitten jämiä muista väreistä.
  • Neppikoko 20 on yleisin ja aika napakka. Näitä käytetään yleisesti kai esimerkiksi kestovaipoissa. Muun koon neppejä en edes tilannut, kun tuntuvat hieman yli sentin halkaisijallaan ihan sopivilta kaikkiin mun käyttötarkoituksiin (lähinnä lastenvaatteisiin ja muihin tarvikkeisiin).
  • Koon 20 nepit tarvitsevat jo suhteellisen paksun kangaskerroksen standard-piikinpituudella. Usein olenkin nähnyt näitä laitettavan resorin päälle. Kaksi puuvillakangasta vastakkain tuntui hieman liian ohuelta pitkäaikaiseen käyttöön, joten nepin kohtaan kannattaa laittaa ekstrakangaskerros. 
  • Nepistä tulee aika paksu kaikkine kangaskerroksineen ja muoviosineen, joten näitä ei voi käyttää sellaisissa paikoissa vaatteita, jotka painavat. Sopivat siis hyvin potkareissa olalle ja haaroväliin vaippaikäisenä, mutta en käyttäisi päinmakaavalla vauvalla edessä. Ehkä rengasmaiset prym-nepit ovat siihen sopivampia? 
  • Tähtineppeihin tarvitaan koon 22 kumit pihteihin. Mun valitsemassa aloituspakkauksessa niitä ei ollut, joten kannattaa varmistaa, että sellaiset tilaa, jos tähtineppejä mielii. Näissä sisäkanta on pyöreä, eikä tähtikuvioinen, joten raapiutumista ei tarvitse miettiä. Yllä olevassa kuvassa siis se yksi poikkeava osa muusta setistä.
  • Jos tuntee olevansa tunaroija, kannattaa varmaan samalla hankkia neppien poistopihdit. Verkosta olen ymmärtänyt, että neppien irtirepimistä ei kannata harrastaa.  
  • Alla kuvassa hankkimani pihtipaketti ja lisätarvikkeena se koon 22 musta muoviosa. Osa 22 on siis isompiin neppeihin ja tähtiin yhtälailla. Mun peruspakkauksesa tuli pihdit, mustat kumit (koot 14, 16, 20), näihin sopivat pressiosat (toinen laitteessa ja toinen vieressä; erilaisuus eli paksuus piilee tuon valkoisen kumin alla), ruuvari ja pistin.

Kiinnitysohje löytyy englanninkielisenä videona täältä.
Suomenkieliset kuvaohjeet esimerkiksi täältä

    Ei kommentteja: