sunnuntai 12. maaliskuuta 2023

Jämähaaste2017, tammikuu: DIY vauvalle pallo

Arkistojen aarteita (jotakin tästä vissiin puuttui, mutta en nyt enää muista, mitä):

Vielä ehtii! Tammikuun vauvalelupostauksessa oli jo kaava tähän palloleluun, mutta jäi laskelmat hieman kesken tuon ohjeen suhteen, joten kirjoittelen sen loppuun näin helmikuun puolella. Vuoden aikana käy varmaan joka kuukausi niin, että jotain edellisen kuun haasteista jää vielä seuraavalle, koska into vain jää päälle, enkä malta vielä siirtyä seuraavaan aiheeseen. Vaikka käy tällaiset pallot mun harrastuksistakin! 


Palloon tarvitset siis 12 viisikulmiota. Aivan pienet palat on vaikea ommella yhteen, mutta isommista paloista kasvaa äkkiä hyvin suuri pallo. Tuolla mun kaavalla ompelu on vielä mukavaa, mutta ihan kolmikuisen käsiin pallo on aika iso, vaikkei mahdoton. Mun laskujen mukaan tarvitaan vähintään neljää eri kangasta (jokaista kolme kappaletta), jotta samat kankaat eivät ole vierekkäin.

Viiskulmioiden lisäksi pallo syö vanua ja mahdollisesti jonkin kulkusen tai vaikkapa sitä kinkunpaistopussia. Totesin tuon kuvassa näkyvän kulkusen niin surkeaksi helinältään vanun sisällä, että jätin pois. Jos pallon haluaa ripustaa esimerkiksi lelukaareen, nauhan voi kiinnittää johonkin saumaan roikottimeksi. Enemmänkin niitä voi toki laittaa, niin pienen vauvan on helpompi tarttua palloon kiinni.Palat ommellaan toisiinsa kiinni niin, että niillä on viereisten palojen kanssa vain yksi yhteinen sivu. Ensin siis ommellaan kaksi palaa kiinni vain yhdestä sivusta. Tämän jälkeen kolmas ommellaan samalla kertaa kahdesta sivusta: yhdestä sivusta ensimmäiseen ja toisesta sivusta toiseen palaan. Kahdesta sivusta ommellaan kiinni vielä x kertaa. Mikäli palojen järjestyksellä ei ole sinulle väliä, homma on helppoa.

Ei kommentteja: