sunnuntai 12. elokuuta 2018

DIY: painolelu

Maaritse pyysi kommenteissa painolelun kaavaa ja ohjetta, joten tässä tulee. Lelu on melko pieni, joten se sopii kolme-neljävuotiaille. Pituutta on toki helppo kasvattaa lisäämällä vartalon keskikohtaan senttejä sekä ylä- että alapuolelle. Vetskarinkin  mittaa kannattaa silloin kasvattaa.

Summittaiset tarviketiedot ovat kaava-pdf:ssä (ks. postauksen loppu).


Ohjeet:
  1. Leikkaa silmiin valkoiset ja mustat ympyrät. Kiinnitä mustat valkoisten ympyröiden reunoihin kaksipuoleisella kovikekankaalla ja sitten valkoiset pääkappaleeseen samoin. Applikoi silmät kiinni erittäin tiheällä siksakilla sekä mustan että valkoisen ympyrän reunoja seuraten.
  2. Ompele pääkappale ja selkäkappale kiinni niin, että nauhanpätkä jää keskikohdastaan saumaan, keskelle kappaleita. Tikkaa saumanvarat pääkappaleen puolelle. Huolittele nauhan päät solmimalla tai polttamalla materiaalista riippuen.
  3. Valmista jalat: ompele 36 cm * 10 cm suorakaitale kiinni pidemmältä sivultaan. Silitä sauma keskelle (tulee siis jalan alapuolelle) ja leikkaa putkilo kuuteen osaan (à 6 cm). Ompele toinen pää kiinni ja käännä jalat niin, että ommellun pään suorakulmioiden reunat jäävät vähän sisään. Näin päähän muodostuu neljä kulmaa. Tikkaa päältä jokainen jalka.
  4. Valmista alapuoli: huolittele kappaleiden keskireunat. Kiinnitä piilovetoketju niin, että kangas on taitettu katkoviivaa pitkin.
  5. Aseta päällikappale oikea puoli ylöspäin pöydälle. Lisää  jalat selkäkappaleen puolelle sopiviin kohtiin, kolme kummallekin puolelle. Tarkista, että jalkojen saumat ovat näkyvissä ja että tuntosarvet ovat keskellä. Aseta alakappale oikea puoli alaspäin. Neulaa ja ompele ympäri kiinni. Käännä.
  6. Valmista sisäpussi: Ompele sisäpussin kappaleet yhteen, mutta jätä täyttöaukko. Lisää pussiin sopiva määrä riisiä tai kauranjyviä ja sulje pussi. Sujauta pussi kuoreen.
Painolelua voi käyttää rauhoittamaan vilkasta lasta, mutta myös lämpö- tai kylmätyynynä. Kuori (vetoketju) ei kestä lämmitystä, joten sisäpussi on otettava ulos ennen mikroon laittamista.

Kaavan voi ladata tästä. Kaavaa voi käyttää vapaasti yksityisiin ja opetuksellisiin tarkoituksiin (ei siis kaupalliseen käyttöön edes myyjäisissä).

1 kommentti:

Maarit / MaarItse-blogi kirjoitti...

Huikean paljon kiitoksia! ♥♥♥