keskiviikko 8. tammikuuta 2020

Joululahjat 4: villasukat ystävälle

Sain joululahjaksi Hitomi Shidan kirjan "Japanilaiset neulemallit". Koska joululahjojen teko oli vähän myöhässä, päätin heti kokeilla muutamaa mallia. Ystävälle tein mallilla nro 25 Socki-langasta villasukat. Väri on Brick Rose. Kolmosen puikot taisi olla. 


Tein valehtelematta kärjen kavennuksen kymmenen kertaa, enkä vieläkään ole tyytyväinen, mutta sentään säällinen se nyt on. Silmukoita olisi myös pitänyt olla vähemmän, sillä mun makuun nää jäi aika tossuiksi, vaikka napakasti neulonkin. Malli tulisi kauniimmin esiin ohuemmalla langalla, mun visioissa tämä olisi ollut hieman sirompi ja klassisempi. Kuvakulma ei yhtään auta valehtelemaan, eivätkä nuo housunpuntit sukkien sisällä.


OHJE SUKKAAN (mallikuvio kirjassa)
Aloitin siis 56 silmukalla ja neuloin 9 krs kiertäen oikein - nurin -neulosta. Jaoin silmukat kolmelle puikolle: 15- 27 - 14, joista ekalla ja kolmannella jatkoin joustinta, keskimmäisellä tein mallikuviota niin, että ensimmäiset että viimeiset neljä silmukkaa neuloin nurin kärkikavennuksiin asti. Neuloin kuvion rivit 1- 36. Tämän jälkeen tein kantalapun 1. ja 3. puikon silmukoilla: 25 krs. Kantalapun kavennukset aloitin, kun jäljellä oli 11 s. Poimin silmukat reunasta, jatkoin mallineuletta alusta ja tein kiilakavennukset joka toinen kerros siihen asti, että molemmilla puikoilla oli jäljellä 14 s. Kun olin tehnyt kaksi mallineulekertaa (yhteensä koko sukkaan), aloitin kärkikavennukset:

Keskimmäinen puikko:
1. krs: 2 nurin yhteen puikon alussa ja lopussa, muutoin mallikerran mukaisesti
2. krs: sama
3. krs: sama

Tästä eteenpäin tee 1. puikon lopussa ylivetokavennus joka kerroksella ja kolmannen puikon alussa 2 o yhteen -kavennus joka kerroksella.

Mallikerroksella:

4. krs: alussa 2 o yhteen, lopussa ylivetokavennus; muutoin mallin mukaan
5. krs: 5 o, ylivetokavennus, 2o, 1n, 2o, 2o yhteen, 5o
6. krs: 5 o, ylivetokavennus, 1o, 1n, 1o, 2o yhteen, 5o
7. krs: 5 o, ylivetokavennus, 1n, 2o yhteen, 5o
8. krs: 5 o, nosta - 2o yhteen - nosta nostettu silmukka yli, 5o (oikea sukka)
           5 o, nosta - 2o yhteen - nosta nostettu silmukka yli, 5o (vasensukka)
9-12. krs: puikon alussa ylivetokavennus, lopussa 2o yhteen 
13. krs:  nosta - 2o yhteen - nosta nostettu silmukka yli (oikea sukka)
              nosta - 2o yhteen - nosta nostettu silmukka yli (vasensukka)

Neulo krs. loppuun ja päätä viimeiset 10 s yhteen.

Ei kommentteja: