perjantai 20. maaliskuuta 2020

Noin tuhat: suodatinpaperiruusut

Viime keväänä tuli muutama suodatinpaperiruusu askarreltua - ja niin tuli muutamalla muullakin. Kiitos avusta! Urakka vaikutti aivan mahdottomalta, mutta kyllä se pikkuhiljaa eteni. Aluksi opiskelin myös hortensioista, mutta onneksi totesin, että näissä yksinkertaisimmissakin versioissa oli ihan tarpeeksi puuhaa tuolla määrällä.

Tässä kuvassa tummemmat kukat on tehty valkaisemattomasta suodatinpaperista ja roimasta määrästä punaista väriä. Vaaleammat valkaistusta.

En voi suositella tuhannen tekemistä, mutta muutaman ruusun sitä vastoin askartelee vaikka lasten kanssa. Tarvikkeetkin saattavat löytyä kotoa! Alla ohjeet neljäänkymmeneen eli yhteen kimppuun ruusuja.

Tarvikkeet yhteen kimppuun tai kranssiin (40 kukkaa)

Kukkaosa:
- 1/4-suodatinpapereita yksi 200:n pakkaus (5 suodatinpaperia per kukka)
- vesiväriä (+ sivellin) tai elintarvikeväriä
- (helmiäisvesiväriä (esim. Coliro)/ helmiäisakryylimaalia) 
- vuoka
- nitoja ja niittejä

Varret/kimppu
- pistin
- rautalankaa  20 m (n. 1 mm paksua, 40 - 50 cm / kukka) / kuparisia sidelankoja 1,2 mm, 40 cm (40 kpl)
- vessapaperiholkki + kontaktimuovia (esim. DC-Fix) / maljakko
TAI
- vaihtoehtoisesti: kranssi ja liimaa

 Ohjeet värjäykseen

1. Tee ympyrämalli paperista. Mallin tulisi olla hieman pienempi, kuin mitä suodatinpaperiin mahtuu, sillä on helpompi leikata ympyrä vähän isompana kuin malli. Ei ole niin väliä, jos muoto ei ole täydellinen ympyrä. Vaihtelun vuoksi voi kokeilla vaikka piparkakkureunaa tai pienempiä ympyröitä.


2. Peitä astian pohja vedellä ja liota mukaan vesiväriä tai elintarvikeväriä niin paljon, kuin haluat kukan tummimmillaan olevan (huom! kuivuessa väri tummentuu aavistuksen). Helmiäishohtoa saa helmiäsivesiväreillä. Testaa värin voimakkuutta muutamaan ympyrään. Itse sekoitin aina muutamaa väriä saadakseni vivahteikkaamman värin. Ota osa vedestä pakastusrasiaan ja jatka värin lisäämistä vielä hiukan.

3.  Ota noin puolet ympyröistä ja kasta ympyrät läpimäriksi. Pino voi olla melko paksukin - väri imeytyy kyllä.


4. Puristele ylimääräiset vedet pois. Yritä säilyttää pinon muoto, sillä se helpottaa seuraavassa vaiheessa.


5. Kierittele ympyröiden reunat tummemmassa pakastusrasian vedessä saadaksesi reunoihin enemmän väriä.


6. Voit lisäksi värjätä siveltimellä reunat suoraan värinapista. Lado valmiit ympyrät leivinpaperin päälle pellille noin kymmenen paperin pinoihin. Pinot saavat olla osittain päällekkäin.


7. Lisää vuokaan vettä, jotta toisessa puoliskossa on vähemmän väriä. Toista kohdat 3 - 6 vähemmällä värillä.

8. Kuivata suodatinpaperit uunissa jonkin ruoan jälkilämmöllä. Sadassa asteessa meni kymmenestä kahteenkymmeneen minuuttia pinojen paksuudesta riippuen. Kääntelin muutamaan kertaan varmistaen, etteivät suodatinpaperit kärähdä. Ympyrät saavat jäädä hieman kosteiksi, sillä ne kuivuvat loppuun kyllä uunin ulkopuolellakin. Pinoja voi hyvin hajottaa värjäyksen jälkeen.

9. Asettele noin kymmenen ympyrää päällekkäin (viisi vaaleampaa ja viisi tummempaa). Jos olet tehnyt halkaisijaltaan pienempiä ympyröitä (< 6cm), kahdeksankin riittää hyvin. Niittaa ympyrät keskeltä kiinni. 

Jos aiot tehdä varrellisia kukkia, pistä pistimellä reiät niitin molemmin puolin, taita 40 cm:n pätkä rautalankaa tai yksi sidelanka kahtia ja työnnä intensiivisemmän värin puolelta läpi. Kierrä tyvestä tiukasti (voit auttaa pihdeillä taitosta) ja varsiosaa löyhemmin.

10. Aloita paperien rutistelu/nostaminen päällimmäisestä suodatinpaperista. Ensimmäiset saa rutata tyvestä asti hyvin pieneen suppuun, seuraavia ei tarvitse aivan niin tiukasti nostella. Viimeiset pari saavat jäädä rutistelematta, mutta sulje koko kukka nyrkkiin. Tämän jälkeen avaa kukkaa hieman auki. Otteet voivat olla ronskejakin, paperi ei mene rikki eikä lopputulos tärvelly ruttuisuudesta.

(11. Helmiäisakryyliväriä voi lisätä tässä vaiheessa terälehtien reunoihin, jos helmiäisvesiväriä ei ole ollut käytössä.)  12. Jos olet tehnyt varrettomia kukkia, voit liimata kukat esimerkiksi styrox-kranssiin pohjastaan. Varrellisia voit asetella sellaisenaan maljakkoon tai valmistaa niille pidikkeen, jotta kimppu pitää paremmin muotonsa ja on helposti siirrettävä.

Pidikkeenä toimii vessapaperirullan holkki, joka kannattaa kestävyyden takia päällystää kontaktimuovilla. DC-Fix-kontaktimuovi armahtaa, jos kimpusta ei tule aivan tasainen ja pidike vilkkuu kukkien välistä. Kun olet päällystänyt vessapaperirullan, pistele tasaisin välein eri korkeuksille kukille reiät pistimellä. Aivan alas reikiä ei tarvitse (kimppu pysyy  tiiviinä ja rullan saa maljakon suusta sisään) ja yläreunaankin kannattaa jättää sentin väli. Jos maljakkosi on läpinäkyvä, voit katkoa vessapaperirullan alta tulevat varret, vaasissa varret voi jättää.

13. Kimppu on valmiina maitopurkin kokoinen läpimitaltaan.


Videoita hieman toisella tavalla tehdyistä kukista löytyy Youtubesta, jos jokin kohta jäi epäselväksi.

Kranssi suodatinpaperikukista (Eskimo)
Varrellinen suodatinpaperiruusu (englanniksi)
Hortensiat (englanniksi)


Itse siis väänsin nämä kakskymmentäkaksi plus ekstrat. Koska määrät olivat näin valtaisat, ostin kuparoituja sidelankoja varsiksi viiden kilon puntin, joten vältyin rautalangan katkomiselta. Ne olivat 40 cm pitkiä ja läpimitaltaan 1,2 mm, mikä oli maksimipaksuus sormilla kierrettäviksi.
1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Mukavaa niitä oli tehdä seurustelun lomassa! Kauniita kimppuja, kehuja saivat juhlissa.

T. Äippä