tiistai 4. elokuuta 2009

Perhosia

Ei riitä yksi...

Eikä kaksi...

Vaan täytyy olla kaksikymmentä...


Päätin käyttää ikuisuuslangat laatikon pohjalta: pieniä keriä liukuvärjättyä virkkauslankaa. Eihän niistä oikein muuhun ole, kuin tällaseen pieneen näpertelyyn. Mukavasti tuo toi langan värin vaihtuminen eloa pikku magneettiperhosiin.

Kymmenisen vuotta sitten näin äidin kanssa tällaisen perhosen enon jääkaapin ovessa, ja enon vaimo antoi meille yhden kotiin mukaan, että voidaan siitä katsoa malli. En siis ollenkaan tiedä, kuka mallin on keksinyt tai mistä se on kotoisin. Jos joku tietää, niin kertokaa ihmeessä, että annan kunnian sille, jolle se kuuluu.

Uskallan nyt kuitenkin antaa tässä oman mallini ohjeen, kun en kerran ole koskaan alkuperäistä nähnyt.

Virkkaa viisi ketjusilmukkaa ja yhdistä lenkiksi piilosilmukalla. Virkkaa kolme ketjusilmukkaa ensimmäiseksi pylvääksi. Tee lenkkiin kolmen pylvään sarjoja kahdeksan, ja virkkaa väliin aina yksi ketjusilmukka. Ensimmäinen kerros on valmis.

Toisessa kerroksessa jokaiseen edellisen kerroksen pylvässarjan väliin virkataan kaksi kolmen pylvään sarjaa (hivuttaudu väliin piilosilmukoilla). Yhteensä pylvässarjoja tulee siis kuusitoista. Kaikkien pylvässarjojen väliin tulee myös tällä kerroksella yksi ketjusilmukka.

Hivuttaudu jälleen edellisen kerroksen ensimmäiseen pylvässarjojen väliin piilosilmukoilla. Aloita pylväiden tekeminen jälleen kolmella ketjusilmukalla. Tee samaan väliin kahdeksan pylvästä. Virkkaa kaksi ketjusilmukkaa ja kiinnitä perussilmukalla seuraavaan pylväiden väliin. Virkkaa toiset kaksi ketjusilmukkaa ja aloita uuden pylvään teko suoraan, ilman kolmea alkuketjusilmukkaa. Kolmannessa kerroksessa siis joka toiseen edellisen kerroksen pylväsväliin virkataan kahdeksan pylvästä ja joka toiseen vain kiinnitetään ketjusilmukat. Kun olet toistanut kahdeksan pylvästä-ketjusilmukat-kiinnitys-ketjusilmukat -virkkausta kahdeksan kertaa, päättele työ.

Käännä työ kaksinkerroin (ylä- ja alasiipiä on kutakin kaksi kappaletta). Kierrä lankaa perhosen vartaloksi ja solmi takaa kiinni. Lisää imukärsät ja magneetti.


1 kommentti:

Annika kirjoitti...

Hienoja perhosia! Mä tein joskus muutamia, oli mulla ohjekkin, mutten kans enää muista mistä se oli. Perhoset oli hieman erilaisia, niissä oli keskiosa ja pää virkattu erilailla.
Ylläoleva hame on myös hieno, en mä ainakaan siinä mitään vikaa huomannut :)