maanantai 2. tammikuuta 2017

Jämähaaste2017, tammikuu: jotakin vauvalle tai lapselle

Ajattelin aloittaa vuoden pehmeästi eli haasteena on käyttää kangasjämiä johonkin, joka tulee vauvalle tai lapselle. Mulla ainakin usein pienet kangaspalat tulee käytettyä juurikin vauvanvaatteisiin, joten haasteena ensimmäinen askel ei ole suuri. Tärkeää on kuitenkin se, että niitä tilkkuja tulee tuhottua johonkin. Jokainen ommeltu sauma on kuitenkin kohti pienempää kangasmäärää.

Vauvojen ja taaperoiden tykötarpeet

Linkkejä muualle (ilmaisia ohjeita ja kaavoja)
 • Baby born -nukelle on kaavoja useammassa blogissa: jumpsuittiin sekä bodyyn, peplumiin, frillamekkoon ja housuihin (Luomalla), sekä nukelle liivihameeseen, t-paitaan, leggareihin, mekkoon ja vaippaan (Kangaskorjaamo).  Myös housujen, lakin, pipon ja tonttulakin kaavat ovat saatavilla (Naurava nappi). Nukelle on myös kantoreppuun tutoriaali. Englanniksi ja kuvin onnistuvat kestovaipat ja lämpöpussi.
 • Keskosvaatteet käyvät usein myös nukelle, mutta oikealle vauvalle tehdessä on otettava huomioon esimerkiksi aukot johdoille ja piuhoille keskoskaapissa. Laivakissan blogissa on ohjeita ja kaavoja keskosvaatteita varten. Samoin Punomon joskus järjestetyn keskos-projektin tuotoksia voi käyttää. Facebookin Tumpputempaus 2014 -ryhmän tiedostoissa on myös ompelukaavoja. Tällä hetkellä Saumanvara ja Ompelumania fb-ryhmien jäsenet tekevät pientä vaatetta Lastenklinikalle (Keskosvaatteita Lastenklinikalle -FB-ryhmä). Tiedättekö muita keräyskohteita?
 • Leluohjeita on esimerkiksi pieneen ihmishahmoon (Pieni lankarulla), vauvan rapisteluleluun (Eilen tein), josta voi kuositella muunnoksen merihevoseksi La Mimmiitan inspiroitumana. Pehmoleluista ketun ohje löytyy Miinullekko-blogista, tilkkupallo Kukikkaista kuoseista ja Villiannan blogista farkkuiset lelumöröt. Valoonkajo tarjoaa kaavat lohikäärmeelle, hevoselle, kissalle, kanille sekä muutamalle dinosaurukselle. Hernettäkin voi kokeilla käyttää esimerkiksi sammakon muodossa (Kummajuttu). Huolisyöpöt on myös aika söpöjä (englanniksi, mutta kuvin).
 • Vauvalahjoista voi hakea vinkkiä Eilen tein -blogiin kootusta listasta; siellä on niin tarvikkeita, vaatteita kuin leluja eri tavoin toteutettuna. Itselle mieluisimmat ommeltavat esineet olisivat neuvolakortin kannet, vauvapesä ja jos jaksaisin applikoida ja mulla olisi jotain näkemystä, tekisin ehdottomasti myös pehmokirjan. Soft/quiet/cloth baby book -hakusanoilla löytyy ihania ideoita Youtubesta. Hupsistarallaa on tehnyt Tula-kantoreppuun lisävarusteita.
 • Vauvojen ja taaperoiden vaatteiden kaavoista on tarjolla esimerkiksi

Oman blogin kätköistä tarvikkeita vauvalle

Aasi ja hernepussisammakko (myös OB:n)


Yli metrinmittaiset

Linkkejä muualle (ilmaisia ohjeita ja kaavoja)

Isommille lapsille olen löytänyt paljon kitsaammin verkon syövereistä ohjeita, mutta tämä johtunee siitä, etten ole vielä näitä päätynyt juuri googlettamaan aiemmin. Täydennän tämän postauksen listoja, jos jotain mielenkiintoista tulee myöhemmin eteen.

Viirinauhat 1 ja 2
 
 • Leluiksi voi surautella muun muassa Punatukka ja kaksi karhua -blogin keppihevosen tai Barbielle juhlamekon. Itse olen tehnyt kummitytön kanssa hirmuisen hirviön, johon sai tosi mukavasti jämäkankaita tuhlattua.
 • Arkipäivää ja elämän oppeja varten kankaita saa tuhlattua Leppis-kukkaroon (Kukikkaat kuosit) tai kerhoreppuun (Villa&villa), jonka voi toteuttaa myös korvallisena (eng. & tuumat) tai pöllöllisenä (eng. & tuumat). Juhliin voi tehdä eri kuoseja tuhoten viirinauhat (esimerkit 1,2 ja 3).
 • Vaatteista on tarjolla 
 • Kaupalliset toimijat tarjoavat apuaan pienempien ja isompien tilkkujen tuhoamiseen
  • NOSH: poncho, mekko, huppari, legginssit, housut, tunika, pusero, lippapipo ja pehmolelut
  • OTTOBRE: (kypärä)pipot, laukut, lelut (esim. aasi tai hiiri), vauvan alushousut ja applikaatiot/printit
Oman blogin kätköistä taaperoille ja lapsille

Sattuneesta syystä yli metrinmittaisille ei ole vielä kertynyt omaan blogiin kovin paljon paloista koostettuja juttuja, mutta samanlaisia osista koottuja asuja voi tehdä isommillekin - jämäkangasta pitää olla vain enemmän. 
 

Täydentelen listoja vuoden mittaan, jos jotain sopivaa osuu silmään tai te vinkkailette hyvistä ilmaisista kaavoista ja ohjeista verkossa! Yritän myös itse tuottaa joitakin ohjeita ja kaavoja, jos niille kysyntää on, joten kommentoikaa!

Ei kommentteja: