maanantai 31. lokakuuta 2011

Pitsinnypläys - uusi aluevaltausValmistujaisissani satuin mainitsemaan sukulaistädille, että pitsinnypläys voisi olla aika kiva uusi harrastus (mainitsin myös, että kaipaan ruokapöydälle pellavaliinaa). Pari viikkoa myöhemmin postissa saapui pellavakangasta metreittäin. Pian perään tuli soitto, että nyt olisi nypläystyyny tulossa, kun vain sukulaistädin entinen naapuri saa autotallinsa siivottua. Ilmottauduin kiireesti työväenopiston pitsinnypläyskurssille, sillä idea oli vasta sulatteluasteella päässäni.


Nyt on joka ilta jo saatava annos nypläystä. Alkuun pääsee aika helposti; tarvitaan nypläyslankaa (täältä valkoista; täältä kaikenväristä), tavallisia lasipäisiä nuppineuloja, nypylöitä, nypylöiden pidike (esim. leveää kuminauhaa, jossa reikiä), liina tai pyyhe työn päälle säilytyksen ajaksi ja nypläystyyny. Nypylät ja nypläystyyny ovat suurimmat menoerät, mutta niitä voi yrittää saada käytettynä esimerkiksi Suomen pitsinnyplääjien kautta. Uutena tarvikkeita saa täältä. Nypläystyynyn voi myös tehdä itse, jos jaksaa askarrella. Siihen tarvitaan solumuovia ja kangasta.


Itselläni solumuovi oli neljäsenttistä. Koko on noin 50 * 50, niin nypylät mahtuvat hyvin myös alustalle (isompikin alusta käy). Tein pussin ihan ruskeasta pellavakankaasta ompelemalla ja kiinnitin yhdestä reunasta nuppineuloilla. Kankaan pitäisi olla sellaista, etteivät nypylät hallitsemattomasti siinä liu'u. Jos nyplää pääosin valkoisella langalla, on alustan hyvä olla tumma. Rullatyyny sopii pitkän väli- tai reunapitsin tekoon, lättänämalli taas käy paremmin pitsiliinojen tai kuvioiden nypläämiseen.

Sitten tarvitaan lisäksi prespaania eli sähkömiesten (ainakin ennen) käyttämää vahvaa eristyspahvia ja ohje, joita kutsutaan mynsteriksi. Ohjeen voi pistellä aluksi tavallisella neulalla, ja kangan kiertää toisen langan ja napin avulla nypylöille. Itsekseen voi yrittää nyplätä Raumalacen johdolla. Pahitteeksi ei tietenkään ole, että osallistuu jollekin kurssille, sillä kirjoista en ennen kurssin alkua tullut mitenkään viisaaksi.

Ensimmäisenä työnä tein kuuden parin utin, johon löytyy ohje muun muassa Kotiteollisuuden keskusliiton kirjasta Nypläyksen opas (1987). Yllä olevassa kuvassa näkyvä välipitsi on merkitty kirjassa pitsiksi 1B. Lyönnit on todella helppo oppia; pitsinnypläyksessä aloittelijalle on vaikeampaa osata kiristää pitsi tasalaatuiseksi ja tietää, millä nypylöillä lyönti kulloinkin tehdään.


Monta tuntia ja valmiina on alle sentin paksuista välipitsiä puolisen metriä. Kärsimättömille tämä ei ole. Ensimmäisen työn aion kiinnittää pellavaliinaan ja lähettää tyynyn alkuperäiselle omistajalle.

lauantai 22. lokakuuta 2011

Alpakkaliivi

Tämäkin on ollut ilman hihoja valmiina kohta jo vuoden, mutta nyt sain sitten viimein tehtyä nuo niin paljon työtä vaatineet hihat. Aloittaminen on hankalaa, kun on muutaman kerran purkanut jo alut liian isoina tai pieninä. Ohjetta ei luonnollisesti voi niin tarkkaan seurata, että ois helppoa loppuun asti.


Aloitin vähemmillä silmukoilla kuin ohjeessa, joten itse slipoverista ei muodostunut pieniä hihoja. Jämistä niitä siis sen verran, kun kerällä vielä oli. Kuvio on taas mielestäni tosi kaunis.


Lanka: Indiecita, 50 g = 113 m (Toisen äiti toi Etelä-Ameikan matkaltaan)
Menekki: 250 g
Puikot: 3?
Ohje: Fiinaneule

tiistai 18. lokakuuta 2011

Niitä tuli kerralla kolme

Viime kuun puolivälissä kolmen päivän sisällä kolme sukulais- tai tuttavapariskuntaa sai vauvan. Hidas olen ollut, sillä ensimmäinen vauva on vasta saanut pakettinsa. Tulokas oli niin pikkiriikkinen, että jämälangat rittivät vauvannuttuun. Se on oikeasti ihan nukkekokoa.


Arvioin koon pienuudesta huolimatta langan riittävyyden hieman väärin, ja toinen etupuoli sai sitten tummemman värin. Sitten se oli taas liian tumma, ja sitä piti valaista pienellä kukalla.

Yleensä olen sitä mieltä, että vastasyntyneen vaatteisiin on turha käyttää paljon neulontaenergiaa, kun vaatteita ei ehdi käyttämään kuin kaksi kertaa. Nyt kuitenkin oli kiva tehdä ihan pienelle, koska sopivia vaatteita ei yksinkertaisesti löydy.

Puikot ovat varmaan taas peruskokoani 3, langat jotain Novitaa - paras veikkaus on Nalle ja sitten joku niistä liukuvärjätyistä langoista. Ohje on omasta päästä, mutta samanmoisia löytyy Dropsin sivuilta (esimerkki) paljon.

lauantai 15. lokakuuta 2011

Pitsipaita itselle

Mohairmetsän Nejalla on ihania ohjeita sivullaan. Ensimmäiseksi tein valmiiksi Alpakkametsän hieman muuteltuna. Silmukat sopi alpakkalangan lisäksi hyvin mun merinolankaan. Oon tosi ihastunut neulomaan ohuella 4ply-langalla. Toivottavasti se kestää pesua ja käyttöäkin. Odotukset on korkealla, kerta valitsemani lanka on vauvanneuleisiin tarkoitettu.


Mun versiossa tein hihojen kanssa vähän ylimääräistä työtä, eli muodot olkapäähän. Se ei välttämättä ollut viisasta, sillä taisin unohtaa merkitä kunnolla, mitä olin tehnyt, ja tuntuu siltä, että toisesta hihasta tuli vähän erikokonen. No, eipä sitä varmaan venytyksen jälkeen huomaa. Lisäksi mua ei taida noi tunikat pukea, joten helma lyheni. Kolmanneksi poimin yläosasta vain 82 + 82 silmukkaa.Ehkä ois pitänyt tehdä vähän pidemmiksi hihat. Muuten olen aika tyytyväinen. Kuvioneule on ainakin pirun kaunis.

Lanka: Grignasso Bambi (502, 30 X 36 / 10 cm , 50 g = 225 m)
Menekki: n. 270 g
Puikot: 3
Ohje: Mohairmetsän Nejan Alpakkametsä muokattuna