sunnuntai 1. lokakuuta 2023

Minikokoa ja muuta

Kun ei enää alle metrin pätkällekään saa vaatetta, niitä tuhotaan nukeille. Nämä läksivät kummitytölle joululahjaksi vuosia sitten. Toivomuksena oli myös talvisia ulkovaatteita koossa 30 cm, mutta en niitä koskaan saanut aikaiseksi, kun en ole saanut ulkovaatekankaita isompiin leikattua (vieläkään). Nyt ei varmaan enää parane nukkejen vaatteita antaa isolle ihmiselle. 


Putkimies valmiina töihin. Seuraavassa kuvassa osviittaa koossa.Samanlainen setti toisesta Majapuun kankaasta:


Ja sitten kierrätysompeluitakin eli sukista nukkejen sukkiksia.


Sitten on jämäkankaista ihan aidolle vauvalle puettaviksi tehtyä. Jouluiset Siiri ja Myyry -legginsit ovat OB:n Lalat koossa 56 (eli oikeasti 62 cm) lehdestä 1/2019.  Kaneliraitaiset Noshit vastaavat paremmin kokoaan, kun en tehnyt niin pitkiä resoreja. Mustat Nappinjan revontulia ja vaaleat Eurokankaasta. Johonkin nämä taas sain menemään. Lahjaksi taisivat tulla myös nämä housut ja paita, mutta en ollenkaan muista, minne menivät. Vai annoinko omilleni? Luulen, että olivat vanhimmalla käytössä niin lyhyen aikaa, etten edes muista näitä olleen. Tai ehkä ei sittenkään, kun Sielulintu-paita ainakin on kokoa 110 cm (OB:n Ensemble 6/2014).lauantai 30. syyskuuta 2023

Rusetti soluttautui pipoon

Lapsen paidan jämistä jäi riekaleet pipoon. Kaveri ihasteli lapsen paitaa, toisessa yhteydessä mietti pipon ostoa. Vaikka postaamiseen meni pari vuotta, kaverin lapsi sai nopeammin tämän. Kangas on Ehdan Soluttautujia.perjantai 29. syyskuuta 2023

Batman foamilla

Muutama vuosi sitten lapsen kaveri sai synttärilahjaksi Batman-paidan. Kotoa löytyi keltaista ja mustaa kangasta sekä foamia, jolla ompelin kohokuvion. Onnistui mielestäni hyvin tuollainen suht yksinkertainen kuvio. Läppärin näytöltä piirtelin mallin läpi ja takapuolelta ompelin kiinni kovikkeiden silittämisen jälkeen.
torstai 28. syyskuuta 2023

Peruspaitoja

 Näistä on jo tovi aikaa, mutta laitanpa tänne silti. 


Lentokonekangas on Majapuulta vuosien takaa, kaavoina pienessä OB:n Lil' Bear (4/2016) koossa 92 cm ja isommassa Kaksi kaverusta (1/2014) koossa 122 cm.
Toisessa kuvassa on revontulia kahdessa eri värissä. Kankaat ovat Nappinjalta. Sinisessä on kaavana OB:n Lil' Bear (4/2016) koossa 92 cm ja mustassa Ensemble (6/2014) koossa 116 cm (muokattuna koosta 122 cm).Tähän 122-senttiseen paitaan laitoin samaa kangasta eri väreissä. Kankaat hankin muistaakseni ensimmäisiltä Ommel-messuilta. Ehkä ongin tämän Ikasyrin laatikosta, ehkä en. Onko tai oliko sellainen kauppa olemassa? Todennäköisesti kaava on jokin jo tässä postauksessa esitellyistä.Tätä ihanaa pilvikangasta ostin muistaakseni Nappinjalta (Säätieto-nimellä). Näistä ehkä postasinkin jo tasokuvat.Musta-oranssi graafinen on Eurokankaasta, samoin hohtavat krokotiilit. Rekka-kangas tuli Majapuulta samoin kuin seuraavan kuvan sininen putkipaitakangas. Koko 122, kaavana OB:n Bunny (6/2018).


keskiviikko 27. syyskuuta 2023

Kaulureita kaksi

Jämälankoja tuhosin jossain vaiheessa tohinalla. Kaulureissa ei varmaankaan ollut ohjeita, vaan tikutin menemään. Varsinkin tuo putkimallinen oli jotenkin vapauttavaa tehdä, kun jäljestä ei ollut niin väliä ja kuviota saattoi vaihtaa, kun alkoi kyllästyttämään.

Lankana Novitan Baby Woolia vuosien takaa. Täällä toisenlainen toteutus kaulaliinasta ja piposta

maanantai 27. maaliskuuta 2023

Sukellusveneitä paidoissa

Sukellusvenekangas on Majapuulta, isomman hupparikaava on OB:n Uphill (4/2018) koossa 128 ja pienemmällä Raw Edge Detailsin (1/2012) koossa 98 cm.


Huppu vetää. Onko sellaista kaavaa, jossa huppu ei vedä?sunnuntai 26. maaliskuuta 2023

Kollarihousuja

Nämäkin tein jo kolmisen vuotta sitten, joten en ole varma kankaiden alkuperästä tai kaavasta. Ehkä Nappinja? Kaava oli ehkä jokin jo aiemmin käyttämäni, eli löytynee täältä blogista kyllä. Ja isommat housut (122 cm) ovat nyt pienemmällä käytössä,  joten jotain hyvälaatuista kangasta ovat.
lauantai 25. maaliskuuta 2023

Farkkujoustokollareita kolmen vuoden takaa

Nyt tulee käsitöitä vuosien takaa. On ollut itselle niin monta kertaa tärkeä tarkistuspaikka tämä blogi, että ehkä vielä tänne kirjoittelen asioita muistiin. Pyrin kuitenkin hyvin lyhyesti lätisemään eli vain perustietoja ompeluksista, neulomuksia ja muita käsitöitä.

Siispä: kankaana farkkujoustocollegea, mutta paikkaa en saanut selville. Ehkä Mereen? Kaavatkin on nyt hukassa ja kootkin. Eipä tästä juuri siis apua ole.Mutta ilmeisesti tuli useammat tehtyä.sunnuntai 12. maaliskuuta 2023

Jämähaaste2017, tammikuu: DIY vauvalle pallo

Arkistojen aarteita (jotakin tästä vissiin puuttui, mutta en nyt enää muista, mitä):

Vielä ehtii! Tammikuun vauvalelupostauksessa oli jo kaava tähän palloleluun, mutta jäi laskelmat hieman kesken tuon ohjeen suhteen, joten kirjoittelen sen loppuun näin helmikuun puolella. Vuoden aikana käy varmaan joka kuukausi niin, että jotain edellisen kuun haasteista jää vielä seuraavalle, koska into vain jää päälle, enkä malta vielä siirtyä seuraavaan aiheeseen. Vaikka käy tällaiset pallot mun harrastuksistakin! 


Palloon tarvitset siis 12 viisikulmiota. Aivan pienet palat on vaikea ommella yhteen, mutta isommista paloista kasvaa äkkiä hyvin suuri pallo. Tuolla mun kaavalla ompelu on vielä mukavaa, mutta ihan kolmikuisen käsiin pallo on aika iso, vaikkei mahdoton. Mun laskujen mukaan tarvitaan vähintään neljää eri kangasta (jokaista kolme kappaletta), jotta samat kankaat eivät ole vierekkäin.

Viiskulmioiden lisäksi pallo syö vanua ja mahdollisesti jonkin kulkusen tai vaikkapa sitä kinkunpaistopussia. Totesin tuon kuvassa näkyvän kulkusen niin surkeaksi helinältään vanun sisällä, että jätin pois. Jos pallon haluaa ripustaa esimerkiksi lelukaareen, nauhan voi kiinnittää johonkin saumaan roikottimeksi. Enemmänkin niitä voi toki laittaa, niin pienen vauvan on helpompi tarttua palloon kiinni.Palat ommellaan toisiinsa kiinni niin, että niillä on viereisten palojen kanssa vain yksi yhteinen sivu. Ensin siis ommellaan kaksi palaa kiinni vain yhdestä sivusta. Tämän jälkeen kolmas ommellaan samalla kertaa kahdesta sivusta: yhdestä sivusta ensimmäiseen ja toisesta sivusta toiseen palaan. Kahdesta sivusta ommellaan kiinni vielä x kertaa. Mikäli palojen järjestyksellä ei ole sinulle väliä, homma on helppoa.

perjantai 10. maaliskuuta 2023

Kaikkea pientä

Tämäkin on ollut Luonnos-kansiossa viitisen vuotta. Ihan valmiina. Mitäköhän tästä mun mielestä vielä puuttui?


Vauva on nyt syntynyt, ja minä sain viimeinkin valmiiksi vauvakutsupolttarikansion. Askartelin sen kanteen miniatyyriviirinauhat vauvakutsuilta. Silloinen tuleva äiti toivoi samanmoisia nauhoja pinnasängyn ylle, joten taisin osua nappiin. Juhlien jälkeen rullapäärmäsin sitten kuin viimeistä päivää loputkin kangaspalat viireiksi. Eihän siinä kauan mene, mutta aika maanisesti kangaspaloja syötti paininjalan alle. Ja nythän mulla on sitten metreittäin tällaista nauhaa mun koristelaatikossa odottamassa seuraavia juhlia.  


Toiselle kaverille tein FOEsta kaksostenerotusrannekkeet. Vanhemmat kyllä erottavat identtiset tytöt toisistaan, mutta ilmeisesti jo isovanhemmilla tekee tiukkaa hoitotohinoissa tarkistaa, kumpi on syönyt ja kumpi nukkunut mitenkin. Näistä tuli niin pieniä, että mahoton, mutta kyllä mittanauhan mukaan sopivat. Ompelin ensin suoralla yhteen ja sitten sauman molemmilta puolilta joustavalla suoralla käänteet kiinni. Siksakiakin yritin, mutta se vain suttaantui pienessä joustavassa palassa. Pelkkä solmiminen taas olisi painanut rannetta liikaa. Kaksinkertaiseksi käännettynä olisi ollut sama juttu. Niinpä näin. Ajanevat asiansa.


keskiviikko 8. maaliskuuta 2023

Ainoan pipo

Tätäkin Ainoan pipoa on pitänyt kokeilla jo muutamana talvella, kun tuo jotenkin mieleen oman lapsuuden. FB:n ompeluryhmässä tämä malli on kuitenkin koettu melko isoksi (ja niin myyntisivuillakin sanotaan), joten aikaa jäi vielä tähänkin talveen. Alimmaksi kerrokseksi laitoin merinovillaa, väliin EK:n Finnfill-lämpövanua (260 g) ja päällimmäiseksi tikkikangasta.Kuva ei ehkä anna oikeutta, mutta söpöhän siitä tuli kuin mikä. Tikkikangas oli todella huono valinta, sillä tekokuituinen pehmeä kangas nyppyyntyi viikossa.Jämistä tein vauvan tumput, mutta en tiedä, minne nämä matkasivat. Ei ole olleet meillä käytössä.

tiistai 7. maaliskuuta 2023

Hiusjuttu jämistä

Arkiston aarteita tämäkin:

Sisko kävi ompelemassa omalle kummilapselleen paitaa, ja siitä jäi tätä Kangaskapinan raitaa sen verran, että koitin tällaista pantaa n. 50-senttiselle päälle. Ihan vain kaksinkerroin tuo pantaosuus ja päälle lomittain kaikkialla näkyvien pompuloiden muotilla lehtiä.