tiistai 7. huhtikuuta 2020

Pureskeluun

Tulipa tällaisiakin kokeiltua, mutta eivät nämä suurta suosiota ole nauttineet. Nauhat ovat jonkin firman turvamekanismillisia mainosnauhoja, joista sai nimen leikattua näppärästi pois, kun lapsen kaulaan lyhempikin riitti. Silikonihelmet ja niiden läpi menevä kuminauha on täältä


lauantai 4. huhtikuuta 2020

Hutiostos

En nyt oikein tiedä tästä Majapuun kankaasta... Miksi se näytti tietokoneen ruudulla jotenkin mielenkiintoiselta, mutta ommeltuna ei yhtään? Lapsi on kuitenkin toivonut raitakankaasta paitaa pitkään, joten hänelle tämä on ehkä kiinnostavampi. Tai ainakin se on paita. Edelleen kiitän onneani siinä, ettei tuo esikoinen niin välitä, mitä päälleen saa. Suosikit sillä on, mutta mikä tahansa käy. 

Kaavana OB:n Bunny (6/2018) ilman olkarypytyksiä ja kaulus lisättynä. Tämä koko 122 on himppasen iso vielä, kuten näkyy. Koko 116 tuntuu kuitenkin jäävän jo pieneksi.


Lopusta kollarinpalasta pienempi sai kotihousut ja sitten vielä joku pienempi yhdet housut. Noita pikkuhousuja nyt on muutenkin tullut tehtyä kaikista jämistä. Kuopuksen housut on levennetyt OB:n Small John'sit (6/2013) koossa 92.


Pitäis keksiä jokin hyvä kaava tuollaisille pienille housuille ja piirtää kaavat. Jotenkin tuntuu, että se oma vanha kaava on jo niin elänyt, etten tiedä, miten hyviä tai oikeankokoisia housuja sillä tulee. Mut sit taas OB:n kaavat on niin valtavan jättejä kaikkiin suuntiin, varsinkin noissa pienissä housuissa, että tuntuu turhalta niistä yrittää luottokaavaa.

keskiviikko 1. huhtikuuta 2020

Joululahjat 9: Villasukat kummitytölle

Joo, edelleen näitä postailen. Sain kyllä vuoden alussa vietyä, mutta nyt vasta editoitua kuvan ja kirjotettua. Malli on oma, joskin apua katsoin kirjasta "Japanilaiset neulemallit" (Hitomi Shida).


Kolmosen puikot ja Socki Stonewashia (Granite-väri).

perjantai 20. maaliskuuta 2020

Noin tuhat: suodatinpaperiruusut

Viime keväänä tuli muutama suodatinpaperiruusu askarreltua - ja niin tuli muutamalla muullakin. Kiitos avusta! Urakka vaikutti aivan mahdottomalta, mutta kyllä se pikkuhiljaa eteni. Aluksi opiskelin myös hortensioista, mutta onneksi totesin, että näissä yksinkertaisimmissakin versioissa oli ihan tarpeeksi puuhaa tuolla määrällä.

Tässä kuvassa tummemmat kukat on tehty valkaisemattomasta suodatinpaperista ja roimasta määrästä punaista väriä. Vaaleammat valkaistusta.

En voi suositella tuhannen tekemistä, mutta muutaman ruusun sitä vastoin askartelee vaikka lasten kanssa. Tarvikkeetkin saattavat löytyä kotoa! Alla ohjeet neljäänkymmeneen eli yhteen kimppuun ruusuja.

Tarvikkeet yhteen kimppuun tai kranssiin (40 kukkaa)

Kukkaosa:
- 1/4-suodatinpapereita yksi 200:n pakkaus (5 suodatinpaperia per kukka)
- vesiväriä (+ sivellin) tai elintarvikeväriä
- (helmiäisvesiväriä (esim. Coliro)/ helmiäisakryylimaalia) 
- vuoka
- nitoja ja niittejä

Varret/kimppu
- pistin
- rautalankaa  20 m (n. 1 mm paksua, 40 - 50 cm / kukka) / kuparisia sidelankoja 1,2 mm, 40 cm (40 kpl)
- vessapaperiholkki + kontaktimuovia (esim. DC-Fix) / maljakko
TAI
- vaihtoehtoisesti: kranssi ja liimaa

 Ohjeet värjäykseen

1. Tee ympyrämalli paperista. Mallin tulisi olla hieman pienempi, kuin mitä suodatinpaperiin mahtuu, sillä on helpompi leikata ympyrä vähän isompana kuin malli. Ei ole niin väliä, jos muoto ei ole täydellinen ympyrä. Vaihtelun vuoksi voi kokeilla vaikka piparkakkureunaa tai pienempiä ympyröitä.


2. Peitä astian pohja vedellä ja liota mukaan vesiväriä tai elintarvikeväriä niin paljon, kuin haluat kukan tummimmillaan olevan (huom! kuivuessa väri tummentuu aavistuksen). Helmiäishohtoa saa helmiäsivesiväreillä. Testaa värin voimakkuutta muutamaan ympyrään. Itse sekoitin aina muutamaa väriä saadakseni vivahteikkaamman värin. Ota osa vedestä pakastusrasiaan ja jatka värin lisäämistä vielä hiukan.

3.  Ota noin puolet ympyröistä ja kasta ympyrät läpimäriksi. Pino voi olla melko paksukin - väri imeytyy kyllä.


4. Puristele ylimääräiset vedet pois. Yritä säilyttää pinon muoto, sillä se helpottaa seuraavassa vaiheessa.


5. Kierittele ympyröiden reunat tummemmassa pakastusrasian vedessä saadaksesi reunoihin enemmän väriä.


6. Voit lisäksi värjätä siveltimellä reunat suoraan värinapista. Lado valmiit ympyrät leivinpaperin päälle pellille noin kymmenen paperin pinoihin. Pinot saavat olla osittain päällekkäin.


7. Lisää vuokaan vettä, jotta toisessa puoliskossa on vähemmän väriä. Toista kohdat 3 - 6 vähemmällä värillä.

8. Kuivata suodatinpaperit uunissa jonkin ruoan jälkilämmöllä. Sadassa asteessa meni kymmenestä kahteenkymmeneen minuuttia pinojen paksuudesta riippuen. Kääntelin muutamaan kertaan varmistaen, etteivät suodatinpaperit kärähdä. Ympyrät saavat jäädä hieman kosteiksi, sillä ne kuivuvat loppuun kyllä uunin ulkopuolellakin. Pinoja voi hyvin hajottaa värjäyksen jälkeen.

9. Asettele noin kymmenen ympyrää päällekkäin (viisi vaaleampaa ja viisi tummempaa). Jos olet tehnyt halkaisijaltaan pienempiä ympyröitä (< 6cm), kahdeksankin riittää hyvin. Niittaa ympyrät keskeltä kiinni. 

Jos aiot tehdä varrellisia kukkia, pistä pistimellä reiät niitin molemmin puolin, taita 40 cm:n pätkä rautalankaa tai yksi sidelanka kahtia ja työnnä intensiivisemmän värin puolelta läpi. Kierrä tyvestä tiukasti (voit auttaa pihdeillä taitosta) ja varsiosaa löyhemmin.

10. Aloita paperien rutistelu/nostaminen päällimmäisestä suodatinpaperista. Ensimmäiset saa rutata tyvestä asti hyvin pieneen suppuun, seuraavia ei tarvitse aivan niin tiukasti nostella. Viimeiset pari saavat jäädä rutistelematta, mutta sulje koko kukka nyrkkiin. Tämän jälkeen avaa kukkaa hieman auki. Otteet voivat olla ronskejakin, paperi ei mene rikki eikä lopputulos tärvelly ruttuisuudesta.

(11. Helmiäisakryyliväriä voi lisätä tässä vaiheessa terälehtien reunoihin, jos helmiäisvesiväriä ei ole ollut käytössä.)  



12. Jos olet tehnyt varrettomia kukkia, voit liimata kukat esimerkiksi styrox-kranssiin pohjastaan. Varrellisia voit asetella sellaisenaan maljakkoon tai valmistaa niille pidikkeen, jotta kimppu pitää paremmin muotonsa ja on helposti siirrettävä.

Pidikkeenä toimii vessapaperirullan holkki, joka kannattaa kestävyyden takia päällystää kontaktimuovilla. DC-Fix-kontaktimuovi armahtaa, jos kimpusta ei tule aivan tasainen ja pidike vilkkuu kukkien välistä. Kun olet päällystänyt vessapaperirullan, pistele tasaisin välein eri korkeuksille kukille reiät pistimellä. Aivan alas reikiä ei tarvitse (kimppu pysyy  tiiviinä ja rullan saa maljakon suusta sisään) ja yläreunaankin kannattaa jättää sentin väli. Jos maljakkosi on läpinäkyvä, voit katkoa vessapaperirullan alta tulevat varret, vaasissa varret voi jättää.

13. Kimppu on valmiina maitopurkin kokoinen läpimitaltaan.


Videoita hieman toisella tavalla tehdyistä kukista löytyy Youtubesta, jos jokin kohta jäi epäselväksi.

Kranssi suodatinpaperikukista (Eskimo)
Varrellinen suodatinpaperiruusu (englanniksi)
Hortensiat (englanniksi)


Itse siis väänsin nämä kakskymmentäkaksi plus ekstrat. Koska määrät olivat näin valtaisat, ostin kuparoituja sidelankoja varsiksi viiden kilon puntin, joten vältyin rautalangan katkomiselta. Ne olivat 40 cm pitkiä ja läpimitaltaan 1,2 mm, mikä oli maksimipaksuus sormilla kierrettäviksi.




Suomalaiset kangaskaupat netissä


Luonnoksissa oli aloitettuna lista suomalaisista kangaskaupoista. Nyt on hyvä aika päivittää tämä lista monesta syystä: vanhan listan kaupoista osa on lopettanut, osa vaihtanut nimeään. Huono syy ei ole myöskään se, että tällä hetkellä kevään messut (=osa yrittäjien tuloista) on peruttu. 

Itse ompelen paljon lastenvaatteita ja trikoita, joten lista on koottu tätä silmälläpitäen. Kommentteihin saa toki muitakin vinkata, niin päivitän listaa kyllä.

Ainola
Ehta / Dream Circus
Eurokangas 
Fabriking
Hellin
Jyväskylän kangaskauppa
Kangaskapina
Kimmi
Lalia
Majapuu
Mereen
Mieli Design
Myllymuksut
Nappinja
Nuppu Print Company
Ommelkupla 
Ommellinen
Ottobre
Paapii 
Pipoiksi
Sampsukka
Story of Roo
UnelmAnkin
Vanja Sea
Verson puoti 
Viljamin puoti
Vimmacompany

tiistai 18. helmikuuta 2020

Lasihimmeli

Ostin vuosia sitten Karnaluksista lasiputkia, jotta saisin himmelit aikaiseksi. Nyt kiikutin ne evakkoon ja päätin, että takaisin eivät tule enää paketissa. Joulun alla pujoteelin metallilangalla ne näiksi yksinkertaisiksi himmeleiksi.




Sain tässä kadotettua tehokkaasti kyllä kaikki laskelmani määristä. Muistaakseni tein ihan matemaattisen kaavankin menekistä älynystyröitäni herätelläkseni, huvikseni. Kahta eri pituutta tuossa on: vaa'assa lyhyempi, diagonaalissa pidemmät.  Isomman korkeus on kymmenen kerrosta ja pienemmän kahdeksan. Vielä jäi.


lauantai 15. helmikuuta 2020

DIY: Unipussi pienemmälle Baby Bornille

Ensimmäisenä nukenpeitteenä tuli mieleen tilkkutäkki, mutta ehkä tällainen unipussi on kätevämpi taaperon leikeissä. Vältyin myös lahjapaperin vaivalta, kun tungin vaatteet ja kantorepun tämän unipussin sisään. Unipussi sopii pienemmälle Baby Bornille.


Ohjeet nuken unipussin tekemiseen

1. Jäljennä tyynyliinan ja pussin kaava. Kaava on A4-kokoa, joten lisää pussin pohjaan 11 cm sekä etu- että takakaavaan.
2. Leikkaa päällikankaasta tyynyliinapalat (2 kpl), etupala ja takapala ("patjapuoli"). Leikkaa yksivärisestä kankaasta etupala, takapala ja suikale 14 *20 cm. Kaavoihin lisätään saumavarat.
3. Ompele tyynykappaleet oikeat puolet vastakkain. Jätä kääntöaukko. Käännä. Tikkaa kiinni patjapalaan kaavan osoittamaan kohtaan.



4. Ompele takakappaleet oikeat puolet vastakkain. Jätä kääntöaukko. Käännä.




5. Ompele kuosillinen etupala, suikale ja kuositon etupala jonoksi; suikaleen pidemmät sivut yhtyvät etupaloihin. Taita suikale haitariksi nelinkerroin (ks. kuva) etupalojen väliin ja ompele etupalojen pidemmät reunat oikeat puolet vastakkain. Jätä kääntöaukko pohjaan. Käännä. Asettele suikale kuosillisen palan puolelle päälle.


6. Silitä. Aseta takapala ja etupala päällekkäin, tikkaa ympäri reunoja myöten. 

 

Kaavaa saa vapaasti käyttää henkilökohtaisessa ja epäkaupallisissa tarkoituksissa (esim. opetuskäytössä).



perjantai 14. helmikuuta 2020

Joululahjat 8: pienemmälle kummitytölle apuja äitiyteen

Jos ei enää lähde vauvan pöksyjä kankaiden jämistä, niin ainakin sitten nukelle. Vaikka yllättävän paljon näihinkin sai uppoamaan kangasta, kun vaikkapa frilloja leikkaa. Ja en sentään ihan näin myöhässä ollut lahjan suhteen, vaikka postaaminen onkin venynyt. Sain sovituskuvankin:


Baby bornin kaavat ja ideat ovat Kangaskorjaamolta, joskin skaalasin kaavat sopivaksi pienemmälle BB:lle. Nappinjan blogista pienentelin tuon kantimen. Vasemmalla kuvassa on Götz, joka on hieman liian reitevä noihin BB:n mittoihin, joten sain lisätilauksen. Mutta oikeanpuoleinen nukke sai alla olevat tamineet.

 
  

Nämä viimeisimmät ovat siis housut, joiden idea niin ikään on tuolta Kangaskorjaamolta. Tässä on vielä omat kuvani tukemaan tekemistä. Viillot ovat noin kolmesenttisiä. Viimeistelin lopuksi käsin sekä lahkeensuista että vyötäröltä.

 
 

Ja lopuksi vielä nukenkantoreppu, jolla oma taapero ylpeänä ja hihkuen kantoi myslipussia.



sunnuntai 19. tammikuuta 2020

Joululahjat 7: juna oli hitti, vaan ei tämä

Toisenlaiset junat kiinnosti lapsia enemmän kuin sukat, mutta pienemmän kiusaksi tein niin pitkävartiset, että niitä on hankala kiskoa pois. Vaan saa se nämäkin lattialle huidottua. Pienemmät tein, kun en jaksanut mallitilkkua vääntää, ja ne lähtivät kummitytön perheeseen. Ja sitten on valmiina vielä yksi sukka, jossa varren makkarat oli eri tavalla kuin meille jääneessä sukassa, joten ehkä sillekin vielä pari jossain kohti.



Lankana muistaakseni Gjestaltin Maija (vai Janneko se ohuempi on?). Puikot varmaan kolmosen.

perjantai 17. tammikuuta 2020

Tekosyy

Vanhan kotimme uusille asukkaille vein jämäkankaita. Vauva - mikä ihana tekosyy! Yritin saada vastaanottajia hillitsemään pöksytulvaa, mutta kun kaikki värit kävivät, niin tein sitten viidet. Ilmeisesti ovat olleet tykättyjä, kun olen saanut kiitokset kuvien kanssa useampaan kertaan.


Voin aidosti sanoa, että ilo oli kyllä mun puolella. Helposti loput kankaat samoilla langoilla käyttöön, eikä epämääräiseen tilkkulaatikkoon tai vielä epämääräisempään kierrätykseen eli muiden riesaksi.



Pienemmät taisi olla kokoa 56-62 ja vihreät ehkä 68. Aika summamutikalla saksittu, miten nyt kankaat on riittäneet. Ilmapallokangas ja vihreäkin lienevät Kangaskapinalta, Paratiisin puutarha kierrätyksestä, Bubble Gumin ostospaikkaa en muista ja Himmeli Ikasyriltä.

lauantai 11. tammikuuta 2020

Joululahjat 6: Äidille pitsisukat

Äiti sai tänä vuonna villasukat, vaikka varastoissa taitaakin olla vanhoja käyttämättömiä. Jouluaatoksi nämä eivät valmistuneet, vaan lahjojenjaossa lähetin äidille viestin.


Lankana on siis Novitan Nallea (533) ja ohjekin Novitan sivuilta. Kuviota en oikein ehtinyt oppia neuloessani ja siksi sukkia ei voinut tehdä siinä sivussa, vaan piti keskittyä kaavioon. Varteen tein vain kaksi mallikertaa, kun pelkäsin langan loppuvan, mutta olisi kerästä saanut ihan hyvin tehtyä (oisin voinut tietysti vain tarkistaa ohjeen menekin).



Mun makuun malli on ehkä hieman löysä. Toivon, että äidin himppasen isommalla jalalla se on juuri sopiva, eikä sukat pyöri jaloissa. Puikot oli 3,5:t.

torstai 9. tammikuuta 2020

Joululahjat 5: villasukat siskolle

Kahdet villasukat ehdin aatoksi, tässä niistä toiset. Piirakkavillasukat  Socki-langasta, värinä Brick Rose. Kolmosen puikot taisi olla.


Onhan näitä tehty, mutta niin rakas malli. Ja helppo!

keskiviikko 8. tammikuuta 2020

Joululahjat 4: villasukat ystävälle

Sain joululahjaksi Hitomi Shidan kirjan "Japanilaiset neulemallit". Koska joululahjojen teko oli vähän myöhässä, päätin heti kokeilla muutamaa mallia. Ystävälle tein mallilla nro 25 Socki-langasta villasukat. Väri on Brick Rose. Kolmosen puikot taisi olla. 


Tein valehtelematta kärjen kavennuksen kymmenen kertaa, enkä vieläkään ole tyytyväinen, mutta sentään säällinen se nyt on. Silmukoita olisi myös pitänyt olla vähemmän, sillä mun makuun nää jäi aika tossuiksi, vaikka napakasti neulonkin. Malli tulisi kauniimmin esiin ohuemmalla langalla, mun visioissa tämä olisi ollut hieman sirompi ja klassisempi. Kuvakulma ei yhtään auta valehtelemaan, eivätkä nuo housunpuntit sukkien sisällä.


OHJE SUKKAAN (mallikuvio kirjassa)
Aloitin siis 56 silmukalla ja neuloin 9 krs kiertäen oikein - nurin -neulosta. Jaoin silmukat kolmelle puikolle: 15- 27 - 14, joista ekalla ja kolmannella jatkoin joustinta, keskimmäisellä tein mallikuviota niin, että ensimmäiset että viimeiset neljä silmukkaa neuloin nurin kärkikavennuksiin asti. Neuloin kuvion rivit 1- 36. Tämän jälkeen tein kantalapun 1. ja 3. puikon silmukoilla: 25 krs. Kantalapun kavennukset aloitin, kun jäljellä oli 11 s. Poimin silmukat reunasta, jatkoin mallineuletta alusta ja tein kiilakavennukset joka toinen kerros siihen asti, että molemmilla puikoilla oli jäljellä 14 s. Kun olin tehnyt kaksi mallineulekertaa (yhteensä koko sukkaan), aloitin kärkikavennukset:

Keskimmäinen puikko:
1. krs: 2 nurin yhteen puikon alussa ja lopussa, muutoin mallikerran mukaisesti
2. krs: sama
3. krs: sama

Tästä eteenpäin tee 1. puikon lopussa ylivetokavennus joka kerroksella ja kolmannen puikon alussa 2 o yhteen -kavennus joka kerroksella.

Mallikerroksella:

4. krs: alussa 2 o yhteen, lopussa ylivetokavennus; muutoin mallin mukaan
5. krs: 5 o, ylivetokavennus, 2o, 1n, 2o, 2o yhteen, 5o
6. krs: 5 o, ylivetokavennus, 1o, 1n, 1o, 2o yhteen, 5o
7. krs: 5 o, ylivetokavennus, 1n, 2o yhteen, 5o
8. krs: 5 o, nosta - 2o yhteen - nosta nostettu silmukka yli, 5o (oikea sukka)
           5 o, nosta - 2o yhteen - nosta nostettu silmukka yli, 5o (vasensukka)
9-12. krs: puikon alussa ylivetokavennus, lopussa 2o yhteen 
13. krs:  nosta - 2o yhteen - nosta nostettu silmukka yli (oikea sukka)
              nosta - 2o yhteen - nosta nostettu silmukka yli (vasensukka)

Neulo krs. loppuun ja päätä viimeiset 10 s yhteen.

maanantai 6. tammikuuta 2020

Vielä ehtii joulunaikaan

Viime vuonna tein kestojoululahjapusseja, mutta ne olivat tänä vuonna hautautuneina jonnekin. Kierrätyskankaita olisi muutama samaan tarkoitukseen, mutta en tänä vuonna ehtinyt.


Tänä vuonna askartelimme kuusenkoristeita, sillä nekin ovat pakattuina jonnekin liian hyvin. Voin sanoa, että noiden neulesydänten tekeminen betonia jäljittelevästä massasta ei ollut hyvä ajatus - massa murtuu ja katkeaa paljon helpommin kuin tuollainen perusfimo.


Näitä lumiukkoja on tänä vuonna näkynyt paljon. Tonttuovet ovat olleet pois laskuista liian innokkaiden kätösten takia, mutta korkeammalle sijoitettava ukkeli on ihan kiva idea. Ja mikä parasta, tämä menee kasaan ensi vuotta varten!