perjantai 27. tammikuuta 2017

Saumurin huolto

Tämä pitäisi muistaa tehdä, joten linkitän tähän muillekin löydettäväksi; Turkoosikissa on antanut bloigissaan kuvitetut ohjeet perushuoltoon. En ihan tarkkaan katsonut, mitä kaikkea postauksessa on, mutta ainakin öljyäminen ja kaikenlaisten kolojen puhdistaminen onnistuu ilman takuun rikkomista. 

lauantai 21. tammikuuta 2017

Jämähaaste2017, tammikuu: DIY vauvalle kuuskulmiolelu

Poika pienenä viihtyi pitkät ajan lelukaaren alla, mutta mun tekemä matto ei häntä kiinnostanut. Vatsallaan saatiin hänet pysymään tämäntapaisen kuuskulmiolelun avulla, jossa päätään juuri ja juuri kannattelevan, mutta liikkumattoman vauvan ympärillä oli monta värikästä kuvaa ja paljon räpellettävää. Tällainen oli myös aivan huippu menossa, kun sen saattoi runnoa pieneen tilaan johonkin hoitolaukun uumeniinn - ja heittää huoletta pesukoneeseen.


Kaavan tähän kuuskulmioleluun voi ladata tästä. Se ohjeineen on tarkoitettu käytettäväksi ei-kaupallisiin tarkoituksiin, eli yksityishenkilöt sekä koulut saavat vapaasti kaavaa käyttää. Myös hyväntekeväisyyteen kaavaa ja ohjetta saa mielin määrin kopioida. Pahoittelen ohjekuvien tummuutta.

Tekemiseen tarvitset 
  • kymmenen kuusikulmiota, viisi molemmille puolille (à n. 18 * 20cm). Kaava sisältää saumavarat. 
  • neljä pehmukepalaa, jos kankaat eivät ole  paksuja (esim. huopaa tai levyvanua)
  • kahden kuusikulmion verran paistopussia
  • kovikekangasta, jos teet joustavista kankaista
  • palan puuvillaa, narua, nauhaa, puurenkaan... mitä nyt kaapeissa on.


Aloita silittämällä venymättömät tukikankaat joustavien palasten alle.

Tee sitten yksiyiskohdat. Ruusuke tehdään niin noin 12 * 18 cm -kokoisesta suorakaiteesta. Kankaan paksuus määrittelee työstämisen helppouden; kokoa voi kasvattaa, jos kangas on oikein paksu. Taita suorakulmio sivusta neliöksi. Tikkaa neliö keskeltä kiinni yhteen kuusikulmioista niin, että taitettu reuna jää alle ja kiinnittyy myös. Taita neliön reunat alle epäsymmetrisesti ja neulaa kiinni. Ompele ympäri ompelukoneella.


Toinen yksityiskohta lelussa on letitetyt nyörit. Kiinnitä kolme (tai neljä tai viisi...) nyöriä ompelukoneella kuusikulmion yhteen sivuun. Tikkaa pitkään ja hartaasti kiinni, jotta irtoamisen vaaraa ei ole. Letitä nyörit hieman tarvittua pidemmäksi  ja kiinnitä toisiinsa neulalla. Kiinnitä letti sopivaan kohtaan kuusikulmion toiselle puolelle. Tikkaa toinen pää kiinni kunnolla ja katkaise ylimääräiset nyörit. Muista, että nyörit lyhenevät letittäessä hieman. Vaihtoehtoisesti voit käyttää nauhaan pujotettua puurengasta tai kiinnittää jonkin kohonauhan koko pituudeltaan.


Tikkaa myös mahdolliset nauhat kiinni hyvin jonkin kuusikulmion aiottuun ulkoreunaan, jotta myöhemmin voit keskittyä ympäriompeluun. (kuva alla: papukaijojen kuusikulmiossa).  Kun yksittäiset kuusikulmiot on käsitelty, yhdistä kuusikulmiot viiden sarjoiksi niin, että kuusikulmiot muodostavat kaaren (uusi kuusikulmio kiinnitetään aina saman puolen seuraavaan kulmaan).


Käännä sarjat oikeat puolet vastakkain. Tarkista, että kaikki härpäkkeet ovat sisäpuolella. Neulaa päälle pehmukkeet. Alla olevassa kuvassa vasemmalta oikealle: tukihuopaa, kaksinkertainen kinkunpaistopussi, ohutta vanua, paksua vanua, ohutta vanua. Kuvasta poiketen pehmukkeiden on hyvä jäädä sauman alle, jotta kääntäminen onnistuu helpommin. Tee kinkunpaistopussiin muutamia reikiä. Ompele ympäri ja jätä kääntöaukko sisäkaarteen keskimmäisimpään kuusikulmion sivuun. Jos laitoit puurenkaan tai muun suuren esineen, varmista, että se mahtuu aukosta ulos.


Käännä työ, silitä (varo mahdollisesti sulavia osia) ja neulaa kääntöaukko kiinni.


Ompele päältä ja paketoi lahjaksi.


Huom! CE-hyväksyntää tällaisella itse tehdyllä lelulla ei ole. Yllätyksekseni kyllä kinkunpaistopussin reikien läpi aikuinen pystyi kevyesti hengittelemään, mutta tukihuopa oli hieman raskaampi tiheytensä vuoksi.

Koitan saada huomenna tai ylihuomenna ohjeet myös tuohon palloon aikaiseksi!

perjantai 20. tammikuuta 2017

Mä oon Laiskiainen uuden kokeilemisen suhteen

Syksyn Helsingin käsityömessuilla ei ollut niin mitään! Aattelinkin, että viikkoa ennen Tamperetta menee ihan hukkaan tuo käsityöpuoli, mutta menin silti. Ja paniikissa ostin silti. Tätä nyt en ole vielä katunut, mutta siitä toisesta, omppukankaasta, olen jo hankkiutunut eroon viime vuoden puolella. Ihan turha sekin puolimetrinen. Tämä ihastutti kyllä heti, mutta aikas harmaata ja joustamatontahan tämä on.


Onneksi olin ajatellut tehdä toisen hupparin lapselle, kun siitä ensimmäisestä on tullut ihan lemppari varsinkin kylmillä ilmoilla. Vetoketju on niin helppo avata, ja huppari heittää pois, jos tarvitsee. Huppariin sopii hyvin joustamatonkin, mutta hieman hukkaan menee unelmanpehmeä nurja puoli tästä kankaasta, kun vuorittaa. Tämä tarttui mukaan Kankaiselta.


Kotona pengoin kangaslaatikoita vuoriksi, ja vihreä passasi parhaiten kaveriksi. Sitä oli vain puoli metriä, mutta kun hupun asettelin epäortodoksisesti langansuuntaa kohti, sain juuri ja juuri kappaleet siitä leikattua. Vähän taas vanhoja pois, vaikka tätä jäikin tilalle! Resori lienee Kangaskapinalta, vetoketju Kangashamstereilta. Toteutin jämähaastetta myös ompelulangan suhteen, sillä 50 m:n pikkurulla riittää, jos ei kaksoistikkaa tai tee huteja.


Malli on OB:n Stardust numerosta 4/2013, koko 92 cm, mutta passaa vähän isommallekin. Lisäsin pikkasen pituutta helmaan. Ja kun nyt tarkemmin ohjetta luin, niin onhan se ohjeessakin kokovuoritettu, vaikka aiemmin muuta väitin. Tällä kertaa osasin myös kiinnittää hupun oikeaoppisesti, mutta sain samalla tuon kokolapun osoittamaan taivasta kohti.

keskiviikko 18. tammikuuta 2017

Joululahjat, osa 10: ystävälle sukat

Ah, nämäkin vielä unohtuivat esitellä. Ystävä sai villasukat (ja himmelin), kun en muutakaan jaksanut kaiken hässäkän keskellä miettiä. Joulun jälkeen aloitetut sukat eivät siksi ole ehkä tyyliltäänkään täydelliset hänelle, mutta kun olen niin huono arvioimaan muiden tyylejä, niin en ole ihan varma.

Villasukkia voi onneksi käyttää vaikka kumppareissa, niin niiden kuviolla ei ole niin suurta väliä, kunhan eivät ole liian reikäiset lämmittämään eikä kuvio paina. Siksi siis sukaton osio on sileää. Siitä olen aika varma, että väri passaa.

Ohje on täältä ja lankana on Vilmaa (100 g = 260 m; 30-32 krs, 26 s / 10 cm) kolmosen puikoilla. Yksi kerä meni, koska enempää ei ollut, mutta tein vain 10 krs joustinta alkuun.

Tekstiilitietoa

Itselle laitan muistiin Suomen tekstiilin & muodin kuituoppaan verkkosivun. Tuntemattomammat kuidut voin myöhemmin tarkistaa täältä tai käännökset tutummillekin.

tiistai 17. tammikuuta 2017

Jämähaaste2017, tammikuu: ohje & kaava vaunuverhoon

Olen tähän mennessä tehnyt kaksi vaunuverhoa: meidän suvussa kulkeviin Emmaljungan rattaisiin, sekä matkarattaisiin (Britaxin B-mobilet, mutta muutkin Britaxin matkamallit lienee kuomultaan samoja). Piirsin viimein nämä ohjeet paperille, jos niistä saattaisi jollekin muullekin olla hyötyä.


Vaunujen verhoon olen aikoinani käyttänyt tilkkuja muista kankaista applikoidessani, ja tämä jälkimmäinen syntyi juuri vanhan tyynyliinan palasta. Ensimmäinen verho toimi ihan hyvin kaikista epäilyistäni huolimatta. Vain ryppyisyys hiersi mun silmää silloin tällöin, mutta se onkin materiaalinvalintakysymys. En ole myöskään kaivannut näihin niitä sitomisnaruja, mutta sellaisiinkin Villa & Villan ohje antaa neuvon (ks. alla).



Vaunuverhon saa tehtyä Villa & Villan tutoriaalilla mihin tahansa kieseihin, mutta jos nyt sattuu olemaan samanlaiset menopelit kuin meillä, niin ei tarvitse nähdä sitä vaunuista piirtämisen vaivaa.

PDF: Britaxin matkarattaat (ainakin B-mobile)
PDF: Emmaljungan perusvaunut
EDIT 7.2.2018: PDF: Britaxin Go Bigit


maanantai 16. tammikuuta 2017

Joululahjat, osa 9: äkkiä jotain isälle eli villasukat

Malli näytti oikein kivalle verkkosivuilla, mutta toteutuksesta tuli hieman suttuinen. En tiedä, oliko syynä se, että puikkokoko olisi näissäkin pitänyt olla pienempi, kun lankana käytin Gjestal Maijaa (50 g = 130 m, 24-26 s / 10 cm). Vihreää meni aika tarkasti 100 g, ja vaaleanruskeaa ehkä puolet kerästä eli 25 g.  


Mallin kengännumero on jotain 25:n luokkaa, mutta isälle kuitenkin sopivat - toisin kuin viime vuonna.


Kivat nämä oli myös neuloa. Jättöneuleeseen ihastuin jo niin kovin siskon sukkien kohdalla, että oli kiva jatkaa näissäkin samaa hieman muunneltuna. Nopeasti sain valmiiksi, vaikka joulu jo kolkuttelikin.


Nyt olen tainnut saada kirjoitettua kaikista itsetehdyistä joululahjoista, joten siirryn varmaan enemmän taas ompelusten pariin.


perjantai 13. tammikuuta 2017

Joululahjat, osa 8: piirakkasukat

Mun äidinäiti teki aina näitä piirakkasukkia. Ajattelin kummitytölleni, joka on mamman lapsenlapsenlapsi, laittaa pakettiin perinnettä. Yritin kysellä lahjatoiveita, mutta en oikein saanut mitään vastaukseksi, joten sujautin vielä toiseen sukkaan synttäri- ja toiseen joulurahaa. Tulkoon sitten vaikka kummitädin luo isolle kirkolle tuhlaamaan.


Mä tykkään kyllä tämän mallin neulomisesta muutoinkin kuin muistojen vuoksi. Malli ei vuoda kylmää ilmaa kuten muut - ah niin kauniit mutta epäkäytännölliset - pitsisukat. Toiseksi malli on toteutettavissa ilman apupuikkosähläystä.


Yhdestä Vilma-kerästä (100 g = 260 m; 30-32 krs, 26 s / 10 cm) sain kolmosen puikoilla juuri ja juuri aikaan koon 37 sukat. Ohjeeseen jouduin langan takia tekemään muutamia muutoksia. Tässä ne muistini mukaan:
  • Loin 56 silmukkaa (eli puikoille 16 + 11 + 12 + 15).
  • Tein resoria 10 kerrosta.
  • Varteen tein kuusi mallikertaa ennen kantapään aloittamista; siirsin mallikerran puikoille puikoille nurjat silmukat viereisiltä puikoilta ja loin toiselle yhden nurjan lisää. Eli mallikertaan tuli 27 s, kantalappu 30 s:lla).
  •  Kun mallikertaa oli 13 kpl, aloitin sileän kärjen ja kavennukset
Haluan itsellenikin tällaiset vielä tehdä, mutta jahka nyt joulun neulomisista palaudun.

tiistai 10. tammikuuta 2017

Jämähaaste2017, tammikuu: vauvanpöksyjä

Tämä nyt ei varsin haasteellista ole, mutta oikein oiva keino tuhota pieniä tilkkuja. Mun tekee jotenkin pahaa hankkiutua eroon kauniista pienistä kangaspaloista tuosta noin vain, enkä oikein jaksa nähdä vaivaa niiden myymiseenkään, mutta pystyn helposti luopumaan valmistuneista töistä. Tällaiset vauvojen pökät on muodostuneet mun lemppareiksi tehdä, koska ne saa pelkästään saumurilla kasaan. Esittelymallit ovat tällä kertaa koossa 56 ja 62. Teen aina isoimmat, mitkä kankaasta saa aikaan. Kaavat mulla on muutamasta koosta ja muuttelen sitten mittoja mutulla.




Kirsikankukka on ikivanhaa ehkä Royalilta pienenä palana ostettu, betoniromu jäi yli Pojan hupparista. Resorit taitavat kaikki olla EK:sta.

torstai 5. tammikuuta 2017

Joululahjat, osa 7: kynttilöitä ja himmeleitä

Tämän vuoden yhteislahjoihin kuuluivat kynttilät ja himmelit. Molemmat olivat sarjaa materiaalitviimeinkinpoisnurkista. Himmelit on olleet listalla muutaman vuoden ja nyt päätin, että tänä vuonna nuo ruo'ot eivät enää kaappitilaa vie. Järviruokoja keräsin muutama kesä sitten Toisen sukumökiltä ja iiriksenvarret ovat mun vanhempien mökiltä. Tykkään molemmista materiaaleina, järviruo'on ronskiudesta ja iiriksen monivärisyydestä. Paremmin nämä myös kestävät käsittelyä kuin oljet, joten suosittelen vasta-alkajalle. Aikaankin saa nopeammin näyttävää, kun eivät ole niin ohuita.

Ensimmäisessä kuvassa on vinokkaita järviruo'oista. Vasemmanpuoleisin on 48 cm pitkä ja noin 11 cm leveä. Isoimpaan himmeliin tarvitsin n. 110 pitkää (10 cm) ja 80 lyhyttä (6 cm) kortta. Valmiin työn mittoja en nyt enää muista, mutta kuvasta voi itse vähän arpoa kokoa.


Tässä toisessa kuvassa on samanlainen vinokas kuin ensimmäisen kuvan vasemmanpuoleisin (ja keskimmäinen), mutta korsien mitat ovat 20 cm ja 8 cm. Näillä lopullisen työn koko on 77 x 18 cm.

 

Vinokkaat on tehty Pirjo Väisäsen Olkityöt-kirjan ohjeilla. Kirja oli aika passeli himmeliharrastuksen aloittamiseen, mutta vaatii ehkä kronologista lukemista. Esimerkiksi nämä vinokasohjeet meni niin, että piti katsoa sen ja sen ohjeen sitä ja sitä sivua, ja kun siihen ohjeeseen selasi, saikin tietää, että ohjeet oli jossain toisessa ohjeessa. Kuvia kirjassa on paljon, joskin aloittelija olisi suonut käytettävän vaikka erivärisiä pillejä kunkin työn eri vaiheissa, niin kuvan tulkitseminen olisi ollut vielä helpompaa. Myös tämän venytetyn perusmuodon korsien järjestys meni ihan oman kokeilun ja järkeilyn myötä (metsään). Tässä muita aloitteilijoita helpottamaan; oikealla on aloitusnaru, vasemmalla perusmuodon yhteensitomisnaru.


Tein myös muutaman tähden kirjan ohjeilla. Nuo viisisakaraiset ovat sopivat vaikka joulukuuseen - latvatähdeksi ehkä hintsun pieniä, mutta oksille aika näyttäviä. Iso tähti on tehty Kaksi karhua ja punatukka -blogin ohjeella, mutta mua hiersi valmiissa työssä se, että keskuskorsi on liian lyhyt siihen, että iiriksestä tehty olisi pysynyt muodossaan. Nyt tähden sakarat lenkkuvat liian helposti eri suuntiin. Mutta jos keskuskorren pituutta muuttaa, pitäisi laskea uudestaan myös nuo keskuskorteen kiinnittyvien korsien pituudet.
 

Tykkäsin enemmän kolmiotähdistä, vaikka ne tuossa alla olevassa kuvassa näyttävätkin ehkä hieman muotopuolilta. Syy on kuvakulmassa. Kaikkein eniten kuitenkin tähdistä tykästyin Maisa-tähtipalloon, jonka tein sekä järviruo'osta, että iiriksestä.


Pirkko Kuuselan Himmelikirjassa on enemmän sellaisia perinteisiä himmelihäkkyröitä ja vähemmän opastusta. Maisa-tähtipallo oli kuitenkin hyvin neuvottu. Tähtipallo on siinäkin mielessä hyvä, että siihen tulee vain samanpituisia korsia. Viimeisenä yönä en jaksanut enää hirveästi ajatella, vaan pätkin tuurilla jonkinmittaista jonkin verran. Hyvä tuli! Ja just tähän iirispalloonkin riitti - viisi kortta taisi jäädä jäljelle.



Järviruo'oista meni läpi paksukin puuvillalanka, mutta käyttämäni Svarta Fåretin Matilda oli hieman liian löyhäkierteistä varsinkin ripustusnaruksi. Merseroituna se kuitenkin kesti hyvin himmelin kutomisen. Neulaksi olin ostanut jo aikoja sitten sellaisia oikein pitkiä, muistaakseni Hobby Pointista. Iiriksistä niiden silmät eivät kuitenkaan ehkä olisi päässeet helposti läpi, joten solmin iirikset yhteen askartelumetallilangalla, jota oli kaapissa. Metallilanka itsessään rikkoo herkästi heikon korren, mutta toisaalta sitä ei tarvitse kiristää useaan kertaan, mikä taas tekee tuhoa puuvillalankaa käytettäessä. Puolensa kummallakin.


Kynttilöissä oli mehiläisvahaa dipattuna parafiiniin. Tein koepolttoja ja toivon, että nämä eivät leimahda isoon liekkiin. Askartelukaupassa sanottiin, että mehiläisvahan kanssa ei saa käyttää ainakaan heidän kynttilänkoristelumaalejaan, koska ne jostain syystä saavat aikaan tosi ison liekin. Mä toivon, että maalissa on jokin muu ainesosa kuin itse vaha, joka tämän tekee, koska olin ehtinyt nämä jo koristelua vaille valmiiksi saattaa. Mutta enpä sitten lapsen kanssa koristellut kynttilöitä sen enempää.

keskiviikko 4. tammikuuta 2017

Jämähaaste2017, tammikuu: pienelle unikaveri

Lapsi osoitti merkkejä siitä, että unilelu voisi vihdoinkin sopia hänen sänkyynsä. Tein mahdollisimman pienen, jotta sitä on helppo kuljettaa mukana. Onneksi netistä löytyi loistava Pienen lankarullan tarjoama Piipin ohje. Nuttuun sai tuhlattua vielä ne vauvojen vaatteista ylijääneet tilkut, vaikka vartaloon tarvitsikin jo ihan kunnon palan (35 x 45).





Tämä oli todellakin luvattu yhden illan ompelus.

maanantai 2. tammikuuta 2017

Jämähaaste2017, tammikuu: jotakin vauvalle tai lapselle

Ajattelin aloittaa vuoden pehmeästi eli haasteena on käyttää kangasjämiä johonkin, joka tulee vauvalle tai lapselle. Mulla ainakin usein pienet kangaspalat tulee käytettyä juurikin vauvanvaatteisiin, joten haasteena ensimmäinen askel ei ole suuri. Tärkeää on kuitenkin se, että niitä tilkkuja tulee tuhottua johonkin. Jokainen ommeltu sauma on kuitenkin kohti pienempää kangasmäärää.

Vauvojen ja taaperoiden tykötarpeet

Linkkejä muualle (ilmaisia ohjeita ja kaavoja)
  • Baby born -nukelle on kaavoja useammassa blogissa: jumpsuittiin sekä bodyyn, peplumiin, frillamekkoon ja housuihin (Luomalla), sekä nukelle liivihameeseen, t-paitaan, leggareihin, mekkoon ja vaippaan (Kangaskorjaamo).  Myös housujen, lakin, pipon ja tonttulakin kaavat ovat saatavilla (Naurava nappi). Nukelle on myös kantoreppuun tutoriaali. Englanniksi ja kuvin onnistuvat kestovaipat ja lämpöpussi.
  • Keskosvaatteet käyvät usein myös nukelle, mutta oikealle vauvalle tehdessä on otettava huomioon esimerkiksi aukot johdoille ja piuhoille keskoskaapissa. Laivakissan blogissa on ohjeita ja kaavoja keskosvaatteita varten. Samoin Punomon joskus järjestetyn keskos-projektin tuotoksia voi käyttää. Facebookin Tumpputempaus 2014 -ryhmän tiedostoissa on myös ompelukaavoja. Tällä hetkellä Saumanvara ja Ompelumania fb-ryhmien jäsenet tekevät pientä vaatetta Lastenklinikalle (Keskosvaatteita Lastenklinikalle -FB-ryhmä). Tiedättekö muita keräyskohteita?
  • Leluohjeita on esimerkiksi pieneen ihmishahmoon (Pieni lankarulla), vauvan rapisteluleluun (Eilen tein), josta voi kuositella muunnoksen merihevoseksi La Mimmiitan inspiroitumana. Pehmoleluista ketun ohje löytyy Miinullekko-blogista, tilkkupallo Kukikkaista kuoseista ja Villiannan blogista farkkuiset lelumöröt. Valoonkajo tarjoaa kaavat lohikäärmeelle, hevoselle, kissalle, kanille sekä muutamalle dinosaurukselle. Hernettäkin voi kokeilla käyttää esimerkiksi sammakon muodossa (Kummajuttu). Huolisyöpöt on myös aika söpöjä (englanniksi, mutta kuvin).
  • Vauvalahjoista voi hakea vinkkiä Eilen tein -blogiin kootusta listasta; siellä on niin tarvikkeita, vaatteita kuin leluja eri tavoin toteutettuna. Itselle mieluisimmat ommeltavat esineet olisivat neuvolakortin kannet, vauvapesä ja jos jaksaisin applikoida ja mulla olisi jotain näkemystä, tekisin ehdottomasti myös pehmokirjan. Soft/quiet/cloth baby book -hakusanoilla löytyy ihania ideoita Youtubesta. Hupsistarallaa on tehnyt Tula-kantoreppuun lisävarusteita.
  • Vauvojen ja taaperoiden vaatteiden kaavoista on tarjolla esimerkiksi

Oman blogin kätköistä tarvikkeita vauvalle





Aasi ja hernepussisammakko (myös OB:n)






Yli metrinmittaiset

Linkkejä muualle (ilmaisia ohjeita ja kaavoja)

Isommille lapsille olen löytänyt paljon kitsaammin verkon syövereistä ohjeita, mutta tämä johtunee siitä, etten ole vielä näitä päätynyt juuri googlettamaan aiemmin. Täydennän tämän postauksen listoja, jos jotain mielenkiintoista tulee myöhemmin eteen.

Viirinauhat 1 ja 2
 
  • Leluiksi voi surautella muun muassa Punatukka ja kaksi karhua -blogin keppihevosen tai Barbielle juhlamekon. Itse olen tehnyt kummitytön kanssa hirmuisen hirviön, johon sai tosi mukavasti jämäkankaita tuhlattua.
  • Arkipäivää ja elämän oppeja varten kankaita saa tuhlattua Leppis-kukkaroon (Kukikkaat kuosit) tai kerhoreppuun (Villa&villa), jonka voi toteuttaa myös korvallisena (eng. & tuumat) tai pöllöllisenä (eng. & tuumat). Juhliin voi tehdä eri kuoseja tuhoten viirinauhat (esimerkit 1,2 ja 3).
  • Vaatteista on tarjolla 
  • Kaupalliset toimijat tarjoavat apuaan pienempien ja isompien tilkkujen tuhoamiseen
    • NOSH: poncho, mekko, huppari, legginssit, housut, tunika, pusero, lippapipo ja pehmolelut
    • OTTOBRE: (kypärä)pipot, laukut, lelut (esim. aasi tai hiiri), vauvan alushousut ja applikaatiot/printit
Oman blogin kätköistä taaperoille ja lapsille

Sattuneesta syystä yli metrinmittaisille ei ole vielä kertynyt omaan blogiin kovin paljon paloista koostettuja juttuja, mutta samanlaisia osista koottuja asuja voi tehdä isommillekin - jämäkangasta pitää olla vain enemmän. 




 

Täydentelen listoja vuoden mittaan, jos jotain sopivaa osuu silmään tai te vinkkailette hyvistä ilmaisista kaavoista ja ohjeista verkossa! Yritän myös itse tuottaa joitakin ohjeita ja kaavoja, jos niille kysyntää on, joten kommentoikaa!