lauantai 1. joulukuuta 2018

Himmelikortti

Viime vuonna ihastuin Nurinkudin-blogin joulukortteihin, joten tavoistani poiketen paljastan korttini tänä vuonna jo näin joulukuun alussa. Ovat odotelleet valmiina jo tammikuusta, jolloin hankin marketin alennusmyynnistä helmet kortteihin. Korttipohjat ovat Suomalaisesta, lanka jotain puuvillaa varastoista ja kynä Sinellistä.
 

Tiinan blogista kävi hyvin ilmi, miten kortit on tehty ja mitä tarvikkeita käytetty, mutta mittasuhteita (pisteiden paikkoja) pähkin kyllä sen verran pitkään, että ajattelin ne jakaa pdf:nä muille innokkaille himmelintekijöille ihan pistelymallina. Toinen asia, joka tuolta linkistä löytyy, on pistelyjärjestys. Halusin omien korttieni sisäpuolelle myös kauniin himmelin, enkä lankasotkua. Etupistokirjontaa en ole niin paljon harrastanut, että lonkalta olisi syntynyt kuvio samanlaisena molemmille puolille, joten jaan järjestyksenkin, jos se jonkun työtä helpottaa. Käykäähän kuitenkin Nurinkudin-blogin puolella ensin katsomassa, millainen alkuperäinen toteutus oli ja kenelle kunnia näin ihanista korteista kuuluu. Suosittelen huokailemaan taidokkuutta myös postauksen origamipeurakorttia tutkaillen!


Kun pistely oli valmis, jätin aloituslangan silmukan sisään 
kuvan osoittamalla tavalla. Näin sain tehtyä solmun aivan  
 himmelin kärkeen, jolloin myös langanpäistä sai nätisti sol-
mittua rusetin.                                                               

Jos olisin jaksanut, olisin kaivanut esiin pitsinnypläystyynyni, mynsterikartonkini ja pistimeni reikien tekemiseen, mutta menin laiskana vain ilmassa kartonkijätteeseen jäljennetyllä mallilla ja ratkojalla. Siitä ei taida enää olla tositoimiin.


Huom! Mallia saa vapaasti käyttää epäkaupallisiin tarkoituksiin (henkilökohtaiseen käyttöön tai opetuksessa).

torstai 18. lokakuuta 2018

DIY: Kangaslabyrintti

Olen halunnut kokeilla Hääräämöllä-blogin kangaslabyrintteja jo kauan, mutta nyt vasta sain aikaiseksi. Idea on yksinkertainen ja nerokas. Vein lapsen päiväkotiryhmään viisi.


Toisella puolella on vanha lasten lakanakangas ja toisella valkoinen, jos tarvitsee saada vähemmän ärsykkeitä tai enemmän apua pujotteluun. Sisällä sitten muovihelmi. Kestivät konepesunkin!


Väylät ovat 2,5 cm leveitä, mutta niiden koko riippuu helmen läpimitasta. Tässä vielä kaavat noihin mun labyrintteihin (pdf). Kaavoja voi käyttää vapaasti yksityisiin ja opetuksellisiin tarkoituksiin (ei siis kaupalliseen käyttöön edes myyjäisissä).


perjantai 12. lokakuuta 2018

Ja taas joggereita. On näitiä lisääkin leikattuna

Muutamat joggerit muunneltuina lisää
Vieläkin pitää ottaa vyötäröstä pois.


Ehtan Uni myös uniasussaKesähaalarinkin tein Ikasyrin Mutkalla-kankaasta.

keskiviikko 10. lokakuuta 2018

Ei ole aina kaikki paremmin esikoisella

Mulla oli kyllä hyvä tarkoitus jo esikoisen vauva-aikaan tehdä pehmusteet pinnasänkyyn. Päällystettävä materiaalikin taisi olla kaapissa odottamassa, mutta niin vain pää kolisi yöt kaiken puisiin pinnoihin.


Nyt terästäydyin kakkosen kanssa, kun sain inspiraatiota ompeluryhmästä. Ensimmäisellä kierroksella juurikin nauhat sai mut aina vaan lykkäämään tekemistä, kun ajattelin vielä päällistä jotenkin pussilakanamaiseksi pesua varten.


Nyt sitten ompelin kylmästi EK:n vanhan puuvillan kiinni vanhoihin pehmusteisiin ja kiinnitykseksi tuli Kam-nepit. 


Vauvam yöpussi täällä.

lauantai 6. lokakuuta 2018

Puolikkaita palloja

Kuviot leikkasin kuvioleikkurilla ja taitoin. 
Lapsi auttoi liimaamaan ripsinauhaan.


Himmelistä täällä.


Paperit ostettu joskus muinoin jostakin, ehkä Sinellistä.

torstai 4. lokakuuta 2018

Niin kuin juhlat

Glen checkit (OB 6/2017) tein kesäkuussa joskus muinoin Eurokankaan palalaarilöydöstä. Muutoksena piirsin aavistuksen leveämmät lahkeet, jotta mahtuu meidän pohkeiselle, ja valesepaluksen.


Ihan kohtalaisesti onnistuin näissä taskuissakin.

 
Kangas on EK:n paloista.


Jos liivin saan koskaan valmiiksi, sen nimi on Kolokol (samasta lehdestä).


sunnuntai 30. syyskuuta 2018

Kohokuvion ompeleminen opettelussa

Babushka Rosesin jämistä syntyneiden housujen kavereiksi ompelin paidan Kangaskapinan trikoosta. Väri oli vähän blaah, mutta ainoa sopiva kaapista. Halusin kokeilla softis-levyn ompelua ja ekaksi onnistuikin ihan hyvin.


Leikkasin kirjaimet softis levystä (muistaakseni 4 mm, Hobby Point) ja asettelin ne peilikuvana kaksipuoleisen liimaharson päälle. Softiksen päälle vielä tukikangas ja ompelu nurjalta. Kiitos ohjeesta @hulpiolla (Kohokuvion ompelu).


Kanttaus housuihin sopivaksi ja rusetti vielä vähän mielenkiintoa antamaan. Kaavaa en muista, mutta jokin viimevuosien Ottobre se taas on.


Housujen tiedot ovatkin edellisessä postauksessa.

perjantai 28. syyskuuta 2018

Kesä talveen imetysmekkona

Oon tehnyt tavoistani poiketen ihan hurjan määrän vaatteita itselleni viime aikoina (imetysmekot 1, 2, 3 ja housut), ja näistä onnistumisen elämyksistä saanut pontta tarttua aina uuteen työhön. Syyskuun alussa tein Ommellisen paksusta collegesta (Babushka Roses) talvea varten imetysmekon.


Vaikka manailinkin tuon ekan mekon kohdalla luukullisen huonoutta, tein uudestaan samalla kaavalla toisen. Katsotaan, josko tekemäni parannukset saisivat mun pään kääntymään. Edessä ei ole vain kahta suorakaiteen muotoista kangasta päällekkäin, vaan alakangas on keskeltä kiinni pääntiessä. Näin alakangas ei valahda. Myös kuminauhasta rokotin roimasti, ehkä vähän liikaakin.

Mekko on Suuren käsityön (3/2017)  mekko nro 11, johon valitsin lyhyet hihat, pidemmän helman toisesta mekosta, lyhensin nelisen senttiä yläosan alareunasta, suurensin kädenteitä ja lisäsin luukun. Luukun vuoksi myös muutin pääntien muotoa.

Jämät käytin nimiäislahjaan ystävän vaaville. Kaavana on Young Jogger koossa 68, mutta nelisen senttiä pidennettynä ja lahkeista levennettynä, joten vastaa kokoa 74. Mä koin tuon kaavan käytössä aivan liian leveäksi vyötäröltä ja pilliksi nilkoista (aiemmat täällä). Toivottavasti tämä sopii ihanaiselle!


maanantai 20. elokuuta 2018

Nopea ehostus bodylle

Ystävä toi Ukkelille valkoisen bodyn, kun äitinsä oli meille laittanut. Pojan kanssa askarreltiin siihen vähän väriä. Musta tuli tosi kiva! Siveltimellä lapsi sai ensin sutata helmiäiskuparia ja -valkoista (EMO) oman makunsa mukaan ja sitten minä pääasiassa käytin loput maalit superlonipainantaan. Suorakulmiosta nipsaisin vapaalla kädellä reunat pois tuollaisen salmiakkikuvion saamiseksi ja tuikkailin kuvioita sinne tänne. 


Tällainen projekti sopii erittäin hyvin toteutettavaksi vilkkaankin lapsen kanssa, niin nopea tämä oli. Nyt pitäisi vain muistaa, miksi alun perin ostin nuo maalit. Ehkä johonkin kangaskassiriikinkukkoon? Mitähän mä olen visioinut? Voi olla, että on ostettava mustaa lakanakangasta...

lauantai 18. elokuuta 2018

Niin kuin äitiyshousut

En muista, milloin olisi tehnyt itselleni housut. Yritän välttää koko kapistuksia, kun ne aina vain puristaa ja hiertää. Eikä ikinä, ikinä istu. Raskausaika on poikkeus tähän sääntöön raskaushousuineen, joista huomattavasti suurempi osa ei puristanut lanteilta, mutta pysyi silti joten kuten ylhäällä. 

(Kyllä on kaupungissa ruoho jo kulottunutta!)

Löysin kaupasta ihanat alkuraskaus/postsynnytyshousut. Sellaiset, joissa oli paksu joustava kuminauha edessä, mutta ei kuitenkaan masutuubia. En taida enää koskaan palata tavallisiin housuihin, vaan  jään tähän malliin iäksi.


Piirsin itselleni kaavat vanhoista Uniqlon leggareista, mutta levensin pillejä lahkeita ja integroin tosiaan etupuolelle tuollaisen 8 cm leveän kuminauhan ja taakse hieman maltillisemman. Paksumpi kuminauha on Nappitalosta ja maksoi maltaita, mutta HOUSUT! Kankaana on Noshin farkkukollaria.

sunnuntai 12. elokuuta 2018

DIY: painolelu

Maaritse pyysi kommenteissa painolelun kaavaa ja ohjetta, joten tässä tulee. Lelu on melko pieni, joten se sopii kolme-neljävuotiaille. Pituutta on toki helppo kasvattaa lisäämällä vartalon keskikohtaan senttejä sekä ylä- että alapuolelle. Vetskarinkin  mittaa kannattaa silloin kasvattaa.

Summittaiset tarviketiedot ovat kaava-pdf:ssä (ks. postauksen loppu).


Ohjeet:
  1. Leikkaa silmiin valkoiset ja mustat ympyrät. Kiinnitä mustat valkoisten ympyröiden reunoihin kaksipuoleisella kovikekankaalla ja sitten valkoiset pääkappaleeseen samoin. Applikoi silmät kiinni erittäin tiheällä siksakilla sekä mustan että valkoisen ympyrän reunoja seuraten.
  2. Ompele pääkappale ja selkäkappale kiinni niin, että nauhanpätkä jää keskikohdastaan saumaan, keskelle kappaleita. Tikkaa saumanvarat pääkappaleen puolelle. Huolittele nauhan päät solmimalla tai polttamalla materiaalista riippuen.
  3. Valmista jalat: ompele 36 cm * 10 cm suorakaitale kiinni pidemmältä sivultaan. Silitä sauma keskelle (tulee siis jalan alapuolelle) ja leikkaa putkilo kuuteen osaan (à 6 cm). Ompele toinen pää kiinni ja käännä jalat niin, että ommellun pään suorakulmioiden reunat jäävät vähän sisään. Näin päähän muodostuu neljä kulmaa. Tikkaa päältä jokainen jalka.
  4. Valmista alapuoli: huolittele kappaleiden keskireunat. Kiinnitä piilovetoketju niin, että kangas on taitettu katkoviivaa pitkin.
  5. Aseta päällikappale oikea puoli ylöspäin pöydälle. Lisää  jalat selkäkappaleen puolelle sopiviin kohtiin, kolme kummallekin puolelle. Tarkista, että jalkojen saumat ovat näkyvissä ja että tuntosarvet ovat keskellä. Aseta alakappale oikea puoli alaspäin. Neulaa ja ompele ympäri kiinni. Käännä.
  6. Valmista sisäpussi: Ompele sisäpussin kappaleet yhteen, mutta jätä täyttöaukko. Lisää pussiin sopiva määrä riisiä tai kauranjyviä ja sulje pussi. Sujauta pussi kuoreen.
Painolelua voi käyttää rauhoittamaan vilkasta lasta, mutta myös lämpö- tai kylmätyynynä. Kuori (vetoketju) ei kestä lämmitystä, joten sisäpussi on otettava ulos ennen mikroon laittamista.

Kaavan voi ladata tästä. Kaavaa voi käyttää vapaasti yksityisiin ja opetuksellisiin tarkoituksiin (ei siis kaupalliseen käyttöön edes myyjäisissä).

perjantai 10. elokuuta 2018

Laskosmekko, puolikellomekko

Tein uusimman Kotiliesi Käsityön (5/2018) kaavalla jo yhden mekon. Tämä on siitä vielä muokattu versio. Helman halusin puolikelloksi (tai jotain sinnepäin) ja pidemmäksi, hihat poistin kokonaan, mutta lisäsin tähän olalle leveyttä.


Kankaana on Noshin Juhlat-kuosi, koska juhliin tällä mentiin. Puolitoista metriä kangasta oli aika nafti; toisen etukappaleen jouduin kokoamaan kangaspaloista. Se jää kuitenkin suurimmaksi osaksi noiden laskosten alle piiloon.


Framilonin unohdin pääntien reunasta, ja se näin pesun jälkeen harmittaa. Kyllä se käyttökelpoisena pysyi kuitenkin.


Takaa tämäkin mekko on krumeluuriton.

maanantai 6. elokuuta 2018

Laskosmekko, imetysmekko

Tämä imetysmekko syntyi ihan supernopeasti, sillä sain sen käyttöön vain päivä postiluukun kolahtamisen jälkeen. Uusimman Kotiliesi Käsityön (5/2018) kansikuvamekon muutin lyhythelmaiseksi- ja hihaiseksi. 


Hameosan laskokset menivät myös vahingossa uusiksi, mutta kivat ovat noinkin. Pääntien tukevoitin framilonilla. Napakka trikoo Selialta sopi todella hyvin materiaaliksi, ja tarkkaan tuhosin 1,5 metriä kangasta. Mekko vastaa mun mielestä hyvin kokoaan näin hyvin joustavasta trikoosta tehtynä.


Jos kaava ei muuten miellytä, nuo laskokset on helppo integroida omaan lempikaavaan mukaan, sillä toisesta päästä hieman levenevät suorakulmiot vain laskostetaan ja ommellaan pitkältä sivulta kiinni.


Tämän vuoksi mekossa on myös eräänlainen imetysoptio. Aivan kaikkeahan tuo toisen suorakulmion nosto ja etualakappaleen laskeminen ei peitä, mutta enenmmän kuin vain napitettavan yläosan tekisi. 
lauantai 28. heinäkuuta 2018

Niin kuin neuvolakortin kannet

Tein sellaisetkin turhakkeet kuin neuvolakorttien kannet. Siinä mielessä ihan hyvät ompelukset, että testailin, miten nahkapaperi ja kristallimuovi toimivat, eikä mennyt hermo jotain laukkua väsätessä. Ihan en vielä päässyt perille siitä, miten vältän syltyt nurjalla puolella, vaikka nahkaneulalla ja leivinpaperilla aika pitkälle pääsikin. Ilmeisesti nahkapaperin pitäisi koko ompelun ajan olla kosteaa, mutta mulla pääsi kuivumaan.


Nimet kirjailin korttien etukansiin käsin ja kaksinkertaisella tikkauslangalla. Piirsin peilikuvana takapuolelle kirjaimet ja lävistin nahkapaperin piikillä (esim. Kam-neppien tai pitsinnypläyksen). Reunat vetelin ompelukoneella. Kristallimuovia laitoin sisään suojaamaan neuvolakorttia mahdolliselta kastumiselta. 


Jämistä ompelin myös painolelun lapselle tarhaan. Ajatuksena siis olisi, että tämä sylissä voisi jaksaa istua hetken pidempään vaikka maalatessa. Applikoin silmät naamaan, ujutin narunpätkän naaman ja kasvojen väliin ja tein läpsykkäjalat. Alapuolella on vetskari, jotta riisipussin saa irrotettua lelun pesua varten. 


Tätä voi toki käyttää myös kylmä- tai kuumapussina.

perjantai 27. heinäkuuta 2018

Niin kuin taikakangas

Tämän ostoksen olisin voinut jättää tekemättä ja kuluttaa rahani johonkin järkevämpään. Päähänpistosta ostin taikakangasta Tekstiili-Fihliltä  - kahta. Kuosit ei ole mitenkään sykähdyttävimpiä, mutta innostuin niin tuosta värin vaihtumisesta UV-valossa, että annoin mennä.Ilmeisesti tuotekehittely on vielä hiukan kesken, sillä auringonvalo pilaa hyvin nopeasti tuon ominaisuuden - päivä ulkona voi riittää. Että se näistä vermeistä.

Leggareiden kaavana on Straight stripes (OB 4/2014) koossa 74 cm. T-paita (OB:n Panda) on koossa 110 cm. Sivupalat ja hihat on Käpysen erittäin laadukasta Solmua. 


keskiviikko 25. heinäkuuta 2018

Niin kuin yksivuotislahja

Kummitytölle tein jo ennen yksivuotismekkopyyntöä lahjaksi tämän frillamekon. Näin eräässä ompeluryhmässä tällaisen toteutuksen ja mun oli vain pakko saada (tehdä).


Malli on OB:n Fairy Wings (1 tai 3 / 2018), koko 80 cm ja kangas Euriksen Tuuli (double gauze). Tuo tuplaharso on aivan ihanaa työstää, ja uskon, että näillä helteillä myös aivan ihana päällä. Niinpä mulla on tilattuna sitä omaakin mekkoa varten ja lapsen kylpytakkiin.


Sem verran tuota mallia muutin, että frillat tein suorasta kappaleesta enkä ohjeen volankia. Mekko-osan rypytin yläosaan laskosten sijaan ja rullapäärmeellä huolittelin frillojen lisäksi myös alareunan.

tiistai 24. heinäkuuta 2018

Niin kuin jakkuja

Tein ystävälle synttärilahjaksi jakun Kangaskapinan valkoisesta tikkikankaasta. Kaavana on OB:n Ornament (2/2015) koossa 38. Koko taisi osua nappiin, vaikka ystävä onkin mielestäni pienempää mitoitusta.


Helmaa taisinhieman pidentää, mutta muita muutoksia en tehnyt. Koska kangasta jäi, ystävän tytär sai samistelujakun koossa 80 cm. Siinä pohjalla on OB:n Cute Pocket (4/2017), mutta muokkasin kaavaa rajusti: ei taskuja, keskeltä auki, leveys ja pituus uusiksi ja etureunaan samanlainen vuori kuin aikuisen jakussa.


Ovat kyllä aika söpikset yhdessä. Lapsen jakun takakappale piti tehdä kahdesta osasta, jotta kangas riitti.
Tein vielä itselleni harmaasta tikkikankaasta jakun, mutta muokkasin kaavaa rajusti: kädenteitä - ja sitä mukaa hihoja - suurensin, pidensin helmaa, alensin muotolaskoksia ja lisäsin muotolaskokset taakse.Muita tuotoksia tikkikankaasta: jumpsuit ja tilkkupaita.