keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Minihousuja

 Housuja minikoossa oli vain muutamat, joten tein parit lisää. Näillä pärjätään eteenpäin taas muutama viikko.


Sienivelour on täältä ja mustaraitainen joustis sekä resorit täältä. Kaavana on valmisvaatteesta otettu malli. Etu- ja takapuoli ovat muuten samanlaiset, mutta takapuolelle lisäsin keskisauman yläosaan hieman pituutta.
Siskokin uskaltautui  koettamaan ensimmäistä kertaa elämässään housujen tekemistä, kun oli menossa moikkaamaan yhtä toista yhtä pientä. Taisi mennä jopa vartti, kun se saumurilla hurautti.

keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Nopeus on valttia

Aloin tehdä tätä haalaria pari viikkoa sitten, kun tuntui, että kaikki pienimmätkin vaatteet olivat järkyttävän suuria. Sain haalarin eilen valmiiksi ja tänään koesovituksessa huomasin, että tätä voidaan käyttää ehkä tämä viikko.


Kaava on kaupan valmiista piirretty. Muuten se toimi ihan hyvin, mutta kaula-aukko edestä olisi voinut olla hieman matalampi tässä mun versiossa. Aika monta osaa haalarissa oli, mutta ihan sutjakkaasti tuo kokonaisuudessaan valmistui. Hieman oli vain häiriötekijöitä ja epäuskoa omiin kykyihin.

Kangas on Kaupunkiautotrikoo täältä, ja sitä oli 50 cm korkea pala. Lisäksi tuli kaapin kätköistä 35 cm:n vetskari sekä käsikäännöksiin FOE-nauhaa.  

lauantai 10. tammikuuta 2015

Liian suuri, liian pieni, liian sopiva?

Gjestal Janne -lankaa on kertynyt erinäisistä töistä lankavarastoon, joten ajattelin tehdä taas näitä iänikuisia kypäräpipoja. Ensimmäisestä tuli aivan liian suuri tämän talven tarpeisiin, toisesta ilmeisen pieni (kireä 34-senttiselle kallolle). Kolmas kerta oli sitten jotain siltä väliltä. 


Isoimmassa mitat pienimmän ohjeen mukaan, keskimmäisessä on 26 silmukalla kerrospareja 12 + 12 + 7 + 7 + 12 + 12 ja pienimmässä 22 silmukalla 10 + 10 + 6 + 6 + 10 + 10. Silmukoiden määrän vähentäminen näytti olevan oleellisempaa kuin kerrosten. Puikot kaikissa kolmosen luokkaa.

perjantai 9. tammikuuta 2015

Efektiarkin ensivisiitti

Lastenvaatteisiin ei mun filosofian mukaan kannata laittaa juurikaan rahaa, ellei sitten kyse ole ennemminkin omasta harrastuksesta. Vaatteiden pitää olla silti siistejä, joten kierrätetyille joutuu ajoittain tekemään tuunauksia.


Musta tämä traktoribody oli hyvä löytö, vaikka rintamuksen kuva onkin jo pesussa kärsinyt.


Ostin valkoisen efektiarkin ja leikkasin samanlaiset kuviot kuin alkuperäisessä. Hieman kun sille silitysrautaa näytti, niin ilme huomasti koheni. Tämän näkee varsinkin tuossa lähikuvassa.  Kaupassa en tajunnut ostavani samettipintaa; ihmettelin vain kahden valkoisen eroa. Arkin pinnassa on paksu muovikalvo, ja siksi näin pääsi käymään. Se ohuempi olisi varmaan ollut sileäpintaisempi.

keskiviikko 7. tammikuuta 2015

Joululahjat osa 7: Saab-sukat

Isän joululahjaidea oli päätetty, kun näin Hupsistarallaassa Saab-sukat. Vannoutuneen Saab-miehen sukkien väriksi valikoituivat samat värit, sillä ensimmäinen Saabimme oli juuri tuollainen tummansininen. 


En mitenkään muutaman päivän aikaikkunalla halunnut alkaa opetella kauniin kirjoneuleen tekemistä, saatikka miettiä sukkien kutomista tavoistani poiketen kärjestä alkaen tai tasona tuon ohjeen kohdalta, joten päädyin tekemään kuviot päällekirjonnalla. Teksti on tehty puolet ohuemmalla langalla, mutta totesin, että kuvioon kannattaa käyttää kyllä 3/4 langasta.

Lanka: Gjestal Janne (50 g = 100 m; 20 s / 10 cm)
Menekki: 3 kerää sinistä, 1 kerä valkoista eli 200 g
Puikot: 3
Summittainen ohje:
  • 60 silmukkaa varressa: 16 + 3 + 5 + 3 + 5 krs:  2o 2n
  • 17 krs sileää: ekalla vähennä joka 5. & 6. yhteen > 50 s > vikalla lisää 5. jälkeen > 60 s
  • 60 silmukkaa varressa:  5 + 3 + 5 + 3 + 5 krs
  • kantapää ja kavennukset
  • 60 s jalkapöydässä, 51 krs ennen kärkikavennuksia (koko n. 42)
  • kavennukset joka puikon alussa 10 s:aan/puikko joka toinen krs, sitten joka kerroksella
  • päällekirjonta: teksti ruutupaperilta, kuva syntyi logon (viimeinen sivulla) lyömisestä tähän ohjelmaan  (Asetuksilla: 1. kuvan muuttaminen .jpeg-muotoon; 2. Knitting; 5. I will choose my colours: 1 & 55; 6. Number of stiches 30). Tulostuksen jälkeen tein muutaman parannuksen kruunun symmetrisyyteen ja harjan jatkuvaan linjaan.


Ohjeella saa ilmeisen kivasti luotua logoista kuvioita. Vielä kauniimpi tuosta olisi tullut, jos tekisi ohuemmalla langalla tai muuten olisi useampi silmukka käytettävissä pinta-alaan. 

perjantai 2. tammikuuta 2015

Body pienelle

Bodyja on, mutta tämä on ensimmäinen omatekemä. Kangas on Sydänlukko-pala täältä, ja siitä sai juuri ja juuri 56-senttisen kietaisubodyn. FOE-nauhan tilasin Etsyn kautta täältä. Sitä meni noin 1,8 m. Nepit, joita on 8 kappaletta, ovat myös suoraan valmistajalta. Ne ovat aivan liian paksuja vaatteisiin, mutta saavat nyt mennä, koska kaappi on niitä pullollaan.


Malli on OB:n 3/2011 Peppermint-body (nro 1), jonka hihoja jatkoin täyspitkiksi. Tässä mallissa ei kyllä ollut mitään muuta tekemistä kuin kaavan piirtäminen ja kankaan leikkaaminen. Valmista tuli tosi nopeasti. Eniten päänvaivaa tuottivat neppikohtien vahventaminen ja neppien kohdistaminen. Viimeistellessä silitin tietenkin FOE-nauhaa kuumimmalla mahdollisella lämmöllä ja sain tehtyä niskaan järkyttävän karhean muovipolton, jota sitten yritin jäljellä olevalla viiden sentin nauhapalalla paikata. Eipä se tuolta sisäpuolelta näy. Ei käynyt vain mielessäkään, että tarvikkeet voisi tuolla tavalla palaa... Ehkä sitten ensi kerralla muistan ajatellakin.