keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Puuhailua

Kuva-arvoitus: mitä näistä syntyy?


Lakanakangasta taitaa olla hieman yli metri, lisäksi puuvillakankaasta jämät, kuusi kam-neppiparia ja marjapuskien tukirengas, josta on poistettu ne takorautaiset tikut, jotka työnnetään maahan. Myös hula-vannetta ajattelin, mutta normaalikokoiset olivat läpimitaltaan himppasen pieniä. Kuvasta puuttuu myös kaksi 38 * 1 cm vaneripalat (3 mm), mutta sen sijaan siinä on ylimääräisenä kangasputkien sisällä vanua, jonka jouduin repimään irti.


Vanu pelitti ihan hyvin niin kauan, kun tätä ei oltu kasattu ja vanun päät olivat kangasputkien ulkopuolella. Kun ne piti saada piiloon, en saanutkaan enää pujotettua muoviputkia kangas-vanuputkien sisään ja päädyin repimään kaiken vanun irti. Meneehän se noinkin. Ehkä helpompi pestäkin.

Kaaret pysyvät pingotettuina tuolla kangaskaistaleella, ja muoviputket saa pesua varten pois toisesta päästä kangaskaistaleen ja kangasputkien rajakohdasta, sisäpuolelta. Kaaret pysyvät pystyssä nepparikiinnityksellä korkeimmasta kohdastaan, ja toisaalta lyhyiden sivujen väliin tulevien vaneritikkujen avulla. Lisäksi kaariin on ommeltu kolme paikkaa leluille neppikiinnityksien muodossa. Siinä sitten ikuisuusprojektia taas. Pitäähän näitä voida vaihtaa!


Irtonaisen peiton  tein jo aiemmin.

sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Kiitos insinööri(mielise)t!

Nyt kirjoneuleilemaan! Mä oon aika hyrinöissä tästä:

Ihanaa tässä on ensinnäkin se, ettei tarvitse mitään tunnuksia. Muutaman kerran jouduin ajamaan oman kuvan läpi alusta asti eri asetuksilla, kun asetusten muutto ei toiminut ihan odotetusti, mutta neljän värin kuva taipui kauniisti kahden värin kuvaksi muutamalla klikkauksella - ainakin yksinkertaisella piirroskuvalla. Ilmeisesti tuo piirrin ottaa huomioon myös kerroksien ja silmukoiden erikokoisuuden (eli ruudukko ei muodostu neliöistä), jolloin lopputulos todennäköisesti vastaa kuvaa eikä veny. 

Tämä generaattori antaa ihan uutta intoa eräisiin lapasiin, joita olen tehnyt jo yli vuoden ja masentunut tuloksen söhryisyydestä paksun langan takia; nyt voin vaihtaa ohuempaan ja antaa tietokoneen laskea uuden kuvion! Ihanaa, että joku on vaivautunuut ohjelmoimaan tällaisen!

Raportoin myöhemmin todellisista käyttökokemuksista.

perjantai 21. marraskuuta 2014

Pakko-oireista näpertelyä

Mä en kerta kaikkiaan ymmärrä, mitä tällä voi tehdä. Oon vain tosi huono heittämään pois materiaalia, mutta kaappia piti saada siivottua saumuria varten, joten punoin kasaan ja kiinnitin ompelukoneella. Tuloksen vei kirjaston kierrätyshyllyyn, jos jollain olisi parempi mielikuvitus kuin mulla.


Ja sitten joustavien kankaiden pariin!

keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Joka ilta kun lamppu sammuu, tarvitaan unipussi

Joskus mä kyllä mietin työn valmiiksi saatuani, että oliko tässä nyt taas mitään järkeä. Kauhea vaiva kaikin tavoin, eikä säästä edes rahaa. Mutta onhan tää tuotos nyt tälläkin kertaa aikas ihana! Ei ole muilla vauvoilla samanlaista.


Unipussin saa koko matkalta auki, jotta pienikin lapsi on sinne helppo laittaa. Tuota nukkea sisälle napittaessani totesin kuitenkin, että todennäköisesti jotkut nepit pysyvät alituiseen kiinni, sillä en jaksa tai ehdi napittaa joka kerta pienen sätkiessä sisällä. No, saapa sen ainakin kuivumaan pesun jälkeen ilmavammin. Aluksi meinasin tehdä ihan kiinteät olkasaumat, mutta päädyin neppeihin, kun ne olivat helpommat laittaa. Nyt on myös helpompi pukea, ja jos mun arvio mittasuhteista jotenkin on pettänyt, voin tehdä lisäolkapalat.

 
Unipussissa piti aloittaa kaikki alusta, kaavojen suunnittelusta asti. Kaupoissa pyörähdin sen verran, että yritin saada selkoa, miten tuollainen toimii. Yksinkertaisintahan olisi ollut laittaa vetoketju eteen. Mutta ei, halusin tuollaisen ikään kuin kietaisumallin. Vetoketjun asettuvuutta epäilin sen verran, että päädyin tilaamaan neppejä kiinnitykseen. Kirjoitin niistä jutun erikseen, ettei paisu tämä postaus liian pitkäksi.


Tarvikkeet ja kaavat
Alla olevissa kuvissa näkyykin sitten suuntaa-antavat kaavat leikattujen palojen muodossa. Koko kappaleen pituus on 70 cm. Unipussiin tarvitaan siis päällikangasta, sisäkangasta, tukikangasta ja väliin vanulevyä (160-grammaista). Lisäksi meni neppejä 19. Ensimmäisessä kuvassa on takakappaleen osat, toisessa vasemmanpuoleisen etukappaleen osat neppilistoineen (toinen valkoinen on tukikangas) ja kolmannessa oikeanpuoleisen etukappaleen osat neppilistoineen (jälleen yksi tukikangassuikale). Mulla tais mennä tukikankaat hieman sekaisin tehdessä,  joten jos otatte kuvista mallia, tsekatkaa vielä, kaartuuko tukikangas oikealle vai vasemmalle, kun liimapinta on alaspäin.
Työjärjestys
Jouduin jotain aina välillä purkamaan, joten ohjeet ovat nyt aika summittaiset. Aloitin valmistamalla oikean etukappaleen, eli vanun kiinni harsimisen lisäksi kiinnitin neppilistat ompelemalla oikeat puolet vastakkain. Lopuksi tikkasin listat kiinni päältä. Ulkoreunan siksakkasin yhteen jatko-ompeluiden helpottamiseksi.


Ideana neppilistoissa oli, että sekä vauvaa vasten että päällepäin ei näkyisi neppejä, vaan ne olisivat sisemmissä listoissa kiinni. Seuraavat kaksi kuvaa pyrkivät tätä havainnollistamaan. Valkeassa kankaassa nepit olisi tarkoitus kiinnittää päälimmäiseen listaan (koska tämä oikeanpuoleinen etupala on vasemmanpuoleisen, punaisen palan alla), punaisessa alempaan. Tukikankaat tulevat siis näihin kahteen neppilistaan, ei suojalistaan. Päällimmäisen kuvan siksakit jouduin myöhemmin poistamaan ja kääntämään normaaleiksi saumoiksi ja ompelemaan päältä (ks. viimeinen etappi).Samalla idealla tein vasemmanpuoleisen etukappaleen. 

Seuraavaksi kiinnitin takakappaleet ja oikean etukappaleen yhteen. Vanu jälleen harsittuna kiinni sisäkankaaseen, päälle oikeanpuoleinen etusosa (ylempi kuva) ja päällimmäiseksi takakappaleen päälliosa oikea puoli alaspäin (alempi kuva). Kun sivu on ommeltu, takakappaleen päälliosa käännetään koko komeuden alle. Näin koko sivusauma jää piiloon sekä pussin sisä- että ulkopuolelta. Sitten taisin kiinnittää vasemmanpuoleisen etuosan sisäkankaan ompeleella takaosan sisäkankaaseen ja toisella saumalla vasemmanpuoleisen etuosan ulkokankaan takaosan ulkokankaaseen. Näin saadaan taas sekä sisä- että ulkopuolen saumat koko työn sisään. Koska koko yläosa on vielä auki, työ on helppo kääntää nurin ompelemisen ajaksi.


Viimeinen etappi olikin sitten yläreunan ompelu. Käänsin sisä- ja ulkokankaan vastakkain nuppareilla ja silityksellä ja tikkasin päältä koko pituudelta eli vasemmalta etuolalta kainaloon, kainalosta vasempaan takaolkaan ja niskaan, niskasta oikeaan takaolkaan ja kainalon kautta oikeaan etuolkaan.


Ja sitten neppareita kiinni. Hengitin syvään ja yritin ottaa rauhallisesti, mutta enhän mä sitten osunutkaan niihin kahteen keskimmäiseen listaan. Rinnan yli menevät halusin koristuksen vuoksi näkyviin tuohon eteen ja ne sainkin oikein alapuolelta. Sivua pitkin menevät sitä vastoin eivät näy päällä, mutta kyllä sisäpuolella (toiseksi ylin kuva). No, tuskin ne tuolla reunoissa painavat.


perjantai 7. marraskuuta 2014

Kam-nepeistä

Käyttö
Tulevissa projekteissa on varmaan aika paljon sellaisia töitä, joissa tarvitaan muitakin sulkemistapoja kuin vetskareita. Tilasin siis jonkin verran neppejä kotiin. Nyt niitä on. Mä luulen, että mun täytyy myös keksiä sellaisia tulevia töitä, joihin voisin näitä käyttää. Lapselle ainakin tällaiset tossut. Ja tietenkin ne perinteiset ruokalaput ja -takit, kuolalaput ja muut vaatteet. Tajusin myös, ettei tuttinauhaan tarvita sellaista kumirengasta ollenkaan, jos ostaa erimallisen tutin ja kiinnittää nauhaan nepillä (ks. tuttinauhasta aikaisemmin). Samalla idealla voi sitten leluja tai juomapullon kiinnittää rattaisiin, kun tavaroiden tiputtelu alkaa. Puuhamaton kaareen ajattelin myös pistää irrotettavat lelut, siitä toivottavasti myöhemmin.

Itselle tai kotiinkin löysin erinäisiä vaihtoehtoja ihan vaatteiden lisäksi. Mekon ilmettä voi muuttaa vöillä. Tällainen kangaskorikin on aika hauska. Tyynynpäällisen ja pussilakanat voi tuunata kiinni nepeillä! Jos leipäkoriin olisi tarvetta, tekisin tällä idealla. Ja sitten on ihan höpöhöpöä, joka on tosi söpöä! Oletteko nähneet muita hyviä ideoita?

Tilaaminen
Ajattelin valmistajalla olevan parhaat valikoimat, ja kai ne aika laajat olikin. Sain kaikki värit yhdellä kertaa samasta paikasta, osan pyöreitä ja osan tähtiä. Muutama robottikaiverrettukin tuli kaupan päälle. Sivuilla on todella selvät ohjeet kaikesta neppeihin liittyvästä. Ainoa huono puoli tuossa kaupassa on se, että aikamoiset määrät saa tilata kerralla yhtä väriä, jos ei heidän valmiit sekoituksensa miellytä (minimi 50 yhden värin tilauksissa). Kotiin tupsahti tarvikkeet 800 neppiin ja neppipihdit eri koon osasilla varustettuna. Tilaa ne vievät onneksi vähän, ja yhden nepin hinnaksi ei tule kuin 15 senttiä, vaikka mukaan laskee postikulut ja pihdit. Ihan suhteellisen halpaa siis. Ja halpenee, mitä enemmän pihtejä käyttää.

Huomioita
Muutamia asioita tuli opittua, jotka mielestäni ovat listaamisen arvoisia muille aloittelijoille:
 • Neppiin kuuluu neljä osaa: kaksi ympyrää/tähteä/yms., yksi naaras ja yksi uros (ks. kuva yllä: punaiset osat). Naaras ja uros ovat siis kiinniottavat osat, ympyrät molempien samanlaiset vastinkappaleet. Neppien käyttötarkoituksesta riippuen voi tilata naaraita ja uroita saman määrän (esim. 25 + 25) ja kantoja vastaavasti (25 + 25 = 50) tai esimerkiksi uroksia enemmän kuin naaraita (25 + 75) ja kantoja vastaavasti (25 + 75 = 100). Ensimmäinen toimii silloin, kun säätövaraa ei haluta jättää, toinen esimerkiksi potkareiden olalla tai kestovaipoissa säätövarana. 
 • Pakkauksissa neppien osien määrää ei ole aivan tarkkaan laskettu (painon mukaan), joten jos ei ole ihan nökönuukaa, millainen neppiosa jää vaatteeseen piiloon, voi myös käyttää erivärisiä osia yhdessä, kunhan kaikki ovat samankokoisia. Kanta vaatteen ulkopuolella voi olla se haluttu punainen, mutta naaras, uros ja sisäpuolen kanta voivat olla sitten jämiä muista väreistä.
 • Neppikoko 20 on yleisin ja aika napakka. Näitä käytetään yleisesti kai esimerkiksi kestovaipoissa. Muun koon neppejä en edes tilannut, kun tuntuvat hieman yli sentin halkaisijallaan ihan sopivilta kaikkiin mun käyttötarkoituksiin (lähinnä lastenvaatteisiin ja muihin tarvikkeisiin).
 • Koon 20 nepit tarvitsevat jo suhteellisen paksun kangaskerroksen standard-piikinpituudella. Usein olenkin nähnyt näitä laitettavan resorin päälle. Kaksi puuvillakangasta vastakkain tuntui hieman liian ohuelta pitkäaikaiseen käyttöön, joten nepin kohtaan kannattaa laittaa ekstrakangaskerros. 
 • Nepistä tulee aika paksu kaikkine kangaskerroksineen ja muoviosineen, joten näitä ei voi käyttää sellaisissa paikoissa vaatteita, jotka painavat. Sopivat siis hyvin potkareissa olalle ja haaroväliin vaippaikäisenä, mutta en käyttäisi päinmakaavalla vauvalla edessä. Ehkä rengasmaiset prym-nepit ovat siihen sopivampia? 
 • Tähtineppeihin tarvitaan koon 22 kumit pihteihin. Mun valitsemassa aloituspakkauksessa niitä ei ollut, joten kannattaa varmistaa, että sellaiset tilaa, jos tähtineppejä mielii. Näissä sisäkanta on pyöreä, eikä tähtikuvioinen, joten raapiutumista ei tarvitse miettiä. Yllä olevassa kuvassa siis se yksi poikkeava osa muusta setistä.
 • Jos tuntee olevansa tunaroija, kannattaa varmaan samalla hankkia neppien poistopihdit. Verkosta olen ymmärtänyt, että neppien irtirepimistä ei kannata harrastaa.  
 • Alla kuvassa hankkimani pihtipaketti ja lisätarvikkeena se koon 22 musta muoviosa. Osa 22 on siis isompiin neppeihin ja tähtiin yhtälailla. Mun peruspakkauksesa tuli pihdit, mustat kumit (koot 14, 16, 20), näihin sopivat pressiosat (toinen laitteessa ja toinen vieressä; erilaisuus eli paksuus piilee tuon valkoisen kumin alla), ruuvari ja pistin.

Kiinnitysohje löytyy englanninkielisenä videona täältä.
Suomenkieliset kuvaohjeet esimerkiksi täältä

  tiistai 4. marraskuuta 2014

  Imetystyynyn kaava

  Pari vuotta sitten piirtelin erään kaverini imetystyynyn kaavan, kun ajattelin tämän olevan ihan mukava lahja vauvaperheille. Ensimmäisenä näkyvän teinkin valmiiksi eräälle tuttavalle, mutta hänellä olikin jo tyyny hankittuna, kun vihdoin tavoitin hänet (en malttanut sitä yhtä päivää odottaa). No, täyttämättömänähän tuo ei paljon kaapissa vie tilaa. Kankaana on kirpputorilta löytämäni Finlaysonin verhot.


  Nyt tein sitten vaihtopäällisen  samaiseen tyynyyn, ja (omasta mielestäni) parannuksen: nauhasitomisien ja tyynyn pursuamisen sijasta leikkasin reippaammin kangasta, jotta siihen saa nepit kiinni. Kuvassa neppejä ei vielä ole, koska en ollut saanut niitä tilattua, kun kuva otettiin. Suunnitteluun käytin aikaa ehkä puoli sekuntia, ja tuloksena päällekäin menevät päädyt ovat hieman ruttuiset, mutta mitäpä tuosta. Ensi kerralla sitten enemmän muotoilua. Kangas täältä, palalaarista.  Kuvasta voi katsoa tyynyn muotoa ja mittoja. Jos mielii tehdä nepit, lisää 10 cm tuohon 22 + 40 senttiin, jotta lisäykset voi kääntää kaksinkerroin nappilistaksi. Tältä tyyny näyttää täytettynä:
  Tarvikkeet:
  • lakanakangasta sisätyynyyn:  130 cm (2x 80 cm x 65 cm)
  • vetskari sisätyynyyn: 15 cm
  • styroxraetta täytteeksi (esim. vanhasta säkkituolista tai täältä)
  • -
  • kangasta tyynynpäälliseen: 130 cm (2x 80 cm x 65 cm)
  • nauhaa/hihnaa kiinnitykseen 80 cm  
  • klippi  (esim. vanhasta repusta tai täältä)
  • 20 cm x 6 nauhaa etureunan kiinnitykseen (esim. paitojen ripustuslenkeistä) TAI neppejä (esim. kam- tai prym-nepit) ja kovikekangasta 20 cm x 48 cm
  Käyttötoimivuudesta minulla ei ole tietoa.

  lauantai 1. marraskuuta 2014

  Kaulusjakku lapselle

  Kävin taannoin lankakaupassa ja ostin taas tuhanteen työhön langat samalla kertaa. Tällä kerralla pistin langat pussiin ohjeiden kanssa ja merkitsin jokaiseen lankakerään, mihin se on tarkoitettu. Nyt ovat lehdet sitten eri paikoissa, joten teen lehti kerrallaan työn valmiiksi, jotta saan lehdet oikeille paikoilleen. Käsityökaappi huutaa muutenkin siivoamista, mutta ehkä tässä nyt pikkuhiljaa sitten...


  Nyt laskin etukäteen taka- ja etukappaleet yhteen, ettei tule turhia sivusaumoja. Tässä mallissa se oli kovin yksinkertainen toimitus eli summaamista. Kainaloissa piti sitten uudestaan laskea, milloin kavennetaan, ja miettiä, mistä päin hakaneuloille siirretyt silmukat neulotaan, mutta mieluummin näin kuin neulan kanssa yhteenliittämistä.


  Ohje: Moda 1/2013
  Koko: 0-6 kk
  Lanka: Gjestal Janne
  Menekki: 150 g ja lisäksi neljä nappia
  Puikot: 3:n pyöröt & sukat, isot hakaneulat