maanantai 17. kesäkuuta 2013

Kenkäteline

Kuten jo mainitsin, oikeankokoista kenkätelinettä ei verkon ihmemaailmasta helposti löytynyt, joten päätin isommat etsinnät suosiolla ohittaa ja pyöräilin rautakauppaan. Onneksi pihalla myyjä sahasi kolmimetriset rimat hieman pienemmiksi, jotta mahtuivat pyörän tarakalle. Uudestaan ne vielä isä sahasi mökillä, kun heittoa pituuksissa oli parin sentin verran. Ei ois tullut suoraa.

Pituus 91 cm, leveys 31 cm ja korkeus 29 cm.Tarvikkeet:
  • Rimaa 5 kpl: 15 x 32 x 3300 mm (14 kpl: 89 cm; 4 kpl: 31 cm; 8 kpl: 29 cm)
  • 3 pulloa spray-maalia (Bravo Spray, kiiltävä musta)
  • 30 mm ruuveja 28 kpl; 25 mm ruuveja 32 kpl)
  • pora, hiomapaperia, ruuvimeisseli, puristin, suojapahvia & -käsineet (hengityssuojainkin olis ollut hyvä) sekä sellainen ruuvin kannalle paikan tekevä käsityökalu (tietääkö kukaan sen oikeaa nimeä?
  • mustia huopatassuja
Työohjeet
  1. Sahaa rimat oikeanpituisiksi.
  2. Hio päistä tikut pois.
  3. Kiinnitä 7 pisintä rimaa kahteen 31-senttiseen rimaan. Huomaa 31-senttisen riman pystysuunta. Kiinnitä ensin reunarimat, sitten keskellä olevat. Tee toinen hylly.
  4. Maalaa ensimmäinen ohut kerros.
  5. Kiinnitä jalat 31-senttiseen rimaan kahdesta kohtaa (=molemmat hyllyt). Kiinnitä jälleen ensin uloimmat jalat, sitten toisen päädyn ulommat jalat. Ota ristimitta ja väännä suorakulmioksi salmiakista, jos tarpeen. Kiinnitä toisella ruuvilla joka kohdasta. Kiinnitä keskimmäiset jalat.

Ja sitten vielä tarkemmilla selityksillä:

Kokosin ensin hyllyt. Otin kaksi 31-senttistä rimaa päihin ja 7 kappaletta 89-senttistä rimaa väliin. 31-senttiset rimat laitoin pystypäin, kun mielestäni näytti paremmalta kuin vaakatasolla (kuvassa hyllyrimojen päällä).  Ihan sormilla kiinni puristaen liitin pitkän riman lyhyeeseen pitkän riman puolelta: porasin reiän, tein tilaa ruuvin kannalle ja ruuvasin (30-milliset ruuvit). Ensin kiinnitin molemmat pitkät reunarimat molemmista päistä, jotta lyhyet rimat pysyisi suorassa kaikkiin rimoihin nähden, sitten muut. Välitys pitkien rimojen välissä on riman paksuus eli 1,5 cm; oli helppo laittaa joku vapaana oleva rima pystypäin väliin, niin ei tarvinnut paljon mittailla. Toinen hylly samalla tavalla. Hioin kaikkia liitoskohtia, mittasin ristimitan ja väänsin suorakaiteeksi, jos oli salmiakkikuvio. Maalasin ensimmäisen ohuen kerroksen.

Toisessa vaiheessa kiinnitin 8 kappaletta jalkoja hyllyjen päihin, neljä kumpaankin päähän. Käänsin tässä vaiheessa hyllyt niin, että poikkirima oli päälläpäin. Toisin päin välejä olisi saanut olla putsaamassa koko ajan, ja näin sain sivuille jonkilaiset reunat, ettei kengät iske jälkiä seinään. Jaloista jokainen on kiinni kahdella ruuvilla diagonaalisesti (etteivät osuisi hyllyn jo porattuun ruuviin), sillä jalat liitettiin samaan 31-senttiseen rimaan, ei pitkien rimojen päihin. Toinen hylly tuli aivan jalkarimojen yläpäähän ja toisen alle jäi 7 cm, jotta imurilla mahtuu alle. Ensin kuitenkin laitoin jalat vain yhdellä ruuvilla sekä ylä- että alahyllyyn kiiinni. Tein näin uloimmille jaloille molemmissa päissä. Otin ristimitan ja väänsin suorakulmioksi, jos mitta ei ollut sama. Sitten puristimen avulla kiinnitin toisella ruuvilla oikeaan kohtaan jokaisen neljästä jalasta kahdesta kohtaa. Lopuksi laitoin koristeen vuoksi keskijalat kahdesta kohtaa ja kahdella ruuvilla kiinni. Otin reunajaloista suoran puun avulla mittaa, etteivät keskijalat olleet pidempiä kuin päissä olevat.

Lopuksi hioin taas kaikki liitoskohdat tasaisiksi. Maalasin. Maalasin. Tuli vesipisaroita. Maalasin. Kuplia. Hioin. Maalasin. Tassut alle.

Apua sain rimojen haussa ja yhteenliittämisessä, siis kiitos sisko ja isä!

Tällaiselta nyt näyttää eteinen: uusi naulakko ja uusi kenkäteline. Vielä uusi matto, jota sitäkin on harkittu muutama vuosi, niin olen tyytyväinen. Ja uusi lattia seuraavan isomman rempan yhteydessä...

torstai 13. kesäkuuta 2013

Vauvan kypärämyssy uudella mallilla

Yleensä olen tehnyt kypärämyssyn tasona ja sitten yhdistänyt neulalla ja langalla osat (esimerkki). Nyt tein suoraan pallomaiseksi, joten tarvitsi päätellä vain aloitus- ja lopetuskohta. Venytin pipan pilates-pallon päällä!


Malli on täältä, mutta jouduin muokkaamaan sitä aika paljon, kun käsiala oli ilmeisen pientä. Ensinnäkin loin vain 120 silmukkaa, ja jaoin ne kolmelle puikolle. Näin oli helppo muistaa, milloin tulee *nosta, neulo kaksi yhteen, nosta nostettu silmukka neulottujen yli* -kavennus ja milloin lisätään kaksi silmukkaa. Aloitin puikon aina 18 silmukan oikealla, jonka jälkeen tuli kavennus, sitten 18 silmukkaa oikeaa ja sitten lisäykset vika silmukan molemmille puolille. Tällaisia kerroksia tein 12 (ja väliin normaalit kerrokset). Näitä voisi olla kyllä vielä enemmän. Sitten aloitin kavennusten tekemisen eli lopetin lisäykset.  Jossain vaiheessa totesin, että kavennuksia pitää tehdä jokaisella kerroksella eikä vain joka toisella, jottei tule tonttulakkia. Kun silmukoita oli jäljellä 12, kavensin kaikki kaksi oikein yhteen ja päättelin. Pujotin lankaa kolminkertaisena molemmista alareunoista läpi, pyöritin molemmat päät samaan suuntaan ja annoin kietoutua yhteen. Solmin ja leikkasin ylimääräiset pois.

Lanka: Grignasco Bambi, väri 787 (Merinoa, 4 ply; 50 g = 225 m; 30 s & 38 krs / 10 cm)
Menekki: reilusti alle 50 g
Puikot: 2,5:n sukkapuikot
Koko: päänympärys alle 50 cm


maanantai 10. kesäkuuta 2013

Naulakon muodonmuutos

Muuttaessa tulee laitettua isot linjat kuntoon, mutta pieniin yksiyiskohtiin ei oikein riitä aikaa. Sitten menee muutama vuosi ihan tyytyväisenä, kun koti nyt kuitenkin näyttää suht mukavalta. Ja sitten alkaa muhia ajatus, että pitäisikö huonekalujen järjestystä muuttaa tai seinä maalata toisella värillä. Purin intoni tällä kertaa eteisen naulakkoon, joka on jäänyt huomiotta.


Puuhun oli leimattu teksti "Keravan puuteollisuus O.Y.", eli naulakko on hyvinkin voiniut itsua asuntomme seinällä yli puoli vuosisataa. Siltä se kyllä messinkisten koukkujen puolesta näyttikin. Oikealla puhdistettu ja kiillotettu versio.
 
 

Harmaa-musta-puu-kaunistuksemme sai osakseen rutosti hinkkausta ja hieman maalia.


Nyt on kaikki mustaa, mutta suunnittelin tässä jo, että nuo laatikot voisi päälystää jollain kivalla kankaalla. Toisaalta takeistakin tulee jotain väriä, joten ehkä nyt hetken aikaa mennään tällaisella mustavalkoisella eteisellä.Tärleämpää kuin laatikkojen päälystäminen taitaa olla uuden kenkätelineen tekeminen. Yritin googlettaa valmista kehikkoa, jonka voisi vain vetää samalla spraymaalilla kuin naulakonkin (Bravo Spray, kiiltävä musta), mutta oikeaa kokoa ei löytynyt. Takaisin mökille siis nikkaroimaan.