torstai 5. joulukuuta 2019

Käsityöblogien joulukalenteri: Riikinkukkokangaskassi (DIY)

Eilisen joulukortti-idean tarjoili Ihan oikea blogi, ja huomenna yllättää Craft Candidate. Tässä välissä on mun vuoro. Postauksen aiheeksi valikoitui lähes kaikille sopiva joululahjaidea eli kangaskassit. Omani tein alusta loppuun ja lasten kanssa, mutta kassit voi toki ostaa valmiina ja pitää pienet sormet loitolla. Idean testasin jo viime vuonna, ja koko lähipiiri on näitä käyttänyt ahkerasti.

Tarvikkeet kolmeen kassiin:
  • 125 cm puuvillaa + lankaa / valmiita kasseja
  • Emon (peite)kangasvärit: kupari- ja helmiäsivalkoinen 
  • pala vaahtomuovia & ohutkärkinen sivellin
  • pala kontaktimuovia sapluunaksi (A4)
  • pala pahvia (n. A4) suojaksi
  • tulostettu malli. (vapaasti käytettävissä epäkaupallisiin tarkoituksiin eli opetukseen ja henkilökohtaiseen käyttöön)


Lasten tultua olen yrittänyt keksiä lahjaksi jotakin, jossa heidän kädenjälkensä näkyisi, mutta joka ei olisi pelkkää suttua kuitenkaan. Näissä kasseissa isompi (silloin lähes 4 v) sai repiä kankaita, tuputella riikinkukon vartalon kassiin sekä tehdä sulkiin isommat sormenjäljet. Pienempi (puolivuotias) kantoi kortensa kekoon lainaamalla varpaansa malliksi sulan silmän keskelle. Toinen taisi jonkin höyhenen maalata myös, mutta pääosin pienet yksityiskohdat vetelin minä.

Ohje kassien ompeluun 

Ompelin kassit, koska halusin kauniit pohjavärit. Kävin EK:sta hakemassa Niina-yleispuuvillaa. Kustakin 125 cm -palasta saa kolme kassia (kankaan leveys vähintään 135 cm). Alla leikkuusuunnitelma (harmaa jää yli 150 cm leveästä kankaasta). Kukin sanka on 12 * 65 cm ja kassiosa 40 * 100 cm. Oman maun mukaan voi toki sankoja lyhentää tai kassia leventää. Kuvissa kassien sangat ovat kymmenen senttiä pidemmät, mutta käytössä vähempikin riittää, jotta kassia voi kantaa sekä olalla että kädessä. Suosittelen katsomaan pohjakankaaksi myös vaaleita haaleasti kuvioituja kankaita. Sellaisesta tuli aika kiva myös.


Ompelin kassin sivusaumat sekä sisänurkkiin kolmiot, jotta sain pohjaksi suorakulmion muodon. Yläreunan taitoin tuplasti sisään nelisen senttiä. Sangat ompelin nelinkerroin päältä tikaten ja kiinnitin raksiompeleilla yläreunaan. Jos ei jaksa alusta asti lähteä, esimerkiksi täältä saa valmiita puuvillaisia kasseja (ja pusseja, penaaleja, sporttireppuja, patakintaita, lippiksiä...). Ilmeisesti myös joissakin Prismoissa on ollut myynnissä. Kassit voi värjätä marketeista saatavilla kangasväreillä, jos raakapuuvilla tai valkoinen ei värinä nappaa.

Ohje riikinkukon painantaan

 

Meidän kasseihin valikoitui väreiksi Emon kupari ja helmiäisvalkoinen (ostettu täältä). Värit ovat riittoisia eli 100 g riittää hyvin useampaan kassisatsiin.

Aloita suojaamalla kassin toinen puoli eli työnnä pahvi (vaikka pitsalaatikon kansi) kassin sisään. Piirrä riikinkukon vartalo (tästä sapluunaan) peilikuvana kontaktimuovin toiselle puolelle ja leikkaa aukko kontaktimuoviin. Jätä tarpeeksi kontaktimuovia aukon ympärille, jotta työskentely on helpompaa varsinkin, jos lapsi auttaa tässä työvaiheessa. Liimaa kontaktimuovi kankaan pintaan: Painele varsinkin aukon reunoista sisälle päin hyvin kiinni, jotta väri ei pääse sapluunan alle. Ota kohdistuksessa huomioon se, että pyrstö tulee suunnilleen saman verran vasemmalle. Tuputtele kupariväri kankaan pintaan vaahtomuovitupolla. Väriä saa käyttää useamman kerroksen, jotta pinnasta tulee peittävämpi. Sama kontaktimuovisapluuna kestää toisenkin siirron, mutta puhdista muovia pyyhkimällä talouspaperilla aukkoon päin muovin ollessa vielä kiinni edellisessä kassissa. Näin vältät ylimääräiset rähmät.


Maalaa ohuella siveltimellä viitisen kuparinväristä viivaa töyhdöksi päälaelle. Kaarevien viivojen päihin tulee pienet pallot. Anna kuparivärin kuivahtaa, jotta työ ei sotkeennu seuraavissa vaiheissa.

Leikkaa kestävästä paperista (esim. naistenlehden kannesta) pyrstönmuotoinen aukko (ks. sapluuna). Aseta aukko hieman vartalon peräpään päälle ja sudi kymmenisen helmiäisvalkoista viivaa niin, että viivojen alemmat päät kattavat tasaisesti koko alueen.


Voit samalla sipaista pikkuriikkisen valkoista väriä töyhdön palloihin.


Painele lapsen peukalonjälki jokaisen viivan alempaan päähän helmiäisvalkoisella väriläntti. Aikuisen kannattaa kokeilla, josko vaikka etusormen koko olisi passelimpi kuvaan. Jos valkoista väriä on kosolti, anna sen kuivua jonkin aikaa.


Jatka sulkien tekemistä kuparivärillä: Tee ohuella siveltimellä kolme peukalonjälkeä myötäilevää viivaa kummallekin puolelle jälkeä. Aloita viivat valkoisten viivojen varresta, kierrä peukalonjälki ja kaarra aavistuksen ulospäin. Muista aloittaa alimmasta sormenjäljestä ja etene riikinkukon vartaloa kohti, jotta sulat laskeutuvat kauniisti päällekkäin.


Kun valkoiset peukalonjäljet ovat kohtalaisen kuivat, voi niiden päälle painaa pienemmät sormen- tai varpaanjäljet. Värien pieni sekoittuminen ei haittaa. Signeeraa työsi. Silitä kuva kiinni ohjeiden mukaan. Minä silitin huolellisesti, ja värit ovat kestäneet hyvänä 60 asteen pesut.


Sapluunaa ja ohjetta saa vapaasti käyttää epäkaupallisiin tarkoituksiin (esim. opetuksessa ja henkilökohtaisessa käytössä).

Käykäähän avaamassa muutkin joulukalenterin luukut vuorollaan!
Kaikki löytyvät täältä.

7 kommenttia:

Craft Candidate/Kahden talon väkeä kirjoitti...

Upea riikinkukko!

Sude kirjoitti...

Ompa kaunis kassi

Peikkovilla kirjoitti...

Tosi kaunis riikinkukko ja kiva, kun lapsetkin saavat osallistua. Hieno idea!

Rosanna kirjoitti...

Mahtava idea, tätä voisin kuvitella varioivani lasten kanssa päiväkodissa työskennellessä jotain lahjaa. :)

Anonyymi kirjoitti...

Käytössä on!

Melissa Laitakari kirjoitti...

Upea lopputulos. Todella kaunis :)

Kotikutoista kirjoitti...

Kiitos kaikille kommenteista! Eri variaatioita lasten käsipainatuksistahan löytyy vaikka millä mitalla, kun googlettaa "handprint children animal". Uskallan tässä paljastaa, että päiväkodin aikuisille painoimme vanhempien järjestämissä pikkujouluissa lehviä puihin samalla ajatuksella. Mun mies suunnitteli ja leikkasi puunrungon, joka kotona tuputettiin kangaskasseihin ja pikkujouluissa oli sitten askarteluhuone, jossa ryhmän lapset osallistuivat vihreällä värillä ja kuusikortteihin koristeita leikkaamalla ja liimaamalla. Näistä tulee kyllä juttua, kun ehdin tehdä.